中文 | English
紅叮
我是住在大埔的紅叮。我是一名自由人。我最常於銅鑼灣尖沙咀大埔出沒,最鍾意粵菜 (廣東)越南菜日本菜茶餐廳/冰室小食店西餐廳壽司/刺身拉麵海鮮
食評會員 15次成為首位寫食評會員
紅叮  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-01-01
類別 : 日本菜壽司/刺身

依度食過一次午餐,水準都唔錯,事隔二年多再來食晚餐,咁搵到少少咪可以食貴少少囉,最貴由一千五百至一千九百,就選擇左最貴既1900元未計加一既OMAKASE,這個價錢都係目前常見既價錢,有啲再貴就唔講住啦,

冬天都會食左口魚,食落幾肥,有甜味,有少少入口溶化感覺,很不錯,雖然唔係我目前食過最好,但都有水準.

鰤魚同樣冬天必食,我會覺得鰤魚比鮪魚更吸引,個皮燒過帶脆口,肉質夠肥,食此味都係厚切係王道,真係好似食燒肉咁,都唔錯,不過左口魚吸引少少

鮟鱇魚肝同皮剝,前者經過慢煮,仲要切成午餐肉咁厚,正常都會開心,很嫩滑質感,但味道偏淡,驚喜不及前二晚係鮨魂用蘿蔔夾住,皮剝既肝撈埋啲肉,其實都唔係食得出有咩味道,整體上二者都可以做得更好.

拖羅都係肥美,個醬酸酸地都幾好,美味但唔會有驚喜一品.

鰹魚,都新鮮,依一味都容易腥都爆,外表都會燒過,係有少少香味,不用沾醬汁會比較好

香箱蟹,今年第二次食,份量還好啦.

熟食有蠔同龍蝦,後者冇乜特別之處,普通,前者蠔配上柿都幾夾.一件蠔配上一件柿可以中和返個味,
依二個熟食既擺飾都幾好,但如果四百蚊之差係只多這二款而刺身壽司都相同,就唔係太抵,

鯖魚都新鮮,飯粒唔會太濕,這裏的飯都幾好.

銀鱈魚沒有特別,寧願給一件貝類

車海老,我很喜歡食,因為熟多過生,有甜味,

三文魚配上白子撈埋白飯,但個人感為比較浪費了白子,突出唔到,係全晚比較差

蟹肉蟹膏就夠甜

海膽配上用米製成既塩,少少咸配上海膽甜味,不錯,同埋海膽比既份量都幾多,雖然唔係夏天食,但都好食

這一餐晚飯很好的體驗,以1900元就有少少貴,有唔少都不錯,除左一,二道有點失望.我會喜歡握多二件壽司比起一碗一碗咁上,覺得廚師都要注意食客既反應,下次還未知去邊間食,

是次消費: 每人約$2100 (晚餐)

2018-12-30
類別 : 日本菜廚師發辦

原來自己都有五年冇係OPENRICE寫過食評,咁唔寫唔代表平時唔外出食飯,所以今日開始間唔中更新一下啦,這處開左未夠半年,而自己都食左十次八次午餐,一直未食過晚餐,踏入2018年最後三日,決定黎食一次,冬天食壽司可以食到好多脂肪重既魚類,所以我都喜歡係依個時間食啦,而係大埔不及元朗或者九龍,港島咁出名,但都係處於開發緊,所以這裏係第一間貴價既壽司.
午餐300,450元選擇,晚餐800,1000,1300元三個選擇,,晚餐食的就係最貴一千三百,現在食貴少少都千五元起跳.這裏係刺身熟食壽司輪流上,不是先比刺身酒肴,之後再上壽司這個模式.

先付比啲清淡少少既食物,不過我係日本食壽司,第一味就係比海膽三文魚!

第二道就奉上北海道產蠔,大隻又夠肥美,一啖差啲食唔哂,食落冇腥味,質素很不錯,就算係日本食蠔都有唔少好腥呀

第二道尾長鯛刺身,師傅將山葵早早放魚肉上面,唔洗自己去處理,係細心~薄切適中,唔會咬唔開,山葵係新鮮磨,不過食貴價壽司店邊有可能唔係原條山葵去磨?食鯛魚刺身都係薄切,不過係日本有啲地方都會厚切.

冬天就係會諗起白子,而食得最多一定係鱈魚白子,同樣香港都常見,酢,燒,鐵板燒,天婦羅既做法都食過,今晚食的就最燒,要趁熱食,滑溜既質感,非常正,除了鱈魚,油甘魚,鯛魚, 三文魚等都會有,但可遇不可求,有幸的我都食過,這裏比既份量都算多,起碼二,三啖先食完.

食完白子就接著第一件壽司,比左一件針魚(サヨリ),十二月開始有得食,去到三,四月都會見到,這裏用酢飯唔會過咸,又不會太濕.

鰤,即係油甘魚,冬天一定要食鰤(ブリ),佢既油脂可比鮪,燒過之後食落口油份滲透出黎,入口即溶,這種質素唔可以係放題之類搵到,如果佢係壽司形式上我更喜歡.

香箱蟹香港係比較貴既日本餐廳都會食到,當然也可以在食開既地方叫佢專訂都可以,前排係大埔街市都有魚販賣,食香箱蟹當然要食蟹子啦,這裏幫你拆哂肉,膏,蟹子,配上蟹啫喱.

蒸蛋,唔係放蟹柳嫁!裏面放左鮑魚

又變返壽司,梭子魚(カマス),食開都係以燒為主,這裏都燒左層皮,魚則半熟狀

食完壽司又變返刺身,雖說刺身,但都會有去調味,加啲醬汁,令到突出味道,食落冇咁悶,牡丹蝦配上蛋黃醬,幾甜但唔膩我一向喜歡熟蝦多於生食,食完件蝦仲有少許汁剩餘就唔好浪費,叫師傅比一口飯,等我撈埋佢,

白子同鮟鱇魚肝我覺得係要一齊,好似一對拍檔,又或者一對情侶存在,魚肝係自己處理,唔同平常直接交貨,配上蘿白去中和返油膩味,當然同樣肥美啦,二件已經滿足.

由鮟鱇魚肝開始就正式爆肥路程,先來一件紫菜紫穌葉夾拖羅刺身,入口即溶,爽爆,紫穌葉中和返.之後就到赤身,我係喜歡赤身多於拖羅,赤身味道係濃,同埋醬油漬既時間好影響件赤身.食完赤身又再黎拖羅壽司,冇乜特別,但壽司店都會安排赤身.拖羅壽司差在幾多連發,不過我係日本都食過夜餐係冇鮪魚,拖羅壽司之後又係拖羅,但今次炭燒拖羅,做一個生菜包既方法一齊食.比起剛才既拖羅刺身及壽司更吸引,非常好食,食到這一刻都飽左九成,因為飲了清酒兼咁重口味會快飽.

海膽用北海道塩水海膽,都甜既,但唔係夏天,未去到最佳狀態,穴子個醬有啲甜.

我勁喜歡食玉子燒,這裏中午同晚上比既玉子係唔同,晚上係會比蛋糕形式,中午就會比常見厚燒玉子,唔會過濕,幾好幾好.

最後仲有甜品同生果,真係好飽下,同場仲有其他客請飲酒,開心食飯又唔洗睇人面色啦,食左三個小時非常暢快,接下來間唔中會寫下,旁邊開了一間叫澄既壽司店,找天會食晚餐,因為晚餐係見真章既事候.

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-12-29
是次消費: 每人約$1300 (晚餐)

2013-08-10
類別 : 意大利菜西餐廳薄餅

是晚與三名食友一齊來到美麗華商場旁邊的Grappa's Kimberley試食,位置非常顯眼,由地鐵站走過來都係約五分鐘,場內寬闊,約會或者一眾朋友飯局也能適合.

這一次是自由選擇菜式,不會局限某些菜式,更能試得出餐廳的水準.這些選擇交由食友們去決定,始終比我更熟識

麵包不是熱燙,不過吃落就有軟身,配上黑醋是基本組合.

羊奶芝士香梨沙律,如果羊奶芝士和其他配料好像格格不入,或許是芝士比較偏少,味道上沒有令到提升,但香梨甜美還可以的

第二道菜式選了炸蟹餅,有著2件份量,炸得不油膩,吃落充滿不少蟹肉,比起沙津有驚喜,雖然有醬汁去伴食,但不添加都可以一枝獨秀.

Gnocchi這個我就第一次,吃落有點腍身,不過勝在香濃的忌廉令到味道不錯,下次去其他意式菜館看下有冇此菜式.

主菜之一燴牛面頰配意式粟米軟膏,牛面頰很腍,看樣子似薯蓉,吃落有粟米粒感覺的粟米軟膏都幾特別.有新鮮感,值得一吃.

巴拿馬薄餅薄底做得不錯,雅枝竹就比較奇怪,主要是對味道沒有幫助,沒有它,靠火腿和芝士已經足夠,

黑松露菌意大利飯配芝士薄脆,怎能不吃飯,有黑松露的香味,飯粒如果硬身會更好,不過本地的愛吃軟,不止於飯,麵也是.

Tiramisu同樣是這店的推介,不計成本都要把挺身之餘,因為平常平價的只用魚膠粉去做,這裏就不斷用上芝士,酒味不濃厚,不致於被芝士味蓋過,

價錢上都合理,在者位尖沙咀,怪不得全店滿座,

用餐優惠: 試食活動

2013-06-15
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館火鍋

最後結帳只係每人二百六十元,這個數已經包括請壽星女以及蛋糕費用,千鍋居只聽名字大約會估了是以火鍋為主,這裏有半數以前都以鍋物為主,當中以包火鍋,麻辣雞鍋等.當中有菜式由食友訂好,店內寬闊,餐桌之間保留一段距離,

清湯牛腩
食友所訂的菜式之一,一鍋其實份量頗少,如三,四人享用就會剛好,是晚九人只能分到一件左右份量,炆得幾腍,牛味略欠,當然比起在牛記茶室結束為好,蘿蔔同樣夠軟身,但不夠入味,水準只屬一般,下次來大可不吃.

九製豬手
豬手吃落甜味非常,炆得和牛腩夠腍,用底部的汁撈麵和飯是一流,相比牛腩,這一鍋好吃得多.

胡椒豬肚雞鍋
胡椒用的份量可以多番少許,不過都蓋過那陣腥味,水準都只屬一般

田雞煲
小弟的家人都很愛食田雞,當然自己也是!田雞份量很多,每隻夠肥美,肉質也夠嫩,還有滲出薑蔥味道,斬田雞要手起刀落,一刀切,以前曾經買田雞,檔主居然冇氣力把田雞脫皮,那時候看到突眼.

花蛤蒸蛋
蛋蒸很滑溜,雖然家中能
夠做出這種水準,但出來吃都有可能吃到蒸得過老的蛋,反觀這碟份量頗多,當然你可以說蛋值幾錢,嫌花甲比較悶,餐牌內還有一款魚蒸蛋,但記不起採用什麼魚

一鉢碌鵝,醬油滲入了鵝肉,而鵝肉很肥而又唔靭,幾好食,但價錢不便宜,差不多四百六十元一隻,

最後一道菜就係川椒桂魚,將魚起肉,放落辣椒等,吃落還有帶點麻辣,辣味程度絕對是香港人口味,不過魚肉嫩滑,只需將麻辣勁少許會更好吃.

壽星女的生日蛋糕,店方很好服務,又幫切蛋糕,又興起唱生日歌XD,是晚真係太開心了.下次再來要食雞煲!
是次消費: 每人約$260 (晚餐)

2013-06-12
類別 : 日本菜私房菜爐端燒壽司/刺身烏冬

相信近期食日本菜最昂貴一餐必數這處,
其實自己真係沒有留意,或者這餐廳名稱很有港式味道,再者會被人誤會在葵芳那店是分店之類,這裏叫大葉日本料理,由香港人夫妻打理一切,若不是由食友介紹不會認識這裏,只要開價吃幾多錢,他們會控制這個價錢內,是晚每人六百元,只要聽這個價就會覺得貴,但吃日本菜要一分錢一分貨.第一道係沙津,用上日本蜜瓜!?我也不知道也可以像啫喱般透明,甜味非常,幾好!

芝士魚蛋
必需熱吃之物,魚蛋內裏芝士呈現流心狀態,也可以當它是流沙包看待,但吃得不夠痛快,

刺身只是新鮮,味道不會差得哪裏,這一點我不太認,但切得好不好令到咬落質感,美觀很大影響,處理不當,令血水還在,必定腥味十足,還有擺放在碟上也有技巧,送上了連子鯛,左口魚邊,油甘魚腩,帶子,赤蝦,鰯.鰯魚即是沙甸魚,春天至入夏都是旬期,還記在唐津食得不錯鰯刺身,這裏處理都不錯,沒有腥味,帶子來得肥美鮮甜,自己比較愛吃熟,.赤蝦肥美,不過食蝦時期將過,還是留待十月份後再吃都未遲.

三文魚鮫
燒三文魚勝在夠肥美,油份滲出來,用來送酒不錯選擇.

整晚令我最驚喜一定是天婦羅,用針魚,南瓜,五郎島金時,針魚用來做天婦羅我吃過不少,主要卷埋一齊炸,燒和炸不弱過刺身,那層皮也可以用來燒.炸得夠乾身,以不是專做天婦羅佢質素已經有番一定水準.

吃完天婦羅還有燒飯團,剛才三文魚燒得不錯,相信飯團都不會差得遠,外面夠脆而內裏也夠乾身,水準比不少串燒店更好食

最後甜品有二款,第一款係紅豆奶凍,是自家制,奶味不重,可以紅豆去搭救,雪糕同樣自家製,其中有一款麥皮乾果雪糕,我都係第一次吃,雖然六百元一人屬比較貴,但食材用得不錯,煮出來水準都有一定,如果在擺飾做得更會再好,創作和食誰說不好,在日本也有不少餐廳都是創作和食!
用餐日期: 2013-06-06
是次消費: 每人約$600 (晚餐)