中文 | English
我是Kaaki。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Kaaki  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-09-10
類別 : 西式咖啡店酒店餐廳自助餐飲o野傾計

icc開業已好一段時間,一直久久都未踏足過呢撻地方。早排同個客仔吹開水,話佢個仔請左佢去食個lunch buffet。話cafe 103 望住個境食好開心,mad所以就做下孝順囡請爸爸媽媽食。

我大概提早半個月多打去訂window seat,個職員話我屬後補咋sad。所以如果大家想睇境記得要早啲預訂喇!

cafe103 lunch buffet 12點正先開始,我地已經早早11點半到達。因為見平時食開啲buffet , 無論早午晚都可以提早入坐。坐定定等食。sad只可惜cafe 103 只提前5至6分鐘安排入坐。。。不過我真係shocked好驚喜竟然可以被安排係window seat ,仲要係梳化位勁舒服!兩老見到個靚靚境都好開心,係甘影相留念。

我之前睇post 好小人寫lunch buffet ,就係個小野食同甜品ok。所以特登簡單講下個lunch buffet大概有啲咩食啦~雖然同啲post講一樣,款式真係唔多。
chopstick凍海鮮有長腳蟹,青口同凍蝦,長腳蟹帶小咸不過食落新鮮。凍蝦係食過十幾間之中最正嘅一次!lol蝦size唔單止大隻,咬落札實得來爽口,隻隻有蝦膏。我地3人都不禁大讚!

沙律提供自助亦有5款左右嘅特色沙律提供。
自助沙律都係平時嗰啲啦~但係就無我最鐘意食嘅粟米喇。特色沙律試左大蝦,吞拿魚,牛柳絲,海蜇等等...味道不俗。

cafe103提供3款刺身同2款左右冷面。冷面無試,刺身食左一round。不過不失。呢度有幾款ham同芝士提供,試下無防!

走到熟食嗰邊,最有興趣係個意大利雲吞。有兩款提供,呢個必食!tongue讚!食左個菠菜芝士餅都好正,齒夾留香!其他熟食兩老就試左,雖然熟食唔多好在佢地都算滿意。熟食仲有牛,羊,菜,青口,炒面,蝦餃等等....

我最開心都係食個甜品mad,一泥我鍾意食甜野。佢個擺設又靚啲款樣樣都好想試。款式多朱古力味嘅甜品,cake有芝士款又有栗子款同開心果。有馬卡龍仲有好精緻嘅朱古力。可以肚皮又限,只係食到一半咋!
最後,食埋佢4款雪糕嘅其中2款。真係飽到不了。

cafe 103 款係唔算多,但睇番個場其實都唔大。而且我覺得自己都食左好多款啦~因為我飽到試唔哂我啲甜品,無想像中甘差~
啲staf 服務好好,又主動幫手影相,又勤力收碟。問野都好親切問答smile
大蝦沙律真係好正

大蝦沙律真係好正

推介美食: 凍蝦,大蝦沙律,甜品,意大利雲吞
用餐日期: 2015-09-09
是次消費: 每人約$400 (午餐)

2014-12-12
類別 : 西式酒店餐廳咪嘥嘢食店自助餐

難得朋友一聚,有個大肚媽媽提議話想食lunch buffet。另一位友人又話想食生蠔,bowlchopstick所以係open rice搵下資料就book左呢間餐廳喇。

佢標明話係海鮮午餐,所以我都比左小小期望。

冷盤海鮮有愛爾蘭生蠔,開邊龍蝦仔同鉗,仲有蝦,青口,蜆同螺。都幾附合佢個標題。冷盤泥講,我淨係對生蠔,龍蝦仔有興趣。啲生蠔都算肥美,偏重咸海水味,係我既喜好。mad開邊龍蝦肉質爽口,吾錯吾錯!

食左幾輪冷盤就夾左啲salad,salad選擇不小,另外佢知龍蝦汁南瓜salad好特別shocked,鐘意龍蝦汁既朋友記得吾好錯過。薯仔salad都係我大愛。

至於熱葷我就無食過,款式吾算好多。不過仲有湯面炒飯嗰啲都正正常常。

甜品款式都吾算有咩大驚喜,但味道還是不錯。而最令好驚喜係佢個朱古力cake竟然係甘濃郁,smile口感軟腍腍。。。大推介

最愛雪糕係我平時最愛用泥終結我完滿既一餐。食左個瑞士朱古力雪糕真係好正lol,吾單止味道濃濃的,而雪糕夾雜住朱古力薄片,口感富有層次嫁!另外焦糖味都吾錯,大家可以試試。

埋單用恆生有85折,一人300有找可以話算抵食,但前題係如果tongue你個人鐘意食生蠔,龍蝦仔甘就回哂本喇

推介美食: 生蠔,雪糕
用餐日期: 2014-12-11
是次消費: 每人約$300 (午餐)

2014-11-08
類別 : 多國菜扒房自助餐

Mr steak 平時就食得多。lunch salad bar ,set dinner...試過都覺得吾差。聽聞左佢間buffet都有一般時間,而食襯既朋友同同事都一致好評。所以就約左個朋友仔初嘗試試。

我地book左5-7時段。因為平100蚊( ´▽` )ノ
一上去到搭正5點,侍應非常迅速地安排入坐。
一坐底我地2人吾理甘多,啲手袋同戰利品都飛哂係啲櫈度。即刻飛左去排生蠔~~之後有職員比左個箱我地放係櫈底,非常體貼。

嘩(≧∇≦)即開即食好生鮮牙。。。不過睇到個開生蠔既員工就認真慘-_-#
當然佢既鴨肝,蟹腳就一定必食! 鴨肝食完一舊接一舊,令人欲罷不能。啲蟹腳又勁粗,啖啖肉有口感得泥又鮮甜。正牙(>_<)!

其實都知呢類型buffet係貴精不貴多既。而佢既刺身都算幾新鮮,但有一款就有小小腥。沙律同主打既和牛當然吾放過啦!但最喜愛既紅菜頭就麻麻地喇。。。和牛就吾覺佢真係好似平時食開嗰啲甘正囉~所以都係主打食番生蠔,蟹腳同鴨肝算lu....

呢間buffet都有提供芝士,ham嫁,不過我就興趣不太。熟食款式吾多。反而甜品供應量就非常之岩我心水。

正所謂,女生食甜品是有另一個胃的( ̄∇ ̄)所以款款甜品我都試小小,最為深刻係佢既咖啡mousse,味道非常濃郁~讚。而雪糕竟然有開心果dreyers ,簡直係令我非常驚喜!仲一口氣食左兩杯添。

最後值得一讚係幫心太軟伴碟畫花既員工,手工非常了得。要求佢畫個公仔,佢主動要我比張圖佢。係今時今日既香港,敬業既人真係小之又小。希望佢地繼努力。

用餐日期: 2014-11-05
是次消費: 每人約$405 (晚餐)

2014-08-26
類別 : 韓國菜

曾幾何時想食韓國菜在香港真的不廣泛。但從星星開始,韓風潮真係愈來愈熱lol今次嘗試既係辛安東元祖奶奶雞chopstickbowl
地位未算旺角既市中心,但只要按住open rice提供既地圖係又易搵到。食之前一星期就book左晚上9點~雖然提早左到,但都好快安排入坐shocked

被職員安排係2樓入坐,場內很有地道韓國感。連洗手間都係鐵門,好得意~坐位舒適度以旺角出名迫爆泥講tongue都算係合格嫁喇

講番食物先啦,一行2人就點左4款菜。
前菜當然係點泡菜啦!價錢公道,吾係一般貨色。辣度控制都好又甜甜地啲~~正!

小食就點左咖喱芝士年糕,芝士落得一啲都吾孤寒~而啲咖喱年糕係煮到入哂咖喱味mad大愛!!!!

主食當然係招牌菜元祖奶奶雞啦,配菜煮得好淋,好入味,啲雞配佢啲特制汁好好味,再睇真啲原來佢有啲透明粉係底嫁,又係入哂味,食到停吾到口牙lol

之但係食到呢到我地2個人都飽飽地,好彩我地最尾一樣係冷面,冷面幾清爽辣辣地,都吾錯。由於我地叫太多主食,所以係一定食吾哂嫁。tongue好彩有得免費打包拎番屋企食咋!

係呢度提提大家,如果2個人去又係女仔。如果叫左半份奶奶雞就叫多1,2款小食好喇。因為佢啲透明粉係足夠2人份量。
推介美食: 辛安東元祖奶奶雞,咖哩芝士年糕
堂食等位時間: 5 分鐘

2014-08-26
類別 : 日本菜串燒店火鍋拉麵串燒

一到放假又係試新野既時候,今次去開cwb就一試呢間日本菜。由於無book位,所以被安排坐bar枱。坐位吾算好迫,仲望住個師傅係度燒串燒mad好香流口水喇。。。

睇左一輪餐牌點左4樣野食,友人點左杯威士忌梳打,泥到個賣相同圖一樣都幾靚仔shocked。。。。。。。。。shocked但係友人一飲之下即大爆“勁淡huffy超淡威士忌加水一樣!從來未飲過甘差”由於我質疑友人係咪要求過高,我就淺嘗一口shocked真係非常之淡!以68蚊來說呢個價錢飲杯甘既威士水真係吾值!如果威士忌同梳打係甘貴,我提議老闆寧可將產品加價。都吾好整杯甘既極品出泥!

講番啲野食先啦

叫左個海鮮蘿蔔沙律。啲刺身無魚味,佢啲汁配啲蘿蔔出奇的好。但我個重點會係刺身多啲囉,所以好失望~

小食叫左明太子玉子同明太子汁炸煆。玉子就不過不失,友人大讚炸蝦味道好。但我就比較鍾意食脆身多啲。sad

主菜係鹽湯拉面,都係普普通通啦。
最後因為見到佢啲串燒好香,所以叫左串牛舌同豬肉蘆筍卷。火喉吾錯,smile都可以一試。

而值到最後杯野飲都係飲左2,3啖。
呢個就係友人大讚既炸蝦

呢個就係友人大讚既炸蝦