中文 | English
helen_tsang1
我是helen_tsang1。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
helen_tsang1  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-12-24
類別 : 日本菜壽司/刺身

平時食開另一間日本過江龍壽司店,今次難得預約到,就梗係要試下啦。預約左18:15,18:00去到,未有卡位,等左5分鐘左右就👍🏻。
舖裝修好日系,簡潔光猛,座位寛躺舒適。
一坐低就可以即刻點食物,出餐速度快,2分鐘內已經出第一碟。最開心係有章魚燒👏🏻,不過味道一般,章魚粒略嫌太細。拉麵反而有驚喜😲,$29一碗,以為只係普通貨色,點知湯底夠味,拉麵又夠爽口,性價比高👍🏻。適逢做緊蟹祭,試晒全部推廣壽司🤪。特大蟹棒真係冇得輸,鮮甜蟹味,有海水味又唔會咸💯。其他蟹肉壽司一樣咁出色,壽司飯又係要讚👍🏻,軟硬度,熱度剛剛好,醋味又唔會好濃。另外仲食左蟹肉茶碗蒸,不過唔太出色,蟹味唔夠突出。大家如果預約到,不妨一試。

堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2023-12-23
是次消費: 每人約$320 (晚餐)

2023-10-22
類別 : 西式咖啡店

估唔到置樂附近都有高質cafelove,見網上評語唔差,所以去試下,飲下咖啡,又有熱食,竟然有驚喜添yummy
去到咁岩二人枱full晒,得返兩張bar枱,諗住都係飲杯咖啡,食少少輕食,冇所謂啦,照坐。我地兩個人,叫左Espresso Tonic,Cafe latte,松露炒蛋bagel,蘑菇雞肉批。
杯Espresso Tonic好有驚喜,之前飲過幾間cafe,今次係最好飲!Tonic唔會搶左咖啡味,平衡得好好,同埋好夠凍wow。Cafe latte一般水準,都知道唔會有太大差落。松露炒蛋bagel,好香松露味,蛋夠滑,不過bagel略嫌硬左啲,唔夠口感。蘑菇雞肉批個饀好正,夠豐富,批皮夠脆口,不過甜左啲。
下次去開置樂既街坊,可以黎試下,價錢親民,食物質素中上。

用餐日期: 2023-10-21
是次消費: 每人約$75 (午餐)

2023-07-31
類別 : 泰國菜

約左朋友喺土瓜灣交收,好日都唔去土瓜灣,難得一去,當然上網睇下有咩好食yummy。見到有幾間都唔錯,中式、西式、泰式都有。好似好耐冇食過泰國野,所以最後揀左呢間。
果然冇揀錯,一間唔起眼既舖頭,但味道好正中,唔似九龍城一般泰國食店。
夏天食煲仔飯真係第一次,呢個冬蔭功海鮮煲仔飯好味到呢。。。又唔會好辣,冬蔭功味道又夠香,重點係有飯焦wow
蝦餅皮蛋又係第一次食,原來皮蛋加蝦餅係咁好味excited。炸到好香口既蝦餅,上面放皮蛋,脆得黎又食到皮蛋香。
去開土瓜灣既朋友,值得一試like

用餐日期: 2023-07-29
是次消費: 每人約$130 (晚餐)

2023-07-22
類別 : 日本菜外賣店居酒屋拉麵

上網見啲食家話呢間蝦拉麵好掂,今日去開尖沙咀,就記得要黎試下。去到舖頭對面街,見到落左閘,好失望,行過去閘前睇下張告示講咩,原來搬左對面街,即係正正我地頭先企果個位置。好彩行過去望一望,唔係就走寶了mad
舖頭唔大,咁岩都仲有張人枱,所以可以即刻入座。店員細心話今日淨係蝦拉麵,其他款式都冇晒。冇所謂,我地原先都諗住係食蝦拉麵,另外仲加左個醬油青口小食。
先講拉麵,店員放低拉麵後,會喺你面前落蝦油,落完之後已經聞到好香蝦味excited。食麵前先飲啖湯,好濃郁,同埋個湯好杰身,仲有啲蝦米粒。拉麵本身唔會煮到好淋,夠爽口。最欣賞係麵入面兩隻蝦,蝦身已經脫晒殼,肉質鮮嫩,彈牙yummy
醬油青口反而冇咩驚喜,醬油有少少辣辣地,都好食既。我地冇額外叫飲品,食完麵過左兩個鐘,都唔口渴,証明冇落味精,非常欣賞like
去開尖沙咀既朋友,不妨一試like

用餐日期: 2023-07-22
是次消費: 每人約$136 (晚餐)

2023-06-22
類別 : 日本菜西式咖啡店三文治西式糕點

新開日式咖啡店,都預左要排隊,下晝2點攞飛,等左差唔多兩個鐘先有位。
滿心歡喜終於等到,點知手機落單,發現全部漢堡已經售罄,只係下晝4點多啲,竟然賣晒。真係好失望upset,店員可以放個牌喺門口通知等緊位既客人,一心諗住食漢堡既客,就會白等。
結果揀左炸蝦餅方堡同燒雞烤三文治。炸蝦餅方堡個包都唔錯,中間夾住厚厚既炸蝦餅,洋蔥,椰菜絲,再加醬汁。蝦餅炸得夠香脆,略嫌冇蝦味。燒雞烤三文治,雞肉近乎冇燒過,冇香味又唔熱,而且肉質好粗糙dislike。加$20要左個脆薯角,炸得過左火,燶晒,差啲想退貨。
總括黎講,食物一啲都唔值得等兩個鐘先有得食,失望而回sick
炸到燶左

炸到燶左

雞肉粗糙

雞肉粗糙

堂食等位時間: 120 分鐘
用餐日期: 2023-06-22
是次消費: 每人約$105 (下午茶)