中文 | English
helen_tsang1
我是helen_tsang1。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
helen_tsang1  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-10-22
類別 : 西式咖啡店

估唔到置樂附近都有高質cafelove,見網上評語唔差,所以去試下,飲下咖啡,又有熱食,竟然有驚喜添yummy
去到咁岩二人枱full晒,得返兩張bar枱,諗住都係飲杯咖啡,食少少輕食,冇所謂啦,照坐。我地兩個人,叫左Espresso Tonic,Cafe latte,松露炒蛋bagel,蘑菇雞肉批。
杯Espresso Tonic好有驚喜,之前飲過幾間cafe,今次係最好飲!Tonic唔會搶左咖啡味,平衡得好好,同埋好夠凍wow。Cafe latte一般水準,都知道唔會有太大差落。松露炒蛋bagel,好香松露味,蛋夠滑,不過bagel略嫌硬左啲,唔夠口感。蘑菇雞肉批個饀好正,夠豐富,批皮夠脆口,不過甜左啲。
下次去開置樂既街坊,可以黎試下,價錢親民,食物質素中上。

用餐日期: 2023-10-21
是次消費: 每人約$75 (午餐)

2023-07-31
類別 : 泰國菜

約左朋友喺土瓜灣交收,好日都唔去土瓜灣,難得一去,當然上網睇下有咩好食yummy。見到有幾間都唔錯,中式、西式、泰式都有。好似好耐冇食過泰國野,所以最後揀左呢間。
果然冇揀錯,一間唔起眼既舖頭,但味道好正中,唔似九龍城一般泰國食店。
夏天食煲仔飯真係第一次,呢個冬蔭功海鮮煲仔飯好味到呢。。。又唔會好辣,冬蔭功味道又夠香,重點係有飯焦wow
蝦餅皮蛋又係第一次食,原來皮蛋加蝦餅係咁好味excited。炸到好香口既蝦餅,上面放皮蛋,脆得黎又食到皮蛋香。
去開土瓜灣既朋友,值得一試like

用餐日期: 2023-07-29
是次消費: 每人約$130 (晚餐)

2023-07-22
類別 : 日本菜外賣店居酒屋拉麵

上網見啲食家話呢間蝦拉麵好掂,今日去開尖沙咀,就記得要黎試下。去到舖頭對面街,見到落左閘,好失望,行過去閘前睇下張告示講咩,原來搬左對面街,即係正正我地頭先企果個位置。好彩行過去望一望,唔係就走寶了mad
舖頭唔大,咁岩都仲有張人枱,所以可以即刻入座。店員細心話今日淨係蝦拉麵,其他款式都冇晒。冇所謂,我地原先都諗住係食蝦拉麵,另外仲加左個醬油青口小食。
先講拉麵,店員放低拉麵後,會喺你面前落蝦油,落完之後已經聞到好香蝦味excited。食麵前先飲啖湯,好濃郁,同埋個湯好杰身,仲有啲蝦米粒。拉麵本身唔會煮到好淋,夠爽口。最欣賞係麵入面兩隻蝦,蝦身已經脫晒殼,肉質鮮嫩,彈牙yummy
醬油青口反而冇咩驚喜,醬油有少少辣辣地,都好食既。我地冇額外叫飲品,食完麵過左兩個鐘,都唔口渴,証明冇落味精,非常欣賞like
去開尖沙咀既朋友,不妨一試like

用餐日期: 2023-07-22
是次消費: 每人約$136 (晚餐)

2023-05-13
類別 : 日本菜

幾年前食過一次,覺得好抵食。當然價錢反映食物質素,呢個價錢可以食到唔差既吉列豬,已經好好,基本上好過好多日式餐廳like
叫左一個吉列豬柳拼吉列蝦定食,唔駛10分鐘就到。先講賣相,炸物望落唔油,只係碟邊有啲油蹟,不過$80都唔駛,就一定唔會介意。定食有一碗湯,一個鹽漬前菜,一碗白飯bowl
吉列蝦炸漿略為厚左啲,不過蝦肉爽口彈牙。豬柳好食yummy,麵包糠唔硬,好怕食一啲麵包糠太厚,最後會整損個口。肉質不過不失,起碼冇雪味先。
老公叫左個吉列豬扒拼雞扒定食,份量多到一個男人都食唔晒既定食,哈哈mad,好誇張。如果豬扒同豬柳比較,我會鍾意食豬柳多啲,可能肉質淋啲。下次可以試下滑蛋丼,見到隔離枱食,好似都幾唔錯excited

用餐日期: 2023-05-13
是次消費: 每人約$90 (晚餐)

2023-05-07
類別 : 台灣菜粉麵/米線

3年前食過一次段純真,已經覺得好好食wow。今日再一次特登去食,未夠7點去到,竟然唔駛排隊,可能同場有太多選擇,包括台式火鍋。
今日食左原味牛肉麵(細麵),涼拌小青瓜,愛玉蜂蜜西檸特飲。揀原味牛肉麵既原因係諗住唔辣,menu寫住紅燒有一隻辣椒,所以唔敢試。但食食下,發現都有啲辣really。牛肉湯好濃,唔同一般牛肉湯比較多味精,不過帶有辣味,所以飲唔到太多。牛肉夠淋like,一啲都唔“痴牙”。而且有啲筋位,連牛肉一齊食,口感好好。涼拌小青瓜偏咸左啲,淡返啲會更好。愛玉蜂蜜西檸特飲好香蜂蜜味,唔會太甜,每啖都食到愛玉粒yummy,好fresh。今日食既牛肉麵同3年前食既大緻都差唔多,冇退步like

用餐日期: 2023-05-06
是次消費: 每人約$160 (晚餐)