中文 | English
馬交餅
我是住在的馬交餅。我在新馬路工作。我最鍾意日本菜意大利菜法國菜甜品/糖水
食評會員 3次成為首位寫食評會員
馬交餅  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-04-01
類別 : 西式酒店餐廳Fine Dining浪漫情調

葡京/新葡京既餐廳品質全部都有返咁上下, 價錢同樣有返咁上下, 嫌貴但又想食既可以揀Executive Lunch.
大廚就係其中一間.

唔好以為weekday冇乜人, 其實好多人一早已訂晒位, 只不過點半先陸續坐滿, 所以都係訂定位穩陣.
Executive Lunch Menu

Executive Lunch Menu

雖然係主打食扒, 但亦提供壽司魚生.
不過黎到冇理由唔食扒架.

呢個大火爐, 好好火, 所有扒同麵包都會放入去烤.
熱辣辣麵包

熱辣辣麵包

每枱都會奉上兩條大麵包, 一條係硬包, 有點似農夫包, 個面勁硬, 另一條係薄荷朱古力軟包, 好好味, 但唔可以食太多, 因為跟住仲有大把野食.
食唔晒可以打包, 唔洗怕唔好意思, 現場所見好多人都會打包, 唔好浪費嘛.
Salad

Salad

揀左Salad Bar, 沙律款式十分多, 好吸引.
睇啱想食既就好夾落碟, 因為每人只可以攞一次, 錯過左就冇.
西冷

西冷

美國特級西冷
order左五成熟, 但上枱切開時已變左做七成熟.
好重既炭烤味, 好香.

鱸魚
其實冇諗過係原條咁上, 燒得好靚, 同樣有好香既炭烤味.
黑森林蛋糕

黑森林蛋糕

甜品可以選黑森林蛋糕或生果杯, 蛋糕太甜, 後悔冇揀生果杯
跟咖啡/茶的糖漿

跟咖啡/茶的糖漿

跟啡既糖漿係caramel味, 好香好特別, 習慣唔落糖既我都忍唔住加左少少.
是次消費: 每人約$350 (午餐)

共有1 人投票

2013-04-01
類別 : 越南菜酒店餐廳無肉餐單

假期冇訂位, 只好一開門就去.
未有客, 好寧靜, 個環境同樓下自助餐差好遠 (樓下爆多人).

兩個人, 食唔多, 所以揀左幾樣多人推介既.

青檸梳打
nothing special, 不過俾足兩個青檸, 好足料.

頭盤小吃 - 蒸粉包、豬頸肉、春卷及炸蝦餅
四樣都好好味!
尤其個蒸粉包, 平日食開既平價越南菜個粉包都只係常溫, 而呢個係熱既, 而且勁多料, 好好味~~
個炸蝦餅亦好厚身, 夠蝦味.

脆皮咖喱牛腩
呢個一定要食.
牛腩夠晒淋, 外層炸得夠脆, 唔怕油, 個咖喱汁一流, 好味到要點麵包食晒佢.

牛肉湯河
另一推介.
有牛肉, 牛腩, 牛丸, 牛筋, 牛柏葉, 個湯好重牛味, 又係好味到想飲晒佢.

coconut layer cake
以為只係普通野冇乜特別, 但件千層糕並唔似得平時食既咁膠, 點埋個咸咸地既椰漿味道當堂唔同晒, 變得更好味.
不過好飽肚就真既.

好欣賞呢度既服務, 而且碗碟甚至湯匙都係暖既, 減低對食物溫度既影響.
以越南菜黎講係貴左少少, 但品質同服務絕對值.
推介美食: 脆皮咖喱牛腩,牛肉湯河,蒸粉包
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-03-29
是次消費: 每人約$300 (午餐)

2008-10-07
類別 : 多國菜咖啡店

整體黎講呢度既野其實冇咩特別, 飲品食物都係一般野.
但佢既叉燒蛋治真係好正, 舊叉燒蛋超級厚, 蛋又唔會煎到全熟, 食時仲有蛋汁流出黎, 正!

一面食早餐一面望住佢o的自家製既麵包一盤接一盤新鮮出爐, 雖然外貌普普通通, 但真係好吸引, 見o的街坊食客幾乎枱枱都叫一個, 攪到我都忍唔住買返幾個返屋企 (因為個叉燒蛋治確實好足料好飽).

俾錢時先發現......嘩! 雞尾包+菠蘿包+叉燒包只需$5.5!!
咁既價錢響出面既麵包鋪只可以買到一個呢! 真係好抵食. 難怪勁多街坊黎買包啦.
外賣袋--勁懷舊

外賣袋--勁懷舊

平靚正

平靚正

是次消費: 每人約$18 (早餐)

2008-10-01
類別 : 越南菜粉麵/米線

無意中經過蘭杜街, 正諗緊食咩之際, 俾呢間鋪門口既介紹吸引住, 飲食雜誌越南牛肉河大比併No.1, 真係咁勁? 但又確實成條街佢最多人, 即管去試試.

幾乎枱枱都叫牛肉河, 我就叫左個牛坑腩扎肉河.

一上枱就已經聞到個湯既香味, 飲一啖, 好香好濃, 我本身都幾怕果o的香葉味, 但呢度既我完全接受到, 加埋青檸同辣椒仲香. 牛坑腩好淋好夠味, 河粉好爽好滑.

至於朋友既牛肉河, o的牛肉上枱時已經幾乎熟晒, 不過佢地話ok, 都幾淋.
是次消費: 每人約$35

2008-09-16
類別 : 多國菜酒店餐廳自助餐

已經係第二次去食呢度既Sunday brunch, Mop320+10%, 相信仲會有下次.

先講講環境, 好大好寬敞, 一入去就見到個open kitchen, 好企理, 食物枱亦分開唔會堆埋一齊, 整體好舒服.

每位包一杯西班牙甜酒或香檳, 兩樣都好易入口, 另加一杯咖啡或茶, 以及無限果汁, 果汁全部真材實料, 起碼三份一杯係果肉(我飲西柚汁).

海鮮吧, 絕對係重點所在, 大蜆, 龍蝦仔(成仔手掌咁大), 青口, 聖子(真係未見過咁大隻!! 個殼有成20cm咁長), 長蟹腳, 全部都好新鮮. 仲有魚生, 款式都幾多, 帶子, 三文魚, 油甘魚, 甜蝦, 吞拿魚, 非常鮮甜! 淨係呢區食多幾轉都已回本.

湯只得一款, 今次係什菌湯, 好足料好濃菇味, 不過未必個個o岩, 上次飲過佢既蜆湯都好正, 超多蜆肉.

熱盤, 有八款左右, 望落去同平時食開既野差不多, 所以冇試, 不過朋友食過少少都話味道幾好. 仲有切肉, 食得落不防一試, 最怕係個胃裝唔落. 點心, 冇食到, 唔知味道如何. 仲有即煎三文魚同牛扒, 牛扒好淋好有牛味, 三文魚就油左少少. 另外有原條煙三文魚, 推介. 唔夠飽仲可以要碗即煮既意粉.

頭盤&沙津吧, 款式多到數唔晒, 好多靚料, 最鍾意就係佢既凱撒沙律係即場撈既. 個黑醋汁好正, o的菜又新鮮, 多種靚火腿即叫即切, 芝士都有四五款.

甜品麵包區, 甜品種類唔算好多, 但全部都好有水準, 麵包可能會有人覺得頂住個肚浪費"空間", 但佢o的麵包全部睇住佢新鮮出爐, 好正!

雪糕區, 係haagen-dazs既, 雖然每次只有約四款供選擇, 但其實refill時會換過第二隻口味, 所以實質有成六七款, 配埋個熱辣辣既waffle就一流啦! 想食少o的配pancake都唔錯.

以呢個價錢食到咁高質數既料絕對係超值, 而且仲可以食成四個鐘, 唔怕唔夠時間食, 最怕係個胃唔夠大食唔到咁多野.
是次消費: 每人約$350 (其他)