中文 | English
我是ngnacy。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
ngnacy  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2016-07-06
類別 : 泰國菜串燒

去開大圍搵朋友,有間泰國餐廳可以推介下。smileheart
見呢間餐廳好似幾舒服咁就去左裏面

近排咁熱,想開下胃咁就叫左個煙三文魚凱撒沙津yummyyummy。涼涼地咁好開胃,而且又建康,有時lunch食下清清地都幾好。

我朋友叫再個冬蔭功扎肉金邊粉,個冬蔭功湯底唔錯,湯夠濃郁,辣辣地。扎肉又彈牙,而且肉味又香,likelike令我覺得肉同個湯係好配合。

價錢方面算正常,king而且lunch又搵到個咁舒服既地方。
好快出到個餐俾我,唔洗點吹。
值得推薦一下。

2015-11-24
類別 : 韓國菜烤肉韓式炸雞韓燒

朋友生日, 睇完戲之後就走左食韓國野, 呢排興呀!crycry

係野食黎之前, 有好多伴碟, 細細蝶,同睇戲1樣。

excitedexcited燒肉之前梗係先試個泡菜開開胃先,泡菜感覺好好,酸酸辣辣, 算正宗, 仲1啲酸宿味都無....放耐D都無問題, GOOD.

啲豬肉牛肉都係用返傳統韓肉調味料滲, 辣辣地, 肉質都幾彈牙.lolmadlolshocked

另外個爐通風都唔錯, star又唔係太痴底。

食得熱氣, 飲返個節瓜豆腐湯飲, 清清地,小小似日本面事湯, kiss中和返食濟既感覺, 再食過。

堂食等位時間: 0 分鐘
慶祝紀念: 生日

2015-10-31
類別 : 粵菜 (廣東)火鍋海鮮蒸氣火鍋

之前見到蒸爐,覺得好新鮮,又遇着父母生日, 老人家唔係唔鐘意食生冷野,

咁就帶佢地食新野啦,好彩佢地都好鐘意食啫lollol

呢到係粥底蒸爐,蒸爐既底部係係粥底, 等啲食物既精華可以流返落粥到。

我地大部份係叫海產為主,當然可怕餓親父母,有叫啲飯菜後加啦bowlchopstickchopstick

首先,侍應先幫我地蒸左啲蜆同埋蝴蝶蚌,第一次試真係好鮮甜同埋有好海既味道,而且仲係侍應附責控制時間(個餐牌有寫左每樣幾分鐘),夠鐘就會響。真係好新鮮, 不過當中有啲唔開口,佢會主動會換翻幾粒比翻我地。chopstickshocked

另外, 蒸蔬果都唔錯,保流住新鮮食物既原汁原味。smile

仲有, 一定一定要叫龍蝦, 每年個人先限叫一隻,百零蚊,好抵食。火喉時間控制得剛剛好,令肉質超級彈牙,仲有龍蝦汁㖭,野味。

smile最後食埋個粥, 所有精華所在, 健康又鮮甜!!!
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2015-10-30         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$350 (晚餐)

2015-06-22
類別 : 港式快餐店少鹽少糖食店

今晚屋企無飯食, 就去左大快活食個晚餐。

點左個牛扒配法蘭克福腸, 快餐店的牛扒較為平宜, 但是味道,質感較差。

牛扒份量需然比我的手掌還要大, 但是較為薄, 肉汁也可很快地完全流失。

口感鬆散, 專心也感覺不到肉汁的美味,於口中用心的吸, 只是配汁的味道huffy

成個餐比較釨味既係條腸同粟米,腸皮都脆同埋彈牙。 粟米粒粒鮮甜。算挽回啲分數。sad

bowlchopstick

用餐日期: 2015-06-22
是次消費: 每人約$50 (晚餐)

2015-06-22
類別 : 港式火鍋自助餐

之前食過元朗, 今次試下旺角店啦,好彩book左位,如果唔係有排等~shocked

環境同食物都沒令我失望,講下個環境先啦,我本身好注重乾淨,佢個乾淨程度都好滿意
佢無論個燒烤爐定係擺食物既地方都好乾淨。

而且,佢既裝飾都幾特別。smile

到講下食物,真係勁多食物,肉類就一定多架啦,
但連三文魚腩同金沙骨都有! 佢連疏菜好似栗米同冬姑都有,仲有紅腸之類,每樣食少少都飽!!

講埋質素,佢既肉真係幾多汁,又唔UN,好正!
D醃料味道幾岩我,唔太淡,又唔係太濃!
食到濟濟地,再燒下栗米之類係好enjoy! D肉加埋其他疏菜味道更加好食!

仲有壽司 佢款式當然少D啦,整得幾好味又新鮮,整體又唔差。lol

最後, 至於甜品方面, 都有幾多款色,細細件幾別緻, 又唔太甜, 味道唔錯。

真係成間 野都令人留低唔錯印象,價錢唔算貴,可以一試。tongue

用餐日期: 2015-06-20
是次消費: 每人約$200 (晚餐)