中文 | English
little w
我是little w。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
little w  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-10-31
類別 : 印度菜素食薄餅咖喱

一次放假四圍行,居然發現葵涌都有個南亞小社區,短短一條小街,就已經有兩三間中東食肆及雜貨店。見到門口餐牌幾吸引,仲要係南亞人煮理,直覺一定唔差得去邊,就入去試一試先。
點咗燒雞Kebab,羊肉黃薑飯同masala tea。當中羊肉黃薑飯味道最出色,羊肉冧、有肉味,黃薑飯用各種香料煮成,見到的有肉桂,丁香,黃薑粉,酸梅,辣粉,香料味道平均,黃薑粉份量剛好,只取其香,不會放太多以至有苦味,飯好明顯有炒過,粒粒分明,乾身,油份剛好,辣味令到飯有香口感,但又不太搶喉。
燒雞kebab不過不失,燒雞不是香口那種,有點乾,但因為有其他醬汁,所以可以平衡返。
Masala tea滑,但香料味不夠,可以再濃些就更好。
小店家庭式經營,老板,員工各人友善,有機會一定再嚟!

推介美食: 黃薑飯
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2019-10-31
是次消費: 每人約$60 (午餐)

2017-06-19
類別 : 韓國菜韓燒

朋友生日,請佢去食個韓式烤肉晚餐。選木槿花,因爲之前朋友提過想去,仲因為嗰度有生牛肉他他。兩個人理所當然點了兩份晚餐,先上一個沙律菜,芝麻醬配新鮮沙律菜,芝麻醬味濃,沙律菜新鮮,一度好fresh的前菜。
之後上雪濃湯,熱辣辣,牛骨味濃,仲有三大片韓牛,份量估唔到咁大,如配一碗白飯已可以成一個午餐,飲一碗已好滿足。
上完湯,立即來一道生拌韓牛,本人未食過全生牛肉,食前都有啲驚受唔到,但試一口後,又沒有那種血淋淋的味道,生肉拌上雞蛋蘿蔔絲青瓜,口感又唔似食生牛肉,份量之大,又係如來一碗白飯,已經是一個午餐。
接著,驚喜繼續,又上了一道午餐份量的燜牛肋骨,有好幾大件,味道甜甜的,牛肋骨燜得好淋,好入味,餸鈑最好,因為驚食完牛肋骨會太飽食不到燒肉,所以食一件牛肋骨之後,餘下的要打包。
之後,主角出場,烤肉除有韓牛後腰肉外,還點了牛舌,美國牛仔肉,牛小排及肉眼。咁多款肉,除牛舌不好之外,其他肉質都好好。牛舌怪是因為佢連牛脷胎切,脷胎硬硬的,感覺不好。
最後,甜品是紅棗蜂蜜,好潤,好飮。
其實兩個晚餐足夠三人食用。是日晚餐真係好飽好豐富。

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-06-09
是次消費: 每人約$400 (晚餐)

2017-05-05
類別 : 滬菜 (上海)中式包點

路過譚臣道,被門口一大鑊生煎包吸引,望一望門口,細仔睇一睇,米芝蓮推介喎,就試一試佢睇吓有幾得。叫了一客生煎包,熱辣辣,朋友搶先取一個咬一口,堅爆汁,爆到一枱都是湯汁,我輕輕咬一口,來慢慢啜生煎包內的湯汁,又真係好味喎。總括來說,包算薄,湯汁多,有肉味,作為小食很不錯!

2015-07-01
類別 : 川菜 (四川)小食店車仔麵

收工要OT,同事去川婆婆買麻辣麫,麻辣麫就冇我份,但送既辣魚蛋就請咗我食,魚蛋彈牙又夠麻,好味喎。不過因為佢係魚蛋之上再加辣粉,所以有啲乾同搶喉,如果可以咖哩魚蛋咁,有啲汁就好好多。

自取等候時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$0

2015-07-01
類別 : 泰國菜慶祝紀念日

舊同事同我慶祝生日,去了泰簡單,好耐以前食過一次,覺得一啲都唔好味,但今次再食,唔同晒,好幾好味幾啱我口味。

叫了冬蔭功、沙嗲串燒、炒通菜、咖哩、燒牛肉沙律同炸蝦餅。

冬蔭功夠辣開胃,辣得來又不會搶喉。

燒牛肉沙律酸酸地,辣辣地,牛肉半生,又係一個開胃前菜。

炒通菜有鑊氣。

沙嗲串燒,沙嗲汁有椰香,少少甜味,不錯。

炸蝦餅夠脆,蝦餅彈牙,好味。

仲有一個咖哩,咖哩香滑冶味。

今餐好滿意,之前唔好既印象抹走晒。

堂食等位時間: 20 分鐘
慶祝紀念: 生日