mongandcha

mongandcha

海納百川,有容乃大;醫飽個肚,責任更大!
訊息
正顯示第 18 篇(共 8 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
紅燒牛肉麵
紅燒牛肉麵
台式豬腳面
台式豬腳面
胚芽奶茶
胚芽奶茶
5分鐘 (堂食)
2015-06-06
是次消費
每人約$70 (晚餐)
JUN 15

一條短短的西菁街隱藏着各個地方美食,元朗人真是幸福了。 今晚想吃台灣菜,自然來士林。 我們點了牛肉麵,台式豬脚麵,酥炸尤魚鬚,台式拼盤等。牛肉麵湯底濃濃,牛肉味入湯,牛肉淋,份量夠大,水準之作。三件豬腳大大舊,炆得夠淋又入味,鍾意食豬手的我舉腳贊好。胚芽奶茶,獨特口味,好似加咗好立克咁,幾野味好飲。 其余尤魚鬚和拼盆唔算特別好味,屬大路之作。 地方較窄,食完就拿拿聲埋單去附近吃糖水啦!
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2015-05-27
MAY 15

勝利牛丸在元朗個名好响,我搬咗嚟有七八年,由賣二十蚊碗食到今日三十二蚊,間中放工後過來食下,也算老顧客了。十年如一日每次都係丸腩米。(因為佢祗供應油麵但我唔鍾意食) 老實說勝利有點名大於實,但又唔算差嘅,丸腩米三粒牛丸實實淨淨,粉比肉的比例比較多,所以相對唔算彈牙。牛腩唔係炆得好淋,份量適中,但柱候腩汁湯底濃濃,加埋D冬菜太多了,碗湯會偏咸唔敢飲太多。 賣32元唔算抵食,但又過得去醫得飽個肚咁話啦!
蛋撻
蛋撻
沙翁
沙翁
10分鐘 (外賣自取)
2015-05-02
每人約$14
MAY 15

中環有很多平吃的美食,行過泰昌見排起長龍,於是人排我又排,試下佢好評最多嘅蛋撻和沙翁。食評說泰昌蛋撻有幾好吃,都係要試過先知。剛出爐疍撻的確色香味俱全,賣相色澤金黄,熱辣辣又香又甜,加上酥皮鬆化可口,此撻名不虛傳真係好食。至於沙翁一向係我嘅至愛,鬆鬆軟軟的沙翁,但又有小小脆脆地,外層洒上白砂糖,吃來蛋香滿滿,滋味十足,水準和蛋撻在伯仲之間,仲稍為秤先少少。 簡簡單單,祗花七元就可品嘗到如斯之美食,原來生活這麼美!
檢視所有留言 ()
10分鐘 (外賣自取)
2015-05-01
每人約$50
MAY 15

昨天經過中環一樂店,因為吃飽了所以錯過了,今日剛好做嘢又經過大埔一樂店,所以决定要斬反舊叉燒加料做餸。外賣時付款了就在外面等,所以冇得揀,想肥D或瘦D就要返屋企打開再看看你的運氣了。之前曾食過佢嘅燒鵝都算唔錯,同样係燒臘出品嘅叉燒就可能比下去了。叉燒嘅肉質吃來較實,蜜味稍為偏低,後生仔食無問題,老人家就要趙多幾啖了。 人生的際遇在乎運氣,買一樂嘅叉燒亦如是,雖然今日買到嘅叉燒偏瘦冇咁好食,但我睇店上掛住嘅叉燒、睇起上嚟又幾肥美,希望下次我嘅運氣會好D啦!
椰絲鳳凰卷
椰絲鳳凰卷
0分鐘 (外賣自取)
2015-05-02
每人約$73
MAY 15

行過真香,買点手信給老爸做零食。 這間橫巷小店,自產自銷,沒有恆香、榮华那麼街知巷聞,但平凡中有靈秀。鳳凰卷(小罐73元) :內有椰絲、砂搪。吃來香脆可口,濃濃的蛋香,椰絲和糖,口感簡單就是美,吃出了一份懷舊情壞,加添了幾分人情味。店內多款老式餅食,陳設懷舊鋪排,七八十年代風貌,彷彿回到那些年... 物輕情隆,希望老爸吃出當中的心意啦! ps:我自已買了一罐食,我打開試食時家中隻為食貓,聞到香味即時撲上枱來搶食,可見此鳳凰卷的吸引力!
鮑魚
鮑魚
燒牛排配英式麵包
燒牛排配英式麵包
酥皮龍蝦湯
酥皮龍蝦湯
0分鐘 (堂食)
2014-07-13
是次消費
每人約$850 (午餐)
JUL 14

暑假放得差不多,女兒又要再飛了,都係時候吃番餐了。 在露台餐廳,看着窗外美景,吃着豐富美食,一家人最緊要開心。lol這個Leisurel unch 所費不菲,730元另10% charge. 我再加一個任飲drink package 108元,啤洒汽水任飲。 坐在這裏吃得很悠閒,沒有很多人和你搶蟹蚶和鮑魚吃,你可以慢慢地挑選你心愛的食物。服務也很貼心,永遠有人幫你把碟收好,把水加滿,把你的餐巾摺疊好,十分的服務。說到食物,可以說重質不重量,貴精不貴多,其中幾款很好吃chopstick無限供應的鮑魚,鮑魚味濃,比生蠔更高貴。 海鮮冷盆方面:蟹腳、蟹蚶、翡翠螺...
1 推介
宮崎5A和牛燒
宮崎5A和牛燒
年糕
年糕
5分鐘 (堂食)
2014-06-22
JUN 14

踏進了Sky dinning 101的電梯,隨着高度的攀昇,耳朵內的氣壓搖擺不定,感覺就好像冲上雲霄一樣。入到田舍家內,走廊兩旁盛載著各款名貴的紅酒,加上維港360度無敵海景,彷彿大地在我脚下,給我很GRAND 和土豪金般的 Feeling。 今晚我們 Book 了炉端燒的座位,這裡很旺場,經常 Full house,要訂座就要提早。穿過簾幕後,入到場內己經高朋滿座了。這晚為慶祝親友們久別重逢,大家都不介意豪一豪,點了不少平時捨不得吃的佳肴美食,其中有幾樣值得一提:燒南瓜 點題是件牛油,配搭了日本的南瓜,入口芬芳香甜,加上了濃濃...
2 推介
pipi22
Joycetsang1987
各款口味馬卡龍
各款口味馬卡龍
禮盒馬卡龍
禮盒馬卡龍
5分鐘 (外賣自取)
2014-05-10
母親節
每人約$16
MAY 14

周未的 The One,適逢是母親節前夕,遊人如鰂,好不熱鬧. 吃完晚鈑,正為明天的禮物而煩! 經過 Harlans cake shop,目光被那色彩繽紛的 Macaron 所吸引著lol特別是"開心果馬卡龍",覺得很有意思! 真心希望天下的母親們都開開心心,龍馬精神! 餅未吃,已甜入心!一口氣買了數盒,母親們收到一定會很開心smile
Top