中文 | English
orechl
我是住在彩虹的orechl。我最鍾意港式台灣菜新加坡菜茶餐廳/冰室咖啡店露天茶座點心雪糕/乳酪海鮮
食評會員 1次成為首位寫食評會員
orechl  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-07-25
類別 : 多國菜酒吧酒店餐廳海鮮

非常開心嘅一個晚上。知道有新酒店,即想試下嚟Happy Hour, 成個環境好舒服,Captain & staffs 非常好服務 好nice ,全程介紹菜式。我地三個女仔叫左兩樣main 加野飲,非常滿足ballooncp值好高嘅一間酒店餐廳。食物方便,首先值得一提嘅係麵包...真心夠熱同味道唔錯。由captain Roy介紹左一個魚..一個羊,可選三個side dishes 薯角,菠蘿青檸沙律,蘆筍。薯角好大舊但絕對用心炸,有味,唔會好似食左一大舊無味嘅薯仔咁。沙律 蘆筍普通味道。但因為環境服務真係好好,令食物嘅味道再昇華左。希望下次快d再去
Captain  Roy介紹佢係用一個”紙”袋包起煮嘅魚,所有味道得以完整保留喺魚裡面,好嫩滑,配菜有薯仔,菇,蜆..份量都好夠。好好味

唔錯,好嫩,配薄荷醬。好好味。仲有三個side  dishes   Cp值好高

推介美食: 羊架

2014-08-20
類別 : 西式咖啡店酒店餐廳三文治西式糕點

今日又要返VTC,經過銅鑼灣利景酒店,發現門口位有個位換左落地玻璃,8掛o既我當然停一停睇一睇啦~
e.....多左間不錯o既新coffee shop wor~~見未夠鐘我即刻入去買杯熱朱古力啦~~門口個staff好nice(heehee 題外話)~~

唔錯wor~ 價錢大眾化~ 我叫左杯熱朱古力~我話唔想太甜~Barista就好nice咁同我解釋佢地係 hot dark chocolate 所以唔會太甜...佢地D Staff都好Nice~~值得一讚! 好期待啊~~ 等左5分鐘~~熱哄哄o既朱古力到手lu~~好細心~~個杯有斜紋所以唔洗咁浪費用紙托都唔會燙手~~

返到學校先飲~~打開個蓋睇下個樣先~~wowwww~~竟然有心心拉花....
有圖有真相!

Hot Dark Chocolate (middle size) HK$38

唔錯啊個味道~唔會好甜, 好creamy, 夠朱古力味, even dark chocolate都唔會酸.....值得一試...仲要只係$38...好野~之後上堂有著落~ Good Wednesday Morning smile

我等緊野飲期間發現...有好幾個人都係飲Green Tea Latte..原來係佢地Signature Drink..下次星期上堂又試下先...好正啊~又一個開心大發現

8月誠意推介.. Le Petit Salon du Charterhouse 比鍾意咖啡的您 smile

推介美食: Hot Dark Chocolate
自取等候時間: 5 分鐘
用餐日期: 2014-08-20
是次消費: 每人約$40

2013-11-11
類別 : 日本菜日式西餐自助餐

話說有一日見到groupon有6小時放題$149,覺得好抵,抵在可以唔洗趕頭趕命食放題,(本人好少團購,但實在吸引),就上openrice望下啦~~okay wor d comment...男朋友又極想食放題,就o係佢生日前一星期同佢先黎個驚喜pre-celebration 先。咁打到去book位,都即book到,星期1至4先有6小時,星期日就7:30pm-11:30pm~~都有4小時ga~~到左當日,佢地reconfirm booking,好細心提我拎張coupon~~唔會因為我用groupon而西聲~~又好有禮貌好nice~~值得一讚~~
去到拎位,reception知我有book位,好有禮貌叫我等等好快就比左張2人枱我,okay wor~~2人位真係2人位,隔離真係無人,都唔會係其他放題咁逼到轉唔到身,成間餐廳裝飾簡單但的確似日本餐廳,座位唔會好逼,全部係有柄木椅,環境都舒服,已經打左枝强心針。說有一日見到groupon有6小時放題$149,覺得好抵,抵在可以唔洗趕頭趕命食放題,(本人好少團購,但實在吸引),就上openrice望下啦~~okay wor d comment...男朋友又極想食放題,就o係佢生日前一星期同佢先求其黎個驚喜pre-celebration 先。咁打到去book位,都即book到,星期1至4先有6小時,星期日就7:30pm-11:30pm~~都有4小時ga~~到左當日,佢地reconfirm booking,好細心提我拎張coupon~~唔會因為我用groupon而衰聲~~又好有禮貌好nice~~值得一讚~~
好啦~~重點推介3樣野食啦~~

1)鯛魚、三文魚、希“0”魚、鮑魚、螺、甜蝦、八爪魚。我自己就唔食魚生,但眼見好厚身好厚身,我男朋友話好鮮甜,鯛魚好新鮮好甜,我就食其他果d,好味wor d蝦d螺,都無走單,比得好足。

2)芝麻雞翼,好好味,熱辣辣,脆皮,唔太油,好滑,夠味

3)我本人鍾意食飯,我明,放題食飯?!@@ 叫左個海鮮炒飯,炒得好好味,好乾身,好足料,嘴饞男朋友都話有蛋香有heart,我更加唔洗講,我都食左大半碗有多,其實好似好簡單既一個item,無乜人叫都用心製作,你絕對可以放心會食到好野。

4)雪糕 綠茶、芝麻、朱古力。ok滑,味道唔錯。

其他食物無影到好後悔。每樣都好好食,好熱 ,絕不馬虎。當中有燒蝦要一提,第一次漏左單,我男朋友好鍾意食蝦,第2次我所以打左粒星,佢黎返足比我地,好甜ar~~好味道。

總括……值得一讚!用料新鮮,煮食技巧十分良好,有沖繩啤酒,青島啤,汽水,蜂蜜特飲任叫任飲,咸柑桔檸檬好味道,夠濃。加左18試清酒,唔差。埋單加多$29 service charge 每人都係around 190~~~好抵好正,唔洗急,第一次用groupon用得咁開心。

題外話/補充資料:
題外話~~果度d staf好nice~~我叫左一次換碟,就定時定候幫我換碟,個經理親自落埋場serve人,會叫我地慢慢食,問我地好唔好食,一坐低無耐見我地枱好吉就問我地叫左野未,又會幫我地group埋d野食等我地有位放食物,d staff好忙但一下都無黑面無衰聲過,服務態度真係好好,佢地會笑,又會同我地有少少交流,好開心滿意o既一餐,我男朋友都好滿意:)
推介美食: 日本迷你蕃薯,海鮮炒飯
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2013-10-27
是次消費: 每人約$188 (晚餐)
用餐優惠: 團購