中文 | English
袁碌碌  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-03-08
類別 : 日本菜Food Court拉麵

今日去希慎開餐,見到呢間拉麵,價錢都算好低,$65有拉麵+細細個飯,見賣相OK,一於試下。

嘩! 真係好大份! 第一件事梗係放靚靚,相機食先啦! 但...........已發覺D湯有粒粒既情況出現,即係好似麵鼓湯咁.......心知不妙.....因為以經驗話我知,好味的湯底係唔會咁樣...
一試之下,大失所望,唔怪之咁平啦,個湯底一D都唔香,唔厚,直頭好似麵鼓湯溝出黎咁! 個飯huffy......又係完全唔掂....冇味!

呢個餐雖然大份, 但質素唔得, 唔值.....唔會再有下次
用餐日期: 2014-02-27
是次消費: 每人約$65 (午餐)

2014-03-08
類別 : 日本菜拉麵

中午一心去一田試呢間拉麵,12:30pm去到,可能D人未放lunch,所以餐廳只有3個客人,唔駛等位。因本人鐘意濃厚湯低,又鐘意有酒香的東西,所以好快就揀左個 "酒粕濃厚味噌拉麵"。

睇落去,湯低都算夠厚,試落OK,但好似冇酒味喎....可能我了解錯左,酒粕唔係即係有酒咁解.... 呢個真係唔知,不過味道是OK的。
另外,呢間舖用的麵質好唔同,係好彈牙的,同一蘭完全係不同風格,個人認為都幾好食,不過食食下好似有D似公仔麵。哈哈!

整體黎講OK, 下次又係唔駛等位的話都會再食。

用餐日期: 2014-02-28
是次消費: 每人約$78 (午餐)

2014-01-01
類別 : 日本菜拉麵

天氣咁凍, 最岩就係食D熱辣辣既野! 最後決定又黎呢度食拉麵。因為落雨,又凍,岩岩冇乜人,唔駛排隊,正! 平時呢個時間最少要排幾個字!

今次發現多左幾款小食,一於試下呢個新既小食併盤! 一次過滿足幾個願望~
併盤有池魚, 魔鬼魚, 鱈魚。我個人最鐘意食魔鬼魚, 好特別, 未見過出面有呢隻小食! 下次真係要叫一碟先夠皮啦!

至於主菜 --- 拉麵!! 我楝左新出既鹿兒島A4和牛拉麵! 嘩! 超正, D和牛燒得岩岩好, 油香味實在係難以形容。另外,最特別既地方係,佢有一舊叫分子泡沬既物體,用黎點和牛食,睇落好似沙律醬,以為係普通野,但食落有驚喜,原來夾埋和牛黎食係絕配! 勁! 咁都諗到!! 所以幾塊和牛真係唔夠! 如果有得加錢追加就好啦!

一時醒唔起和牛拉麵已經有半隻蛋, 重追加左一隻!不過唔緊要, 呢度D蛋係我食過咁多間拉麵舖最好食既!因為佢可以造到個蛋黃半熟得黎係滑既! 又唔太咸,食2隻絕對冇問題, 只怕膽固醇高咋, 哈哈!
另外,老公叫左碗竹炭胡麻黑蒜油拉麵. 嘩!成碗黑色,好特別,重好看蒜油味!湯底濃度適中,幾乎成個湯飲晒!

我走既時候都已經坐滿, 要等啦, 好彩早黎者!
用餐日期: 2013-12-16
是次消費: 每人約$100 (晚餐)