中文 | English
coramok034674
我是住在大坑的coramok034674。我是一名經理。我最常於太古大坑天后出沒,最鍾意客家菜川菜 (四川)桂菜 (廣西)酒吧西餐廳會所湯品粥品,乜都鐘意。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 0
coramok034674  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-06-10
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館懷舊老店燒臘點心同客食飯適合大夥人

裝修和環境也不多說了,最不舒服的是座位安排,一台緊接一台。
招牌燒鵝:總覺得比以前差了。現在的鵝太大所以肉質比較粗,烤的火候也不到所以皮下脂肪特別多;加上特製的、摻有花生醬的特製調料總是不問顧客就澆在了燒鵝上,導致總也吃不到脆脆的燒鵝皮。不過鴨肉部分還是和我意的,喜歡這樣有筋的肉。
上湯靈芝菇小棠菜:貴,沒辦法,誰讓我是無菜不歡的貓科動物啦。就是水裡燙了一下,清淡的湯底裡放了些火腿絲,上面撒些也是水裡燙過的靈芝菇,整個菜就一個字:淡。
龜苓膏:這個要表揚的,龜苓膏很正的,那苦苦的口感褪去後是微微的亮和若有若無的甜。實在吃不的苦的,澆上陪的糖漿,入口更順。
芒果布丁:不輸給甜品店的貨色,芒果果肉多於jelly,淡奶也恰到好處。
雖然對他家的燒鵝不是很滿意,不過比起陳裕記等老字號,他家確實有地理優勢,所以難得還是會去下下。

是次消費: 每人約$250

2013-10-11
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓點心

我地大概早上11點左右到
【鮑汁蒸鳳爪】
豉汁蒸鳳爪太多了,換換味度,試下鮑汁
鮑汁都算係好濃,湯頭鮮甜.裡面花生燜得酥軟,綿綿,入口即化
可惜鳳爪唔夠酥軟,膠原蛋白感覺冇出嚟!冇粘嘴唇質感
【筍尖蝦餃皇】
皮薄餡大.蝦餃算是中上水準,但係,和其他地方差唔多
【潮州蒸粉果】
粉果我一向鐘意,依間做OK,皮好粘糯但唔粘牙,十分Q彈
包括花生、筍丁、西芹粒,食上去清脆爽口
【香滑麻蓉包】
想點芝麻包...居然無!個麼退而求其次,麻蓉包吧
白白胖胖包子,外皮發鬆軟有彈性.麻蓉餡其實類似花生醬味道,沙沙口感,食起嚟好香,我鐘意味道!
【叉燒腸粉】
腸粉皮做唔錯,好滑,有韌性!

【柴魚豬骨花生粥】
粥好正!大大一碗,幾抵!
粥底煮十分綿密,米粒全部融化,入口綿滑,味道鮮甜
料放得好足,豬骨好大舊,肉質酥軟.再配上香脆!
【芒果布丁】
好貌美,盛在高腳杯裡面,以Cream、藍莓顆粒作點綴
芒果香甜,布丁口感厚實,明膠感卻唔重.澆上煉奶,一勺勺入口,冰凍綿軟!

用餐日期: 2013-10-05
是次消費: 每人約$120

2013-10-09
類別 : 西式麵包店

都算係幾好搵,只不過我地走入口唔係排隊地方,我還心想點解人咁少呢?

原來是在商廈另外一面門口排隊攞飛!去時時間都幾巧,人唔算太多了,等咗一批就拿到號碼牌了!後面排隊人慢慢多起嚟!

好似睇見每人有限買多少盒,講真都拿唔動咁多!買個幾盒試試味道就夠了~

依間就係以曲奇出名,盒上熊仔是幾cute(個樣是random)!聽講今年6月1日後貴咗!

曲奇分2種:4MIX(細盒:65蚊、大盒:120蚊,4種口味,無果仁)和8MIX(細盒:105蚊、大盒:165蚊,8種口味,有果仁),好食是真係好食,牛油奶香味好重,餅乾口感好鬆脆,入口都幾容易化,尤其是剛開封時超好食,一食就停唔了口!

保質期基本上就一個月,應該是添加劑防腐劑都幾少,嘿嘿!所以都唔可以多買~

推介美食: 4MIX
用餐日期: 2013-09-29

2013-10-07
類別 : 英國菜All Day Breakfast早午餐

餐廳唔係咁容易搵, 天氣都將熱, 找咗十幾分鐘終於找到, 門口細細, 一個箭步跑上樓.

見到個個枱面都係egg Benedict, 自己都叫咗一份, 等咗大約十分鐘, 終於上來了

薯餅冇乜特別, 同老麥差唔多, 但係個egg benedict好好味呀! 尤其係個芝士面, 真係好正, 好香!

沙律等等, 普通吧. 都唔錯, 但係唔特別好食.

服務好有笑容, 都幾親切, 90分!

推介美食: egg benedit
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-10-07
是次消費: 每人約$100 (午餐)

2016-05-03
類別 : 港式小食店甜品/糖水

報咗個課程, 去HKPC上堂, 所以成日經過炮台山! 一早聽聞有間好好食的雞蛋仔舖頭, 今日終於有機會去試吓!

6點零鐘到, 門口企滿人, 立即排隊買飛, 見咁多人以為要等好耐, 點知個賣飛姐姐話5分鐘就得了, really係咪架???

等咗6分鐘, 鐘聲響起了, 立即沖埋去擺... 點知佢話要吹一陣, 咁都算係好細心既, 加分!

第一粒擺落口, 好好好好好好脆! 好食, 但係我寧願等多一陣, 因為我唔係太太太脆的Fans, 等一分鐘後再食, 啱啱好呀!

因為食咗下午茶的關係, 食咗半底就有少少飽, 剩低半底上堂時食, 軟軟地, 都好好味! cry

題外話/補充資料:
鐘意食淋的可以叫"淋啲", 下次試吓!
推介美食: 雞蛋仔
自取等候時間: 6 分鐘