中文 | English
我是action_motor。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
action_motor  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-12-14
類別 : 新加坡菜

知道安定商場新装修,全新形像,改頭換面,於是建議去果度搵食!見到Killiney 燈火通明,特高樓底,仲以為係食西餐pasta, 原來係食星加坡嘢。

我們點了咖哩雞鎚飯,喇沙,美綠,西檸梳打。先講個咖哩雞唔夠入味,雞肉(鞋) sad喇沙不過不失,湯底夠椰夠濃,辣辣地好開胃!豆腐卜好入味mad

另外,難以想像間舖頭點生存! 以呢個價錢喺呢個地段,晚市出現曬櫈景象!建議佢推出套餐增加生意吧!
喇沙

喇沙

咖哩雞鎚飯

咖哩雞鎚飯

用餐日期: 2013-12-13
是次消費: 每人約$70 (晚餐)

2013-12-12
類別 : 日本菜串燒店烤肉串燒

放工唔知食咩好, 同男友行入山林道探探, 就係俾佢舖頭個banner 吸引左入去, 估唔到有露天雅坐, 可以輕鬆悠閒地嘆串燒!

好鍾意個煙肉卷燒蠔, 煙肉絕不是平時食的煙肉乾, 蠔亦好新鮮!mad 燒魷魚筒飯香噴噴的, 醬汁香濃, 魷魚弹牙! 麻辣雞翼都非常惹味 ,外脆肉嫩! 麻辣醬恰到好處, 不會太辣, 麻麻地開胃刺激!mad 另外, 好欣賞燒茄子個賣相, 以紅椒絲作點綴! 好味又靚靚! 燒粟米略嫌輕量左啲, 香甜爆汁!但唔多夠食sad
香噴噴燒魷魚筒飯

燒茄子

燒粟米

燒粟米

用餐日期: 2013-12-12
是次消費: 每人約$230 (晚餐)

類別 : 美國菜西餐廳

店內冷氣肯定低於二十度, 凍到我二話不說, 先點了Hot chocolate, 賣相令人振奮! 可是杯朱古力唔熱, 厲害厲害!huffy 仲要甜到jam喉, 激氣!huffyhuffy

先來個餐湯, 香噴噴! 熱烘烘! 入口濃濃蒜香, 好味道!lol

Mini burger 太少醬 ,太乾身! 肉質結實, 肉汁欠奉!sad

Scallop Carbonara 亦同樣乾身, 帶子先唔講鮮味, 口感似好實淨嘅魚旦sad

下次還是選擇去Outback吧!好食啲仲平啲呢!
Hot chocolate

Mini burgers

Soup

Soup

用餐日期: 2013-11-21
是次消費: 每人約$130 (午餐)

類別 : 新疆菜拉麵

金順蘭州拉麵係一間家庭式經營小店, 店內只有4張枱, 地方亦比較窄, 但值得推介!

拉麵係即叫即拉, 入口煙韌彈牙! 麵質幼滑! 湯底清香, 絕非味精嘢, 確係清淡之選!mad

煎餃子, 皮夠薄! 表面煎至金黃色,咬落脆卜卜! 肉汁鮮甜,正!mad

再來, 必食嘅腐竹白果薏米豆腐花, 簡直係鎭店之寶, 豆腐花香滑, 配合腐竹薏米糖水, 出奇地夾, 清喉潤肺, 仲有冷熱選擇呢!mad

埋單兩位只係$140-, 物超所值!
雜錦拉麵

煎餃子

腐竹白果薏米豆腐花

腐竹白果薏米豆腐花

用餐日期: 2013-11-23
是次消費: 每人約$70 (晚餐)

類別 : 西式咪嘥嘢食店

一直覺得Kcal 係一間有Heart 有質素嘅隱世餐廳, 我每隔幾個月就光顧一次, 可是漸漸覺得佢每況愈下。

餐湯稀溜溜的, 除了鹹, 就飲唔出其他味道 huffy 西冷扒叫了medium 五成熟, 出奇地沒有overdone, 肉質鮮嫩!smile 另外, 點了menu上廚師推介嘅意式黑毛豬肉丸意粉, 之前我都有食過呢個意粉, 唔知係咪減低成本定係肉丸造法唔同左, 難食非常!huffyhuffyhuffy肉質霉霉地, 很腍身!一試難忘, 仲話係chef recommend , 抵鬧!

其他食物如homemade bread , 沙律, cheesecake, 質素平平, 不值一提!

相信短時間内不會再幫襯!
忌廉湯

忌廉湯

西冷扒

西冷扒

意式黑毛豬肉丸意粉

意式黑毛豬肉丸意粉

用餐日期: 2013-11-21
是次消費: 每人約$190 (晚餐)