中文 | English
bobolam82
我是住在新蒲崗的bobolam82。我在油麻地工作。我最常於油麻地新蒲崗太子出沒,最鍾意川菜 (四川)潮州菜港式大牌檔露天茶座酒樓自助餐壽司/刺身海鮮
食評會員 2次成為首位寫食評會員
bobolam82  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-01-21
類別 : 港式茶餐廳/冰室

我同朋友出去買野, 行左好耐又累又餓, 見前面有間三洋茶餐廳就即刻行左內去。
見到餐牌有好多款套餐, 有小菜、湯飯、扒餐,見扒餐只系60幾蚊都好抵下,所以我就叫左個香草焗羊架餐,我怕羊架so所以要黑椒汁,而我朋友就叫左個牛柳餐要蒜容汁。

扒餐有多士半件、餐湯、有意粉或 飯、扒、茶。

我個餐有4件羊架,羊架食落一D 都唔SO, 羊脂唔算多,不過黑椒汁就少左D,D意粉最後只係食左2 淡就唔食, 因實在太飽。

我朋友就話件牛柳好淋,比起荔枝角道果間出左名的扒餐好食好多,燈光又光猛過人,地方又寬過人、價錢又抵過人地,快D約下次再食,怕會加價。

我覺得大家格調唔同,一間係扒房,三洋是茶餐廳,不過諗落三洋我會比較想再食囉,因為我聽到火記大叫湯料無魚,一陣又叫湯料無豬肝,睇黎好似好多人食!
我聽到茶客話只系油麻地彌敦道果間先有扒餐食,其他分店沒有的。
香草焗羊架.黑椒汁

香草焗羊架.黑椒汁

用餐日期: 2015-01-15
是次消費: 每人約$70 (晚餐)

2014-12-17
類別 : 川菜 (四川)粉麵/米線同客食飯

今日特意嚟「鮮粉人家」食烤魚,點知原來烤魚要訂,我朋友無訂魚所以無得食,有點失望。 朋友仔話雞煲都好好食,我都已經嚟到雞煲就雞煲。
雞煲套餐當然有雞煲,還可以揀2個火鍋材料,套餐HK$178。朋友仔成日嚟食,所以由佢決定,雞煲要BB辣,火鍋材料揀金菇肥牛及薯粉。
雞煲跟我平時食的雞煲有 D 唔同,佢系有好多湯,但系湯又比平時打邊爐 D湯濃,但又比餸菜汁稀,暫且叫湯汁。雞煲內有不同材料,有雞而且已經熟、有紫洋蔥、芫茜、綠色的大辣椒、其他香料等。
朋友仔叫我先食紫洋蔥,因為紫洋蔥滾一陣就可以食,淋左就唔好食,而家食就有少少嚼口,又食到原有紫洋蔥的甜味。朋友仔就話早D將薯粉放入鍋內可以比薯粉入味,遲左滾到無晒湯汁侍應到時加湯就會稀釋左原本D湯汁的味道。佢又話而家就一路食雞一路等薯粉啦。我終於可以食雞,只系滾左一陣都已經入晒味,雞一D都唔肥,辣度我可以接受到,但系我唔喜歡食雞皮,所以雞腳、雞翼、難處理雞皮的雞件就全部屬朋友仔食,佢都不知多開心,佢話隻腳入晒味好好食。我食左一口薯粉全完明白朋友仔點解揀薯粉,就好似打邊爐加粉絲一樣,可以全完吸晒湯底的味道,但薯粉比粉絲還勝一籌,因為薯粉比粉絲有嚼口。
最後,朋友仔講得無錯,一個套餐2個女仔食都好飽,雞煲好好味,而家我好期待食烤魚。

題外話/補充資料:
要早 D去, 因為很少位
用餐日期: 2014-12-15
是次消費: 每人約$100 (晚餐)

類別 : 港式外賣店

今晚好忙沒時間外出吃飯只好食飯盒, 想起有間開鋪不久的外買店就去試下, 我叫左個鳳爪排骨飯及西洋菜湯, 老闆叫我等10分鐘因為現在蒸緊飯還要10分鐘先得, 結果就等了10分鐘.

個飯又幾好味, 因為食落唔似加左油去蒸, 而且又無味精, 只系少左D豉油.tongue
西洋菜豬骨湯 smile好有菜味, 還可以叫老細比多少少西洋菜我tongue

老闆話下次可以先打電話落左ORDER夠鐘先去攞飯盒唔洗系街到等, 可算都幾細心like

個飯盒$22 + 湯$6 共$28, 好抵食, 我會再幫親star

自取等候時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-12-10
是次消費: 每人約$28 (晚餐)

類別 : 台灣菜咖啡店甜品/糖水飲o野傾計

同事介紹,這是我第一次嚟食,睇下餐牌唔算好貴,一個Lucnh Set 54-60元,不過我唔太喜歡食台式食品,所以我揀『蕃茄醬黃金玉米手作麵』,對 e 個麵期望唔高所以無影相,但食落又幾好味,個茄醬唔似用罐裝茄醬煮出嚟,似用新鮮蕃茄煮,因為食落有 D 酸夠天然,原來手作麵即系意大利粉,我就唔識分系唔系手作或是機出。不過下次都會再嚟食,主要原因系位比較多容易攞位,食品OK。

用餐日期: 2014-12-10
是次消費: 每人約$60 (午餐)

類別 : 日本菜日式西餐無肉餐單

同事生日去旺角風月堂食Lunch,他們只有一張大枱,所以派一個人去攞位先,可借他們要我們過半數人方可入座,結果我地7個人迫入一張已有6個人坐的10人長枱sicksick

佢地餐廳有5個 Lunch Set。其中頭盤我揀『香橙雞柳雜菜沙律』,味道很啖口,適合不喜歡沙律醬及黑醋的朋友吃。主菜揀『燒紐西蘭羊扒伴扒帶子配香草燒汁』羊扒我要十成熟,個樣好靚即刻就食忘了影相,2件小羊扒一D都唔蘇like,帶仔就好細粒,可能食左羊扒食唔到帶子鮮味。甜品揀『朱古力雪糕伴窩夫』,雪糕好濃朱古力味like,最後一杯檸茶結尾。
下次有機會再去就試下同事食的『芒果雪糕伴窩夫』,佢話好有芒果味還有少少芒果肉like,值得一試。另一同事話『豆腐味雪糕伴窩夫』就馬馬地不值一試dislike

食滿300元用citibank 信用咭結賬可有9折優惠。如果成日去食就負擔唔起sad
好似個個星期都有唔同餐牌

好似個個星期都有唔同餐牌

朱古力雪糕伴窩夫

朱古力雪糕伴窩夫

堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-12-09         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$100 (午餐)
用餐優惠: 信用卡優惠