中文 | English
foodfufoot
我是foodfufoot。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
foodfufoot  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-12-16
類別 : 滬菜 (上海)拉麵

而食已經炆炆地,昨天下雨,坐都未坐定,吹落ORDER,我地(三人)一咸豆漿,一甜豆漿,一酸辣湯,一牛肉餅,一"痴''飯,一薄餅。

重點係酸辣湯我們不知有個大細碗之分,頂,我們三人一人一碗野,個阿姐問都唔問就落大碗酸辣湯,我爸問呢個大定細個阿姐走開,個老闆話係大,細既$20, 跟老爸就話算LA,多個十蚊,個人覺得"矛",做生意做到甘,問題係食唔晒,好明顯個阿姐係知LAW。我好努力食左半碗,酸辣湯味道很差,只有酸味,沒有 其他味道。

薄餅好CHEWING,有很重蔥味,堅好味。

外皮脆,沒有汁的牛肉餅

"痴''飯一般,油炸鬼唔夠,飯有D鬆散。

呢道有什麼名人賣廣告都是白費,食物幾好,服務做生意態度差,真是令人不想再去。
用餐日期: 2013-12-15

2013-12-15
類別 : 西式樓上cafe

食完飯有GROUP朋友,又未想回家,於是CAFE玩下 GAME

有室內外選擇,

有人埋單由內轉外,當天不太凍可以在外玩,感覺好D。

由於口痕痕,叫左三個小食,不過最後雞翼賣晒。

評:小食熱上,即叫即整,由於KITCHEN細要等下。味道都係甘LA,現成再加熱或炸。

評: 我壺洛神花茶OK幾好,有個火HIT住,有少許甜,個朋友說好酸WOR,我就好LIKEAR。幫助消化下,幾好又可以幫你加水。 8/10

呢服務都同環境都OK,尖沙咀CAFE都幾好AR,下次可以再去。

推介美食: 洛神花茶
用餐日期: 2013-12-07
是次消費: 每人約$65 (宵夜)

靚相

2013-12-02 (屬於相關食評)
類別 : 港式中菜館

上次傾完生意,無食到咕嚕肉。心思思想去,於是同埋另一半+佢媽媽去食個小菜。
咕嚕肉

咕嚕肉

咕嚕肉:真係堅脆,同D汁排在肉面上。老人家都OK咬到,酸甜好開胃。
炒芥蘭

炒芥蘭

炒菜無咩特別,一般

欖角蒸筍殼

又係上次個伙記推薦OK,個客又幫親左我生意成功,甘次再聽下佢既推介。

欖角食落有甜味,好香,但是不是豆鼓味。加埋落D魚都幾合,D汁送白飯好好味。呢種魚都唔選太多骨。老人家小心食都OK嫁。

總括三人行的晚飯都OK,不過不失la。
推介美食: 咕嚕肉,欖角蒸筍殼
用餐日期: 2013-11-16
是次消費: 每人約$140 (晚餐)

2013-11-09
類別 : 港式中菜館

由於工作關係,同個客傾下野,就個客,佢居住跑馬地,就埋佢不用架車,行路可以到。

而家搵食難,湊客不易。於是我就在附近找一個小店同佢食餐飯。(在open rice research左呢間野好似OK)

去到小店,都差不多滿,約八點到。安排了我們二人坐卡位。

店員好熱情推介了我們好多招牌菜,食唔食咕嚕肉.......又推出了雙羊煲......

又有推介有新推出鮑魚蛇羹餐$368位.....

我見個客好似對個SET有興趣,就ORDER左兩位。

相反本來想食咕嚕肉就無叫,因為個客不食豬肉,唯有下次再試。

先評個主角南非鮑魚,約一支牙籤甘長。算大隻,個汁好濃,一點汁一啖鮑魚,個鮑魚好夠林,扣得幾好入晒味。切下切下,好快食完。(叫佢俾多少少汁,個店員都好快盛左一小碗俾我們)呢個價錢都算不錯。

鵝掌: 好好味,因為我本身係雞腳FANS,扣出來的汁真的不錯。讚!

蛇羹:本身我不是擴佢,見到真蛇會有D反感,不過小時候住在蛇店樓上,以前外公成日帶我食,只要望不到切"湯"蛇,我都可以接受。呢道煮的不錯,有少許甘甘地味,兒時的味道,內的蛇肉雞肉都好足,有質感,份量剛好。飲完不會口渴,呢個先至堅AR。

糯米飯:好來無食個呢D炒得一粒粒,不會一PAT PAT,飯食起來很香軟,好好味,臘肉,臘腸,蝦米,潤腸,切得一粒粒剛好大小差不多,chewing咬口剛好。堅正!

一路食一路傾,最後個客都有幫我幫襯我,生意成功。呢餐都抵請個客。娛樂費可以報銷少少。不錯,不錯。

環境一般,不過服務員都幾有禮貌,同勤快,並成日問我地個SET味道如何。

決定下回試咕嚕肉。

唯一呢道無得LOOK卡,好在我有帶CASH。

題外話/補充資料:
CASH ONLY 現金
推介美食: 鮑魚蛇羹,糯米飯
用餐日期: 2013-11-08
是次消費: 每人約$368 (晚餐)

2013-11-03
類別 : 多國菜咖啡店甜品/糖水雪糕/乳酪

由油麻地睇完可佈的殭屍,於是二人決定去食甜品。

廣華街,隨便亂選,有兩間之前食個的甜店,所以不打算去。

見呢個門面幾靚,於是走進。

原來食窩夫的,MENU上有很多選擇,有ALLBREAKFAST⋯⋯

最後選了四層,二人份量的窩夫

兩層巧克力味,兩層HONEY味,加兩個Move-pack icecream

窩夫很脆,同旁邊有很多生果裝飾下又可以加埋一齊食,巧克力比較香味,內層有巧克力。

HONEY味原味,香蛋味,加埋VALILA icecream and fruit, great taste!!!!

一個SET2 人份量,$89,不用加一,有兩個雪糕(單點都幾十元LA)

*ORDER完6 7 mins 就到,不用等20 mins。

呢度有水提供(有檸檬香的水)。甜完後,清清口,不錯的服務。

下次想去試咸食。

*Remarks : 2450 last order, 我們坐門口,兩位男生進來,服務員提示5 mins後last order

用餐日期: 2013-11-02
是次消費: 每人約$45 (宵夜)