中文 | English
rcwcr
我是rcwcr。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
rcwcr  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-04-15
類別 : 日本菜少鹽少糖食店烏冬無肉餐單

好耐無去過皇室堡, 所以呢餐晚飯就揀咗呢度 chopstick , 之前上OR都睇過去邊間食好, 見到呢間鋪好似 OK, 咁咪提意試下.  星期五的銅鑼灣果然超多人, 心想 walk-in 的話應該有排等 shocked .  雖然人多, 不過呢度食店都唔少, 分散下 d 人, 攞完飛等咗無耐就有位啦  tongue .  店鋪本身都好大, 餐枱座位格局都 OK, 不過環璄就有 D 嘈, 想傾吓計, 講吓俏俏話的話就有 D 困難 mad .

打開餐牌, 食物款式都好多, 花多眼亂, 亦都有套餐, 不過就唔係好啱, 大家亦唔太肚餓, 散叫就算 smile

軟骨餃子棒 : 軟骨食材是雞, 唔係太大嚿, 唔難咬, 份量剛好, 完全符合吹水時的小食, 美中不足既係食物本身唔熱, 極其量只可以話微暖 tongue

鐵板牛肉炒飯 : 上菜速度快, 賣相亦唔錯, 與餐牌大致相符, 唯牛肉同其他配料切得太碎, 同飯炒完後都唔係好食得出牛肉味, 而且偏油, 比預期中較遜色 sad  (~還有我的鐵板去了哪裡~~ shocked )

番茄牛肉烏東 : 喜歡番茄既朋友應該會比個 LIKE 個賣相, 至於味道方面........就唔係太清楚 mad , 見朋友(女仔)都可以清到7-8成應該唔會太差 mad  (因為我不太愛番茄, 所以無試到 shocked , 唔好意思 tongue tongue )
題外話/補充資料:
整體來說(味道+服務+鋪面格局)還 OK (此分店), 不過皇室堡有很多的選擇, 下次一定不是我首選.
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-04-04

2014-03-28
類別 : 意大利菜地中海菜西餐廳露天茶座適合駕駛人士適合大夥人

聽講特別之處係食物份量分細中大, 即係餐廳個名SML, 之前同朋友食飯已經想試下, 無奈勁多人, 無訂位的話都好難有位去試 shocked , 今次就做個醒目仔訂位先 tongue . 餐廳面積都幾大, 不過 d 座位編排就比較迫, 如果枱與枱之間拉闊 d 就最好 bowl .

芝士粟米薄脆配墨西哥辣椒,酸忌廉牛油果醬及蕃茄沙沙 (M)
芝士味濃, 粟米片脆, 配搭雖然簡單但超好味 (本人是芝士怪 tongue ), 三款醬料中我比較喜歡蕃茄沙沙 smile

白汁煙肉意大利粉 (M)
賣相 OK, 但味道一般, 白汁太"傑", 煙肉亦偏淡, 兩人share還可以, 如果要一個人食都好難食曬  sad

鐵板墨西哥烤雞肉 (S)

鐵板墨西哥烤雞肉配菜
食材主要洋蔥同雞肉, 味道方面唔係太特出, 亦都偏油, 配菜內有兩塊薄皮, 食法好似片皮鴨, 夾 d 餸入去食, 連薄皮一齊食的話無錯可以去咗 d 油膩感覺, 但就比塊皮蓋曬的味, 味道一般 sad

甜品(唔記得個名, 淨係記得有蘋果 lol lol )(S)
起初見到都唔知係咩, 邊度有蘋果, 翻開淨係見到紅色水果, 一試原來係蘋果 shocked , (不過蘋果肉唔係白色既咩 ~.~), 好好味, 蘋果帶小小酸甜味, 連面果 d 脆脆一齊食, So Good  mad mad
題外話/補充資料:
餐牌內的食物種類唔係太多, 例如湯類得兩款, 意粉類四至五款咁, 多心的話可以點多幾個, 選擇"細"份量, 避免浪費, 服務員態度好, 有機會的話都會再光顧
推介美食: 芝士粟米薄脆配墨西哥辣椒,酸忌廉牛油果醬及蕃茄沙沙
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-03-25
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2014-03-25
類別 : 粵菜 (廣東)私房菜山珍海味

午餐同事食飯, 老闆點名呢間, 剛巧三色台有套電視劇係呢間餐廳做顧問, 入面有個特色飽 "咸魚飽", 有咁既機會一定要試試佢.

因為訂咗位既關係, 基本上到步就入座, 環境佈置唔錯, 由於時間所限 (得1.5hr食), 食物又係邊煮邊食, 一來就頭盤 -

金鈎銀條●酒蒸小螺●舟山青蜇
賣相算精美, 但味道一般, 小螺酒味好小, 唔講都唔感覺到 tongue

青島對蝦●入味魚唇
本身雖然小食海鮮,見賣相同份量都唔錯,一試亦好味 lol lol

月影靈芝
一個字 "淡" shocked

網網千斤
份量剛好,味道亦唔錯,有點到即止既感覺 smile

咸魚大飽
有點失望,無預期中的好味,似炸饅頭多,小量餡料(好似有豬肉同菜之類)食唔到咸魚味亦無咸魚香,無得好似味皇咁大聲講 : 好好味啊~~~ sad

元宵佳點 lol

題外話/補充資料:
服務員有禮貌,上菜時亦有作簡單介紹, 不過價錢方面頗貴
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-03-07
是次消費: 每人約$398 (午餐)