中文 | English
chingng1984
我是chingng1984。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
chingng1984  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-07-28
類別 : 港式茶餐廳/冰室無肉餐單

今天又再一次同老公出街食早餐,係我地岩岩起身既第一餐,所以叫早餐mad,今次黎到天水圍天富商場,其實商場內都有3間快餐型式既食堂,都係我常去既,今次決定選茶餐廳食,銀龍餐廳lol
因岩岩起身,所以都點左d湯粉麵試下,我點了肥牛既酸辣湯米線,老公點了常餐沙爹牛肉麵配迷你豬仔同奄列,冬啡同熱啡
個酸辣米線份量都算ok,夠熱,但係酸辣果放面就未合我口味,酸辣果樣野係肉碎加酸菜同雪菜果類,唔夠酸亦唔夠辣,不過味道都okmad

2014-04-17
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓咪嘥嘢食店少鹽少糖食店火鍋海鮮大閘蟹點心

今天是我爸爸的生日,他選了這間富臨,地址已唔就腳,我地個個都要坐輕鐵先黎到,但是爸爸選的都照去,地方幾大都幾多人食,叫了個套餐,第一個乳豬,外皮有小小咸不過都夠香脆,
二個瑤柱扒蔬菜,有瑤柱有草菇,味道都可以接受
三個炸蝦拌奶卷果d,哩個幾好,唔會太濃炸到黑蚊蚊咁
重有一個蠔豉蝦膠,有d西芹拌底,e個新鮮有口感
最差的上枱了蠔皇花膠拌蔬菜,有冬菇唔過份既咸食得落口,個花膠真係咸到你想死,好似鹽水花膠咁,最食得咸既我姐姐都話咸……😫同經理講左佢換左個沙拉骨比我果個就真係樣靚又正喇
重有個翅,無左翅既感覺,出到黎水一般清澈,料多都無用,無咩味……難道係健康小鹽小咸小味😢
重有乳鴿,蒸魚 魚都夠大條但有點鞋
重有個糯米飯,飯質感好霖
貴花糕都ok
訂左壽包細隻黎到都拳頭咁大
本想爺爺生日都在此慶祝,現在不會了😂
咸到死既花膠

咸到死既花膠

幾清新既菜式

幾清新既菜式

2014-04-08
類別 : 港式火鍋雞煲

聽朋友聽元朗開左間雞煲幾好食,今天相約兩位朋友黎試下mad,入到去先點了雞煲啦主打野tongue,3個人叫左一隻,黎到一睇嘩份量超多又夠肉地好滑。

佢地重有個新張優惠每2位送一份肥牛,但我心想送既都唔會好得去邊啦,黎到既肥牛都真係唔錯喎,唔似人地送果黑蚊蚊唔放得落口既,值得一讚。

送既都唔夠侯再追加左雪花肥牛,好正,好新鮮。

重有串燒雞全翼,燒得岩岩好唔會生或過熟,真係好味道,我都好中意食雞翼,但每次食既都係有點唔熟的sad,哩道真係有用心去燒。

有我地最喜愛食既桶蠔,真係桶蠔黎架,一d都無縮水,無厄人,正正正。

重點左響鈴,金菇菜,芝士腸,芝士丸,餃子。

個雞煲真係超讚,我可以加左5次湯都重夠味。

下次一定會再黎

好正

推介美食: 雞煲

2013-12-08
類別 : 日本菜壽司/刺身

我今次係第三次黎哩問峰壽司食野,第一次係見新關試食,一試就令我愛上了,真的好好味好新鮮mad
今次都係照舊叫左幾款三拼壽司
貝三點盛 火炙三點盛 推薦三點盛
原因這三款都有我愛吃既帶子tongue,最頭一次黎既時候真係比佢粒帶子嚇了一跳,超超大粒,不過第二次同第三次黎就細了不小了,但依然夠新鮮好味,而且一碟有三件唔同既壽司食,唔會食到悶

軟蟹手卷,值得推介比大家皮薄肉多夠肥,唔會好似有d超多既粉漿,蟹得小小,正

介辣八爪魚軍艦,爽口

今次黎到都有試左d新野

有個辛味什錦煲,58蚊內有帆立一粒開三片,三文魚三片,同肥牛一開三,九菜小小,金菇小小,味道都ok,但湯底不知是否唔夠熱,我只是裝一份落碗中進食時湯已是暖的……

有個雙重三文魚,貌似花之戀外型,頂頂是攪碎了的三文魚,我本都不太喜歡糊仔物體的東西,所以哩個配搭唔岩我口味

不過新出個好正既,芝士軟蟹反卷,頂頂是芝士粉蟹籽,飯裏卷著推介的軟蟹,不過本身芝士已有咸味點太多豉油黎食會過咸的

試過2款炸物都係無味的,又乾sad

不過黎哩間食野感覺好新鮮,有電腦你按,有送食物車,最重要係壽司質素好正,炸物雖然唔ok,但一樣會繼續黎食lolmadsmiletongue

2013-10-26
類別 : 日本菜壽司/刺身

今天收早,有老公接收工,便想食我愛吃的壽C,本想去食峰壽C的,之後經過哩間真壽C,看到門口餐牌有放題$168,之後另一個牌9:30後全單8折lol當然又吸引我入去一試tongue,入到去侍應給了我卡位夠大張好舒服,之後我們想了很久不知要食放題好定8折好,之後個侍應就介紹我地食餐牌果D好有8折好底,最後都決定食餐牌既,叫左三文魚,介辣八爪魚,波璃蝦,海膽壽C,一口牛柳粒,芝麻軟蟹卷(餐牌寫住推薦),本來重叫左焗蠔但賣哂sad,之後改左牛肉烏冬...
第一樣都係壽C先到,嘩!!好大件,比我去其他的壽C地方的大件正,三文魚同舊飯一樣大lol唔記得影比大家睇,海膽C夠新鮮好味,之後都聽到海膽又賣哂了好彩我一早點左,哈哈,介辣八爪C不過不失,波璃蝦就失色不小了,原因舊飯夠哂大影到隻蝦好細.........
之後芝麻軟蟹卷包住蟹個漿太多隻蟹又細小一D都唔好食huffy
一口牛柳粒賣相都OK但好似大粒左D個味甜左D
原來好戲在後來的牛肉湯烏冬huffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffy牛肉鞋,湯底淡
E道服務好好smile折左都係245蚊咋lol

大舊飯壽C