中文 | English
虫子hat
我是虫子hat。
食評會員 0次成為首位寫食評會員

炸魚皮 $28
份量都幾多 脆卜卜 配湯河食幾好😁

2021-01-04
類別 : 西式

年尾因為有社企禮券就到期,揀左依間餐廳,食物質素比想像中好。

蒜蓉包香脆可口,有驚喜。羊架同三文魚意粉係好食嘅,雖然D白汁比較膩,但喺正最凍果幾日去,反而覺得好飽肚 😂 羊架肉嫩呈淺粉紅色,唔會太un。睇吓果朵三文魚花,擺盤都幾有心思。

員工包括傷健人士,部分或需要以手語溝通,又或或動作行為會比較誇張,希望大家俾多啲包容。

午飯嚟講小貴,不過喺尖沙咀地區來講算係合理,食物質素比想像中好,支持下社企嘛💪🏻

P.S. 最難忘係個蒜蓉包🤤
P.S.2 覺得坐入面啲嘅位置氣氛比較好🙂
推介美食: 蒜蓉包
用餐日期: 2020-12-31
用餐優惠: 現金券

2020-07-26
類別 : 西式扒房

之前聽朋友介紹已經很想來,今次好友生日,餐廳又推出優惠,決定前來一試。

餐廳做足防疫措施,包括量體溫、消毒噴手、設置防飛沫隔板等。我們較早到達,侍應生安排了窗邊的位置給我們,景色較好。

沙律份量比想像中多,以跟餐沙律而言,質素屬於中上。

這道安格斯肉眼扒應該是餐廳的招牌菜,賣相很吸引,味道亦沒有讓人失望。
我們點的是五成熟,看得出廚師煎扒的功架很不錯,很多餐廳都會煎得太熟,變成七成熟的模樣,但這家的成品是「真五成熟」,入口是滿滿的肉汁,一點也不韌,食肉獸/牛扒愛好者必試!另外薯條用小鐵鍋盛載,可以保留熱度,是貼心的考量。

至於香煎魚柳味道則相對普通,不過配菜頗有驚喜,醬汁很開胃,彌補了主角的不足。

我們坐了足足兩小時談天說地,侍應生仍然非常有禮貌地添開水,也沒有施加壓力讓我們離開。

有個小提點,如果你跟朋友分享吃的話,有需要可於點餐時特別說明逐道菜上,以免後來的餸菜冷掉。

這頓生日飯友人和我都非常滿意,相信我們會再次前來。
用餐日期: 2020-07-19         慶祝紀念: 生日

2019-06-19
類別 : 港式茶餐廳/冰室適合駕駛人士

鹹蛋肉餅
上次嚟冇食到,今日終於試到喇 ~
個肉餅成層塔咁高,份量亦好多,同朋友兩份食其實有點多,朋友又細食,食本都食唔完咁。肉餅咬落鬆軟,肉質夠淋。味道唔會太鹹,對淡口味嘅我嚟講剛剛好,加上DD蛋黃會有畫龍點睛嘅效果,撈飯食一流,不愧係鎮店之寶!

手撕雞
又係堆到一個塔咁,好有層次 xD
D雞好入味但有點鹹,對我嚟講比較重口味,但如果係不嬲出開街嘅朋友應該會覺得啱食。

店鋪位置唔多,晚飯時段嚟食最好七點到,再遲D嘅話可能要等下。店內冷氣唔大,如果坐近門口會比較熱同可能會食少少二手煙,如果介意最多坐入D。

見老細同D客有講有笑,應該係街坊,相信都係做街坊生意多。下次要試埋個膏蟹蒸蛋!

P.S. 今次用咗Openrice嘅現金券,有得平$10,唔好錯過呀 ~

2019-06-01
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館少鹽少糖食店

之前去過銅鑼灣分店覺得幾好味,今次嚟到佐敦分店。比起銅鑼灣舒服同大,座位頗多,格局似酒樓。侍應有禮貌,唔會太chur你點菜。

4個人,點咗老火湯、豆腐魚腩煲、上湯浸時菜(揀咗娃娃菜)同沙拉骨加3碗白飯。

豆腐幾滑,魚腩有3-4塊,味道不過不失。時蔬味道剛好,唔會太鹹。沙拉骨比較失望,肉質較鞋,唔太值得點。

老火湯大大煲,夠足料,煲底好多材料,$55真係超值。飲得出唔係味精湯,有屋企湯嘅味道。

埋單每人一條紅衫魚有找,今時今日,仲想點 xD 超值啦 ~
推介美食: 老火湯
是次消費: 每人約$92 (晚餐)