中文 | English
顯示選項: 所有香港 澳門

2011-01-11
類別 : 日本菜烏冬

是日同大哥, 大嫂, 豬女同皇子, 一行5人去醫肚!!!
我地叫左:

1. 豪華刺身飯SET $98(唔記得個名, 貴D就改做豪華啦!!!) - 有個大刺身飯+細烏冬+餐前小食(味噌豆)+蒸水蛋, 阿嫂話好好食, D刺身好新鮮好甜!
2. 鯖魚炸蝦SET $69 - 有一忽鯖魚+2隻炸蝦+珍珠飯+細烏冬+2件三文魚刺身+餐前小食(味噌豆), 我平時食開這個SET, 今次到皇子食!
3. 平價刺身粒飯SET $69 X2 - 有個小刺身粒飯(普通刺身粒)+大烏冬, 個大烏冬真係好好味, 不過食左個烏冬都食唔哂個飯, 最後要皇子KO埋我個飯, 大哥就可以成個SET食哂tongue
4. 鐵板吞拿魚粒 $4X- 竟然好好食, D汁配D沙律菜一流呢!
5. 天婦羅魷魚絲$29 - 次次都要食, 第一次食就已經上左癮tongue
6. 炸蝦餅$43 - 唔多好食, 可以不試sad

今次同埋豬女黎食, 豬女唔肯食自己D粥仔, 反而搶住D烏冬食囉~ 估唔到佢歲半女都十分識食呢, 因為D烏冬就係好好食!!!smile
上兩次來時, 發現D食物有D參差, 又見唔到老闆出現; 今次老闆回歸了, D野食又真係高水準返喎, 唔知係心理作用呢?tongue
用餐日期: 2011-01-09
是次消費: 每人約$115 (晚餐)

2011-01-11
類別 : 港式茶餐廳/冰室粉麵/米線粥品

果日心血來潮好想食咖啡雪糕,米捉王子落九龍城囉,諗住食之前搵間茶記醫下肚先! 王子話早幾日先同D同事黎食過,覺得D侍應好好禮貌喎,咁我地就去啦。
入到去見到有幾檯客都食緊豬手同生滚粥,横疊咁凍我都食粥先! 同我地落單係一個勁有禮貌既哥哥仔(後尾先知佢係靚仔老闆囉!tongue)
我地叫左:
1.秘製豬手 - 好稔好入味D汁撈飯一流,我同王子爭住食!
2.生滚豬潤粥 - 我叫多葱,果然比左好多呀;仲要係葱加唐芹…香到不得了,個粥底好甜D豬潤就一般,係好食既!smile
3.沙拉骨客飯 - 正常之作,如果佢比多D骨我,我會更加開心囉!
4.蠔油菜心 - 煮得太稔了,如果可以爽口D就好sad
5.自製魚皮餃 - (老闆極力推薦):我本身唔好魚皮餃(我成日覺得魚皮餃好似好易變味咁),不過見王子唔多飽米加碗淨餃囉; 靚仔老闆話每日人手自製既味道一定不問題, 好就信佢一次先!!! 結果...果然d皮好彈牙d肉好甜仲有肉汁喎!!! 呵呵tongue果然無呃我!!!

果日我見到一枱國內客加外籍客入黎食野, 個女侍應竟然曉流利普通話, 仲曉用英文介紹菜單....雖然佢地不斷問野, 個侍應一D唔耐煩都無!! GOOD~
我地好奇怪D解成間舖D人都好似好有禮貌同後生既呢?(荼記黎講都真係幾難能可貴喎)...最後埋單果陣同個伯伯吹左幾句, 原來個靚仔哥哥係新接手老闆, 以前在大班飲食公司做經理...習慣成自然, D侍應見佢係咁米有樣學樣囉!!! 明白哂喇!!!

我當日係坐門口位, 櫃檯個電話不斷響, 勁多客叫外賣囉!!! 如果怕嘈就一定唔好坐門口位了!!!!

睇黎, 我有多個食粥既好地方喇!!!!!!!!
用餐日期: 2011-01-07
是次消費: 每人約$50 (晚餐)

共有3 人投票

2009-10-15
類別 : 日本菜烏冬

openrice十大人氣榜榜上有名, 米一心試下囉, 我已經一早book左位啦
去到到等, 米去行去先囉, 10分鐘左右個服務員叫我5分鐘內要到, 我地米飛返黎囉, 到左又話未埋好單, 又要等多10分鐘...咁做咩要限人5分鐘要出現喎, 得人趕餐死, 不過門口個服務員都好有禮貌...算啦~

1. 海鮮濃湯烏冬 - 湯好咸無海鮮味, 海鮮除左隻蝦係莓既之外都算足料, 不過唔好食就幣囉~
2. 豬手豬骨湯烏冬 - d湯都係好咸, 隻豬手竟然出奇地好食
3. 鯖魚燒 - 無特別, 同超級市場買果d差唔多...即係一般貨色
4. 七味粉雞翼 - 全靠七味粉吊味, 咁即係一支七味粉就可以有咁既效果, 自己整試下都得~
5. 芝士玉子燒 - 芝士少唔夠味, 玉子老, 兩者配埋一齊係幾差既效果~

如果佢既"烏冬"同"海鮮濃湯"係鎮店名菜, 咁我就覺得不值一試囉~

是次消費: 每人約$125 (晚餐)

共有3 人投票

2009-10-14
類別 : 印度菜意大利菜薄餅咖喱

之前有一日睇過openrice見到這間舖頭既食評, 睇完好想去試...
終於同皇子有空過黎試下喇:
我之前一直都無食過印度菜, 所以我每樣野都問得好清楚; 老闆好細心咁解答我

今日既小食係4粒印度薯球, 幾好食(不過我仲以為係脆餅添)

1. baby ribs : 應該真係唔係燒出黎, 係煲林左再放入焗爐加熱再淋汁既煮法; 所以d肉真係太林無哂筋位一d都唔無咬口, 不過個味道都幾好食既。如果d份量都可以好似pizza有得揀大,細就好喇...2個人食實在係太多。

2. four seson pizza : 好食到不得了, 剛剛焗好即時放入口就食; 忍唔住講左句 "mamma mia" fantastic, 已經好幾年都無食過咁好食既pizza喇。

3. 馬莎拉雞 : d汁好濃郁, d雞好嫩口; 不過果刻我實在太飽根本食唔落, 結果take away第二日回公司做lunch, 駛估唔到隔左一日又叮過都無影響d肉質同味道, 所以都要比個遲來的讚美先。正到爆呀~

4. 香蒜naan : 唔太覺有香蒜味, 應該食原味白餅會好食d。

老闆同老闆娘好細心, 可能因為唔係太多人既關係, 佢地可以成日換碟同加水, 仲可以同d客人傾計, 老闆留意到我一開始就食哂baby ribs既伴碟白色沙律, 佢好主動問我係米好鍾意食?仲即刻走入廚房refill一碗仔比我食(真係覺得好好食架), 老闆真係做到細心、主動、問好...係一處值得光顧既店鋪。

值得注意既係: 間舖d人唔係好識講廣東話, 除左老闆好似係識少少之外...都係最好用英文同佢溝通方便d。
four season pizza

four season pizza

馬莎拉雞配香蒜naan

馬莎拉雞配香蒜naan

babay ribs (大到好似乳豬全體咁)

babay ribs (大到好似乳豬全體咁)

用餐日期: 2009-10-13
是次消費: 每人約$135 (晚餐)

共有4 人投票

2009-09-10
類別 : 日本菜自助餐壽司/刺身適合大夥人

成日睇到d食評好似好勁咁, 所以米心思思想去試一次先~
咁啱是日路過, 宵夜時段有位米走上去食下囉~
原來只不過係名過於實, d野唔係真係咁好食。

1. 刺身唔新鮮, 刀功差, 切到一粒粒好似正方形咁, 吞拿魚同劍魚好似莓莓地...馬刀貝切到碎上咁...order左1次就無叫過d刺身。(皇子係魚生王, 佢都竟然唔想放入口食...)
2. 串燒唔夠熟, 牛脷同芝麻雞翼竟然可以生既...又係太多人點解要咁趕呢?

有彈亦有讚先...
1. 員工d動作好快, 面帶微笑.
2. 無漏單既情況, 叫埋都黎齊

不過一間叫得自己做日本料既店舖, d刺身竟然咁差同咁少種類, 完全無刀法既...會唔會枉稱日本料理?
只此一次, 絕無下次~
用餐日期: 2009-09-08
是次消費: 每人約$150 (宵夜)

共有4 人投票