中文 | English
金寶湯鴨
我是金寶湯鴨。我最鍾意港式越南菜印度菜,泰國,日式西餐茶餐廳/冰室樓上cafe薄餅拉麵甜品/糖水,壽司。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
金寶湯鴨  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-01-14
類別 : 意大利菜咖啡店薄餅沙律

今日經開紅磡見到呢間餐廳,好似幾抵食咁$268二人餐有兩個湯、沙律、兩個意粉、兩份甜品、兩杯嘢飲😋
入去就叫咗蘑菇忌廉湯同洋蔥芝士湯
洋蔥芝士湯好好飲!入面仲有塊法包😋

然後沙律就正常發揮
叫咗個蒜香蜆肉意粉同埋蕃茄湯意粉
兩個都好好味~

講吓啲嘢飲
叫咗個凍水果茶
但入面得兩塊橙🥹
其實係橙茶先啱~

甜品係tiramisu, 都係正常的,細細塊~~
不過整體都好味,上嘢速度都快,所以keep住都多人^^
會再嚟的!

2019-09-08
類別 : 西式甜品/糖水雪糕/乳酪西式糕點

今日早放工,同朋友公司附近食個tea,佢搵咗呢間喺街市對面嘅小cafe smile
入到去果陣冇乜人,但坐咗一陣,好快就full咗。
叫咗一份pancake ,一份蜜糖磚,一個果茶share

Pancake食落幾鬆軟,個海鹽芝士汁好香好滑,加埋雪榚好match

藍莓蜜糖磚—個麵包皮稍為硬咗少少,朋友冇食到個邊邊,但我係麵包控,食晒喇😛😛

果茶好香,又唔會太甜,滿滿嘅生果好幸福❤️仲有個蠟燭熱住,唔驚佢凍,好貼心!

推介美食: 水果茶

2017-11-01
類別 : 韓國菜韓燒

想咗食韓國嘢好耐,今日同一班朋友嚟咗旺角食韓國嘢。第一次嚟,覺得幾寬敞。叫咗好多嘢食😛 分咗燒嘢同埋部隊鍋。個海鮮部隊鍋嘅湯好好味,辣得嚟又唔會好難入口,入面嗥蜆同青口都好新鮮,加埋個公仔麵就一流哈哈!燒嘢果度最印象深刻係帶子, 好甜好好味。我見啲牛好大件好嫩咁,可惜我唔食牛啦!不過啲朋友都話唔會好un, 幾軟淑😆 啲蝦超大隻好鮮甜~~另外仲有叫咗粉絲呀,醬油蝦呀同其他小小嘢,不過都唔夠個部隊鍋同燒嘢咁出色😛
不得不提啲侍應姐姐勁nice~~幫牯哋剪開啲大大舊嘅海鮮同牛,thanks so much! smile
最後食飽埋單果陣仲有生果送哈哈 但我已經飽到食唔到,交晒俾朋友處理😂😂 overall 呢間韓國餐廳算係抵食得嚟又幾好味。記得一定要叫海鮮,因為真係幾新鮮!

好大鍋好足料,湯底正!

好大鍋好足料,湯底正!

推介美食: 鮮帶子, 鮮大蝦

2014-05-18
類別 : 西式

今日2個人去左荔枝角食晚餐
本身諗住去譚仔既
但基於太肚餓既關係, 我地去左地鐵站附近既jazz cafe

係地面見到個menu, 好似都ok, 但無寫價錢
諗住呢d廠廈唔會太貴啦~就決定一試

上到去, 要行2層樓梯, 同埋d樓梯都幾污糟
上到去, 見到個裝潢都ok, 不過一個人都無

佢一拎份menu黎

蝦得3粒
有2條菜
無其他配料
成本價完全係唔洗10蚊
中伏到一個點 .v.

仲要無主動斟水
但都有10%服務費
總括而言

完全係難食加食得超級唔開心
我諗我地食完就明白點解全程一個客都無...除左我地 .v.
無下次!
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-04-30
是次消費: 每人約$120 (晚餐)

2013-10-23
類別 : 韓國菜適合大夥人

今日難得早放學所以同幾個朋友一齊黎times square食school food!
上到黎已經發現好多人排隊 >< (但明明唔係好晏..都係12點鬆d -3-)
但由於想食左好耐, 所以都決定繼續等! tongue

拎左飛, 排左半個鐘, 終於有張4人枱俾我地 tongue
叫野食
叫左個濃湯拉麵, 卡邦尼年榚, 烏卒卒(墨魚汁飯團)同埋泡菜太陽蛋炒飯~

野食都黎得幾快~ lol
首先黎既係濃湯拉麵
個拉麵一聞落去朋友就話好似公仔麵
其實食落都幾似 tongue
不過d麵身都幾彈牙
所以.......係高級公仔麵 ^^"

之後就到卡邦尼年榚!
個卡邦尼汁好普通, 同出面食既卡邦尼意粉無乜分別
不過d年榚好煙"un"!!
口感好正~~*3*

然後有烏卒卒
碟面既花整得好靚
d飯團都排得好整齊 tonguep
食左一粒..不得了!! 真係好好味~~
d墨魚好煙"un" 但又唔腥或者唔會太咸
d飯加左少少墨魚汁~~好濃味~~
唔會覺得好似食緊日本壽司咁~~真係想再叫多碟食 -3-

最後黎既係泡菜太陽蛋炒飯
隻太陽蛋煎得好靚~
泡菜都唔會太辣~~幾好食!
如果可以有少少飯焦應該仲正 (因為佢係鐵pan上 tongue)

整體黎講食得好開心~~除左等位等得耐左少少之外, 其他都好正 ^o^
好期待下次再黎食其他菜!!
推介美食: 卡邦尼年榚,烏卒卒
堂食等位時間: 30 分鐘
用餐日期: 2013-10-17
是次消費: 每人約$70 (午餐)