中文 | English
積奇祖安 ~ 為食之旅
我是住在黃大仙的積奇祖安 ~ 為食之旅。我在觀塘工作。我最常於黃大仙大埔出沒。
食評會員 9次成為首位寫食評會員
積奇祖安 ~ 為食之旅  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2009-02-12
類別 : 日本菜烏冬

當日Evicky介紹我0黎呢間食<甘味讚岐手打烏冬>, 加上我自己又未試過, 仲有係Evicky請, 咁當然就要試下啦, 哈哈!!! 點知就在這個情況下, 發現觀塘區多了一個好去處!!!smile

chopstick 1. 日式煎餃子($20 5隻) ~ 普通水準, 沒有太大的驚喜!!!

chopstick 2. 紫菜炸魷魚鬚 ($28) ~ 驚喜之作!!! 炸粉不多, 但仍有香而脆的感覺. 魷魚鬚大小適中, 質感煙韌無比, 好味好味!!!

chopstick 3. 雞扒蕃茄湯烏冬 ($42) ~ 首選推介!!! tonguetonguetongue雞扒同牛柳粒我都有試, 雞扒夠脆但冇乜味. 至於牛柳粒夠"淋", 而且入味. 加上勁彈牙的烏冬及勁重蕃茄香的湯底, 令人一吃回味!!!

chopstick 4. 紅豆伴涼粉冰 ($20) ~ 價錢都唔算貴, 味道都OK的, 至於紅豆同涼粉就普通. 不過都可以一試的!!!

整體評價:區內必試之選!!!

日式煎餃子

日式煎餃子

紫菜炸魷魚鬚

紫菜炸魷魚鬚

雞扒蕃茄湯烏冬

雞扒蕃茄湯烏冬

紅豆伴涼粉冰

紅豆伴涼粉冰

推介美食: 紫菜炸魷魚鬚, 鐵板牛柳粒蕃茄湯烏冬!!!
是次消費: 每人約$85 (晚餐)

2009-06-23
類別 : 港式茶餐廳/冰室糖水舖懷舊老店甜品/糖水

真係好耐好耐冇寫食評, 因為公司前所未有咁忙, 不過是好享受的, 而且有祖安支持, 有幾累都要頂硬上shocked. 今日搵0左祖安一齊去試<澳洲牛奶公司>, 我好耐以前試過, 不過冇曬印象了. 去到0既時候, 都唔洗等位, 入到去就即刻坐下, d 位都幾迫. 跟住我地就叫野食啦, 不到1分鐘, 所以食物到齊, 勁勁勁, 如果趕時間, 去呢度食真係0岩曬, 哈哈!!! 食完之後, 唔洗20秒就收曬所有0野, 仲勁shockedshockedshockedshocked!!!

chopstick 1. 茶餐 (~$30) ~ 茶餐包括: 多士, 火腿炒蛋, 义燒意粉及凍奶茶!!! 多士就普通啦, 炒蛋一般啦, 或者自己本身都不是太喜歡食炒蛋. 义燒意粉真係毫無質素可言, 反而凍奶茶最值得欣賞!!!

chopstick 2. 雙皮奶 (~$22) ~ 其實主要係祖安食, 佢話義順好食d, 我都食0左一啖, 好似唔夠滑!!!

整體評價:也欣賞它的收餐速度!!!
多士 + 火腿炒蛋

多士 + 火腿炒蛋

义燒意粉

义燒意粉

凍奶茶

凍奶茶

雙皮奶

雙皮奶

推介美食: 凍奶荼!!!
用餐日期: 2009-06-21
是次消費: 每人約$26 (下午茶)

共有2 人投票

2009-05-18
類別 : 港式甜品/糖水中式糖水

早前我同祖安去過元朗食綿綿冰, 都覺得唔錯的. 今次去旺角的<糖百府>食雪花冰, 我感覺都是類似的東西, 因此決定去品嘗下. 我地大約六點左右到, 都要等十張檯, 雖然中間有點猶豫, 不過最後都決定0左等. 入到去0既時候, 雖然環境不是很大, 不過檯與檯都有一定的空間, 所以環境是OK的!!!

chopstick 1. 宇治金時 ($35) ~ 其實就係綠茶冰, 而配料包括: 紅豆, 小丸子, 椰果及茶凍. 賣相確實不錯, 食落口都冇失望啦. 雪花冰加上一點綠茶漿入口即溶, 而漿是不太奶的那種. 紅豆夠淋, 夠甜, 正. 小丸子都夠咬口, 只是唔夠喉, 至於椰果同茶凍就比較普通. 份量方面都幾大碗0架, 兩個人食, 0岩0岩好, 而且會滋味d. 最後為食祖安仲去0左<阿土麵線>整一碗外賣回家食, 呵呵!!!

整體評價:雪花冰也是我杯茶!!!
宇治金時

宇治金時

推介美食: 宇治金時!!!
是次消費: 每人約$35 (其他)

2009-04-01
類別 : 港式外賣店粉麵/米線

當日同0左承龍一齊去搵0野食, 我就提議去巧明街, 個度有一個專做外賣的店舖<榮昌小食>, 因為平時午膳時間都會有好多人排隊, 所以我見咁多人, 決定要0黎試一試, 評一評!!!smilesmilesmile

chopstick 1. 車仔飯 + 凍奶茶($22) ~ 三餸車仔飯, 我揀0左豬腸, 生根及雞翼配咖喱汁(重椰香個種), 仲有幾條時菜. 豬腸都幾有口感, 而且幾入味. 生根有咬口, 不過如果唔加埋d 汁, 都冇乜味. 至於雞翼都幾突出, 幾"淋", 肉質又夠滑, 味道又不錯. 凍奶茶都唔錯啦!!!tonguetonguetongue

整體評價:特別的配搭, 帶出新味道!!!
車仔飯

車仔飯

推介美食: 豬腸, 雞翼!!!
是次消費: 每人約$22 (午餐)

2009-03-26
類別 : 日本菜烤肉

今次多謝祖安預先訂座, 加上她已經想食好耐0架啦, 因此今次我同帶祖安一齊去食<伊呂波燒肉>!!! 雖然質素依舊, 不過今日比我最大的感覺, 就係感到好趕好趕好趕.
1. 燒肉好味道都不能停下來, 2. 食完燒肉, 即上雪糕, 也不能停下來, 3. 食完雪糕, 已送上帳單, 更不能停下來, 哈哈!!!lollollol

chopstick 1.燒牛肉套餐($85) ~ 今次我都是選擇了牛肉同牛舌, 不過祖安就偏愛食牛肉, 而我就覺得牛肉, 牛舌各有特色. 套餐另外配上一碗白飯, 麵豉湯, 蒸蛋, 及餐後甜品 - 綠茶雪糕. 一講到綠茶雪糕就有d 無奈, 味道是不錯的, 但雪糕的形狀好像俾壓扁0左咁, 加上質地不夠實, 因此都會感到有點美中不足!!!

chopstick 2. 伊呂波套餐 ($90) + 加大($20) ~ 因為我同祖安都幾食得, 因此加大牛肉完全無問題, 份量0岩0岩好, 正正正!!! 另外配上天婦羅, 刺身, 一碗白飯, 麵豉湯, 蒸蛋. 除左蒸蛋, 積奇不太0岩胃口之外, 其他都食到Lam Lam脷, 絕無失望. 特別想提一提的是, 刺身的確新鮮, 冇腥味, 仲有刺身是安排在一杯冰上, 使刺身能保持在最佳的狀態, 正正正!!!tonguetonguetongue

整體評價:不能停下來的午餐!!!
燒肉套餐

燒肉套餐

伊呂波套餐

伊呂波套餐

綠茶雪糕

綠茶雪糕

推介美食: 燒牛肉!!!
是次消費: 每人約$110 (午餐)

共有5 人投票