中文 | English
VanilAclouD
我是VanilAclouD。我最常於西環銅鑼灣灣仔出沒,最鍾意中式亞洲歐洲蟹店中菜館西餐廳Fine Dining廚師發辦海鮮
食評會員 0次成為首位寫食評會員
VanilAclouD  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-02-20
類別 : 川菜 (四川)粉麵/米線

踏入餐廳,彷彿時空交錯,走進了一場光影交織的夢幻之旅。裝潢獨具匠心,讓人聯想到電影Interstellar的浩瀚宇宙與team lab的夢幻藝術,營造出一種超現實的氛圍!但當我們回歸到餐桌前,味蕾的旅程似乎沒有跟上這場視覺盛宴。。。

冒菜,這道源於四川的特色美食,以其麻辣鮮香著稱,在香港算少見。我對這樣的美食體驗往往充滿期待! 就像車仔面一樣,自選配料本應為味蕾帶來無限可能。然而,這次的冒險卻有些讓人失望。

凍豆腐,有雪藏味,未達預期。肥牛平平無奇。冬菇,口感柔軟,但份量寥寥可數,可惜。至於芝士腸,可能本不合理地期待着金妹牌芝士腸的味道,也有點失望。

不過,倒是土豆粉,以其Q彈滑嫩的口感,為這頓餐點綴了一抹亮色!蕃茄湯底,對於不愛辣的食客來說,是個安全的選擇。

以$66的價格來看,在中上環是合理的。帶着滿心期待,這次的冒菜之旅,算是一次足矣的經歷。一場視覺盛宴後的味蕾平淡,讓人略感遺憾。。。
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2024-02-19
是次消費: 每人約$80 (午餐)

2024-02-20
類別 : 粵菜 (廣東)燒臘

去到拉麵街,行過大壹燒鵝,你可能以為呢度就得燒鵝好食,點知叉燒飯($60) 都有得一戰!

呢度啲叉燒真係可以話係好食到出奇!肥瘦剛好,唔會令人覺得太肥膩,每塊叉燒都燒到外皮微微焦脆,香味四溢,令人一口接一口,完全停唔到口!

更加出色嘅係,佢哋將叉燒一切成小方塊,一啖一舊,唔單止方便食,每一件叉燒都可以完美配合飯粒,令每一啖都甘香而不膩。

份量方面,真係可以話係「大碗滿足」,對於飯量大嘅朋友來講,絕對係一大福音。每一件叉燒,都令人覺得呢個價錢同每個卡路里都係十分值得!

去到記得唔好只顧埋頭燒鵝,叉燒都絕對絕對值得一試!
推介美食: 叉燒
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2024-02-20
是次消費: 每人約$65 (晚餐)

2023-10-31
類別 : 港式小食店

由小食店剛開幕的時候,我已經開始食呢度嘅雞蛋仔和格仔餅。當時店舖仲未開始出名,由老闆哥哥親手炮製。記得當時舖頭出面仲放咗一首詩,內容大概係講舖頭有幾低調,高手在民間。除咗出品好食,老闆都幾幽默🤣

去到附近肚餓,當然會買一底過口癮。喜歡這裏的朱古力雞蛋仔,朱古力粒分布均勻又足料,而且可可味濃,與甜味平衡。裏面仲加上榛子粒,味道有幾分似繽紛樂。

我最鍾意呢度雞蛋仔嘅口感,外脆內軟,雞蛋仔蜂巢網格位都烤得卜卜脆,加上有少少甜味,好似咬緊脆糖,好特別。

小貼士:小食店出邊多人排隊,店舖依家喺網上外賣平台有外賣自取選擇,喺app嗌定係攞就唔使等啦🚀 另外,我都會揀唔要膠袋,等容易啲保持口感乾脆😋
推介美食: 朱古力雞蛋仔

2023-10-29
類別 : 港式小食店

去開上環,想起媽咪雞蛋仔,便order一底。

週末去到,有些人龍。不過落單後大概10分鐘就有,喺附近行一陣就食得,製作有效率。

本來以為朱古力雞蛋仔入面會有多啲朱古力碎片,令到雞蛋仔有香濃朱古力味。失望的是裏面朱古力份量不多。可能是傾側了其中一邊,導致有¼部份幾乎是原味雞蛋仔。另外蛋香方面也略嫌為淡。值得一讚的是外面夠香脆,咬下去入面夠靭,口感不錯。

上次也吃了抹茶雞蛋仔。印象中抹茶雞蛋仔比朱古力雞蛋仔更合我口味。

2023-10-29
類別 : 西式朱古力/糖果店

心血來潮,想喝一杯奶昔。剛好經過Godiva,一杯黑朱古力奶昔正合心意。

選擇黑朱古力,就是期望朱古力味會比牛奶朱古力奶昔更香濃。

職員即場製作,加入了雪糕、冰塊、牛奶、和不少黑朱古力漿,打勻後倒到杯手中,再加上忌廉和朱古力碎片,大功告成。

一喝下去,香濃的朱古力,令人十分滿足。另外,口感也十分幼滑,完全喝不出碎冰。炎熱時喝一杯真愜意!