黃永光

黃永光

鹽同Copper sulphate係普通結晶
但係食嘢係生命中非一般嘅結晶~
訊息
正顯示第 110 篇(共 83 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
什錦齋
什錦齋
2分鐘 (外賣自取)
2010-08-01
AUG 10

今次試下呢間齋館,要咗個什錦齋,拉拉雜雜的,但係始終係叉燒齋同酸齋最好食~ 呢間D酸齋夠酸又夠味,叉燒齋口感很好,味道調得剛剛好,所以非常好食~ 推薦這裡的酸齋和叉燒齋lol~
cheese cake
2分鐘 (外賣自取)
2010-07-13
每人約$20
AUG 10

當日去咗花園街買花,買完之後見到呢間有Cheese cake,便試試,$20一個,幾平~ 我將個cheese cake切開咗8份,拎咗一份黎食,食第一口,嘩!D 芝士味好濃,又有本身蛋糕嘅香味,超好食呀!!! 食下食下,我就食咗成本個~tongue 呢度嘅芝士蛋糕真係好好食~ 極力推薦mad
招牌珍珠奶茶
招牌珍珠奶茶
5分鐘 (外賣自取)
2010-06-22
每人約$12
AUG 10

難得放假,就去電腦商場行下,行完之後見到有間飲品店,就去試下~ 搭車返到屋企之後,就即刻試飲..... 一飲落去,香濃嘅奶味加上茶和粉圓,令人齒頰留香,正!!lol 而且佢自動調校到適中嘅甜味,真係好味~
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2010-06-23
每人約$24
AUG 10

當日朝早去到,已差不多迫爆,可能是新店開張,所以特別多人。 我叫了一個雞扒蛋麵,可是雞扒是涼的,而且過焦,不好吃sad 麵是諗的,差質很怪,似乎用錯麵了... 還有一碟腸仔、煙肉和蘿蔔糕,腸仔太油,煙肉和蘿蔔糕還可以~
咖哩牛肉飯
咖哩牛肉飯
甜豉油
甜豉油
10分鐘 (外賣自取)
2010-06-20
每人約$26
AUG 10

因為先前有張優惠券,所以決定去鴻福堂買「自家飯麵」~ 兩個飯盒嘅味道都好似係學校訂飯嗰D咁,食得出好健康smile 咖哩牛肉飯味道是不錯的,不過牛肉太諗,且很粉... 而排骨飯就比咖哩牛肉飯還略差一點,排骨沒有口感,而且不夠味~ 幸好給了一包甜豉油,撈埋才夠味sad
通粉
蘿蔔糕
2010-06-13
每人約$28
JUN 10

見馬鞍山廣場有間食店未去過,就找個星期日去試試~ 見到幾個劣評,以為唔會有好結果,點知出乎意料,仲有意外收穫添mad 果日10:00am入到去,全場爆哂,D位仲要好逼,我呢個肥仔真係差D鑽唔到入去sad 坐低咗之後,見餐牌有好多嘢食,種種都吸引~lol 諗咗好耐,我最後決定要咗個(雞扒+腸仔+炒蛋+蘿蔔糕)嘅餐,再加幾蚊要多個通粉~ (佢可以將多士轉成蘿蔔糕,又可以加通粉,學足哂大家樂),因為又要加呢樣,又要加果樣,所以個侍應要打醒十二分精神去聽,雖然睇得出佢只係做兼職嘅學生,但係反而寫嘢又快又無錯,讚! 可惜惟...
牛肉
牛肉
飯
燒雞
燒雞
2010-06-15
JUN 10

外賣牛肉飯,我從來都沒試過,不過這天媽媽去新城市,順便外賣2個飯返黎,一個係牛肉飯,一個係雞飯~ 下午茶外賣$15.5,同午餐成30蚊一碗果D份量一樣,過份﹖!huffy 牛肉嘅肉汁好多,撈落飯度超正~ 牛肉份量又多,味道也挺不錯~ 而燒雞就很濃味,汁也很不錯,好食! 沒想過外賣也很好食~ 真是出乎意料!mad
一哥焗豬扒飯
一哥焗豬扒飯
紅豆冰
紅豆冰
2010-06-10
每人約$28
JUN 10

叫咗個一哥焗豬扒飯嘅外賣,估唔到都幾好食喎——自從食過美心嘅豬扒飯之後,好耐都無食返大家樂嘅豬扒飯~ 今次食返,梗係想試下佢好唔好食過美心果D啦~ 一咬落去塊豬扒度......咦﹖諗 喎,我記得之前食大家樂嘅豬扒好韌,咬唔開,但係依家好咗好多。D汁又唔錯,不過點都係同美心果D差少少。不過,我依家會食返大家樂D豬扒飯~lol
珍珠奶茶.焦糖珍珠奶茶
珍珠奶茶.焦糖珍珠奶茶
2010-06-15
每人約$15
JUN 10

經過大埔,順便係呢間臺北站買返2杯嘢飲,買咗一杯珍珠奶茶,一杯焦糖珍珠奶茶~ 就攞佢地黎對比下啦~ 珍珠奶茶 焦糖珍珠奶茶 價錢: $12 $15 味道: 較淡 較香 甜度: 較淡 較甜 兩者分別頗大,最明顯嘅係珍珠奶茶較淡,焦糖珍珠奶茶較甜~ 所以我下次都會買返焦糖珍珠奶茶mad
2010-06-16
JUN 10

今次買新創發嘅外賣,叫咗個沙嗲牛肉腸仔蛋麵,沙嗲牛肉同腸仔幾好食,煎蛋更是好食,不過湯很鹹,麵的質感也不算很好~sad 不過佢加咗菜令到個麵健康咗,仲好食咗,真係唔錯~ 希望下次再去可以改善,D湯唔好再咁鬼鹹啦......
Top