中文 | English
我是traciDEfleur。我在荃灣工作。我最常於尖沙咀荃灣馬灣出沒,最鍾意韓國菜意大利菜法國菜酒吧外賣店扒房無肉餐單火鍋拉麵
食評會員 1次成為首位寫食評會員
traciDEfleur  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-05-29
類別 : 粵菜 (廣東)大牌檔咪嘥嘢食店海鮮

第一次到南記食海鮮,一食難忘。
先講服務同環境,環境就真係麻麻,坐得迫,叫人要等好耐,而且無人換碟,有唔見order, 要催促兩三次。呢d 可能係冬菇亭文化。。。
食物係自己買海鮮,所以品質同飯店無關,至於加工海鮮,咁就可以詳細講下,味道係好正,有粉絲元貝,脆皮焗龍蝦,鹽焗蟹,瀨尿蝦,海蝦,炒聖子。
炒聖子加左米粉底,好惹味,不過偏咸
海蝦。。。白灼,鮮甜,因為d 海鮮本身夠靚
瀨尿蝦係椒鹽整,幾ok, 蝦肉好甜,不太咸,食到海鮮本身的鮮甜
鹽焗蟹,第一次食,味道好正,介紹大家未試過一定要試,人生必食一次
脆皮芝士焗龍蝦,個芝士皮做得好正,一定要試,個龍蝦肉反而麻麻無預期咁鮮甜,可能個脆皮芝士搶左鏡,不過真心覺得呢個做法值得一試

2022-04-24
類別 : 日本菜

叫左個85蚊的set 有穴子,一隻蝦,菇,蟹柳同一片茄子,
蝦係炸得ok, 不過個蝦尾隻殼比較硬。

味道ok ,炸得夠脆,但無麻油香,但炸蟹柳真係麻麻地好味

份量,足夠飽,可以叫少飯,因為炸物無咩味,所以要落醬油

整體ok, 服務ok

等侯時間:我約十二點半到門口,等左三十分鐘左右

評分: 環境 5   服務 5   衛生 5

2022-04-01
類別 : 日本菜烏冬

等了幾星期,終於開門了,之前一直想試,但因為疫情暫停營業,今日經過,見到佢有開門,第一時間lunch 轉食天丼。-
我叫左江戶前天丼,因為我樣樣都想試,等左十零分鐘,個天丼就放左係我面前,好香呀!
有炸穴子,分量比我想像中大,有兩隻炸蝦,一片海苔,小柱墨魚天婦夢同。。。。支豆,同流心蛋,店入面有教,話食到一半先吉穿隻蛋拌飯食。
個set 有跟面鼓湯同兩仲小配菜,小配菜係蘿白同酸薑。
試食個蝦,好脆,我連蝦尾都唔放過。,食埋!
個脆漿係有味架,小小咸
至放海苔,支豆,ok
小柱墨魚天婦羅,我就麻麻地鍾意,無咩特色,返面我鍾意食蔬菜天婦羅多d
至於穴子。。。好味嘅,不個脆漿有d 厚,所以有點太膩,又有可能我太飽,
食到一半,我係有吉穿隻蛋,不過可能我食得慢,d 飯唔夠熱。。。所以呢個食對於食得慢嘅人可能不適用
個份量係大嘅,因為炸野,好飽肚,我係食唔哂碗飯,仲有個飯係加左個汁,幾好味。
下次會再食其他天丼,

推介美食: 江戶前天丼

2022-03-22
類別 : 多國菜拉麵湯品

我無想過食個羅宋湯飽成日。。。。
早前,去了試羅宋湯,點餐時好掙扎,覺得叫個77蚊,一碗湯,一個甜餐包仔同一個薯仔沙律點會飽呀,食完先知。。。我飽足成日,如果嗌一個湯加豬扒包。。。咁可能飽足兩日
好啦,個湯係好飲,足料,我叫了牛腩羅宋湯,有三大粒牛腩,好多菜,不過牛腩比較硬,唔開。同個湯係有小小油,減肚人士要注意。
薯仔沙律好味!我好鍾意。
餐包好standard.係暖嘅,不過真係無特別
下次會試下豬脾仔肉湯。
注意份量睇落唔多但我十二點飽到下午六點,所以係好飽肚。
另外77蚊,係有小小貴嘅。。。。

2022-03-22
類別 : 台灣菜粉麵/米線

第一次黎食牛肉麵,下午四點左右,無咩人,坐得舒服,叫左個午市套餐,有杯野飲,小食同一碗面。
先講下碗面,幾好味,牛好淋,入味,麵就叫左幼麵(見之前有話幼麵好味過手工麵)
湯底好香,牛有四片,有蔥,d可以一啖面,一啖牛。
小食我叫左炸豬扒,份量比我想像中大。。。食唔哂呀,豬扒炸得香,正!
飲品叫左仙草奶菜。。。。無甚特別。。。
下次會再試不同的麵,期待呀!