I eat so I am here~~~ :P
訊息
正顯示第 110 篇(共 76 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
APR 23

每次去生記。。。都係食炒雞鍋。。。比起九龍區。。。呢間店的價錢平好多。。。無咩裝修。。但係炒鍋好出色。。。配料同其他食店不同。佢地用年糕。。蓮藕。蕃薯。萵苣。。。等等。。。雞係好細粒。。先炸後炒。。。味道好香。。
DEC 22

第一次食燒肉like, 之前見好多人排隊去試,見荃灣都開左咁咪試下囉。。。點知,我點錯日, 我點左個鵝肝,牛肉同牛小排餐, 牛肉比較有肉味同硬,口感麻麻,牛小排比較對我口味,鵝肝我燒焦黑,因為顧住玩手機,無留就燒焦左,不過如果有鵝肝嘅燒汁去點更好 醬料都多選擇嘅,不能盡錄 飯可揀150g 200g 等,值得一讚 跟餐有湯,有沙律同飯,飯可揀白飯,加紫菜蛋等 環境:ok 無油煙 服務:又係用code更要用網上平台付款,有一刻反思,如果無手機,無用線上支付嘅客人係咪佢地就唔招待呢,佢呢個價,去牛角食lunch都係差不多。。。...
DEC 22

價錢:有點貴 裝修環境:良好,係有特色嘅,坐位不是很舒服,有點窄, 用餐時間:90分鐘 食物:我叫了炸薯仔球,同蟹肉意大利飯,飲品係熱肉桂楓糖咖啡 咖啡:味道可口,不會太甜或太苦/酸,咖啡係順口嘅,會再嘗試其他咖啡 薯仔球:炸得好脆,加埋木魚絲同紫菜好夾,可惜沙律醬不夠 松葉蟹肉甲羅燒意大利飯:太咸,太糊,食不到香味,好似用好杰嘅忌念湯撈飯,198 食個咁嘅飯。。有點不值 服務:一入座個a. manager 好唔耐煩,因為係scan code order, 仲有咩服務可言?! 其他侍應都好忙碌,不是時時都留意到顧客,所以服務真...
AUG 22

帶位的待應幾有禮貌,但入到去坐底後就好似食緊快餐咁,由落order 到食甜品唔夠一個鐘就食完,食完一樣就即刻上第二樣,甚至未食完就上第三樣,成餐飯食得好趕,一d都唔enjoy 叫左二人套餐,份量都足嘅,味道偏鹹,主菜牛肉濱海又乾又硬又有根,反而個燒蝦幾好味。 甜品有驚喜,有三款,雪糕,斑蘭糕同黑糯米,幾好味又唔太甜。 待應姐姐上完甜品即刻放底左個帳單,果時食左一個都唔夠好似要趕我走咁。。。 環境方面:在大廳係偏嘈,如坐在細房入面就舒服好多,可以細細聲傾下計
AUG 22

食物份量:足 食物味道:好 服務:好,有禮貌 今次去食lunch, 環境舒適良好,用餐時間約兩小時,不用好似食快餐咁趕趕趕,我叫了雞扒漢堡,朋友叫了all day breakfast 因為漢堡太大份,所以食唔哂薯條,有d可惜
這篇是 [非食評]
JUN 22

五月中經openrice 訂位,試了這家餐廳,結果有點失望 雖然食物味道不錯,分量足,但服務不行,當晚得三個待應,等好耐無人落單,等好耐,叫了三次才埋到單,最誇張係隔離枱少左張凳都叫人入座,係無左張凳情況下都仍上左個湯同麵包,這間餐廳打卡飛機窗位得三四張枱,其他用餐位都無咩特別,當晚餐廳內好嘈,真的很掃慶
MAY 22

第一次到南記食海鮮,一食難忘。 先講服務同環境,環境就真係麻麻,坐得迫,叫人要等好耐,而且無人換碟,有唔見order, 要催促兩三次。呢d 可能係冬菇亭文化。。。 食物係自己買海鮮,所以品質同飯店無關,至於加工海鮮,咁就可以詳細講下,味道係好正,有粉絲元貝,脆皮焗龍蝦,鹽焗蟹,瀨尿蝦,海蝦,炒聖子。 炒聖子加左米粉底,好惹味,不過偏咸 海蝦。。。白灼,鮮甜,因為d 海鮮本身夠靚 瀨尿蝦係椒鹽整,幾ok, 蝦肉好甜,不太咸,食到海鮮本身的鮮甜 鹽焗蟹,第一次食,味道好正,介紹大家未試過一定要試,人生必食一次 脆...
MAY 22

叫左排骨炸醬面,同香酥鴨半隻外賣。 等左廿分鐘就有外賣,攞到返屋企仲熱辣辣。講下香酥鴨先,鴨肉比較碎同乾,分量足夠,有足夠分量的蔥同青瓜,春餅有八件,。鴨肉,要加大量青瓜卷埋,如果唔係會好乾,海鮮醬反而比得唔多。。。食到後尾有d唔夠, 至於個炸醬排骨面就麻麻,排骨好味嘅,夠大件同香,肉質嫩,但個炸醬偏咸,面就太乾,無法拌起,所以個面同個炸醬好唔夾,可能係外賣,個賣變左面餅咁。。。賣相麻麻 仲會再試下佢嘅雲吞同酸辣湯
or#Tm65372881
MAY 22

我在三點幾去左食all day breakfast. 間店裝修好靚,未去開張之前我以為係食台灣野,好似春水堂咁,飲珍珠奶茶。。。終於上星期有機會試下,睇完menu 原來係食茶餐廳野。。。有d失望。。。。 叫左個all day breakfast 同桃子茶(唔記得個名)。。。。。。。。。 食物水準,不過不失,標準茶餐廳水準,擺碟靚d,分量都Ok, 下午茶黎講都算大份, 反而個桃子飲,係好飲嘅。。。。 去打卡幾好,好grand 咁影下港式茶餐廳食品,可以一試
APR 22

叫左個85蚊的set 有穴子,一隻蝦,菇,蟹柳同一片茄子, 蝦係炸得ok, 不過個蝦尾隻殼比較硬。 味道ok ,炸得夠脆,但無麻油香,但炸蟹柳真係麻麻地好味 份量,足夠飽,可以叫少飯,因為炸物無咩味,所以要落醬油 整體ok, 服務ok 等侯時間:我約十二點半到門口,等左三十分鐘左右
Top