中文 | English
Yui Chiba
我是Yui Chiba。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
Yui Chiba  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-02-06
類別 : 多國菜咖啡店薄餅三文治

年初二再來encore呢間餐廳!A high quality restaurant need more supporters and I have no doubt to recommend all of you to come for a try!

試過兩次晚餐,今次黎試午餐!幸好年初二他們已營業!食個滿足午餐再去拜年٩(ˊᗜˋ*)و

前菜揀了泰式雞肉沙津,一如以往!份量真的是前菜嗎?!

主菜揀了rib eye, 之前試過牛扒,肉味滿意!擺盆遜色了一點!份量適合返一個人食(*´ω`*)伴菜有三種,係有💜的表現!

嘩!個朱古力蛋糕太濃了吧!好好的一個ending!!

佢地拎左酒牌!下次要黎飲下野!

用餐日期: 2019-02-06
是次消費: 每人約$130

2018-12-31
類別 : 多國菜咖啡店薄餅三文治

前手的pizza 店關門大吉後,開了另一間西餐廳。
星期日行過,雖然冇開門,但感覺幾清新
見到門口貼住除夕晚餐只係$298加一,感覺幾合理,即管試下預約試一試。打左成日都打唔通,幸好除夕中午終於打通可以book位。

叫左2人份除夕大餐

由於佢哋未有酒牌,所以可以自攜紅酒,免開瓶費,非常好!

4-dish set dinner開場首先嚟過蘑菇湯,呢過一般,如果有蘑菇粒就口感更好,黑胡椒太辣,所以之後啲菜式都冇加了!

前菜喜出望外,個份量完全唔似一人食嘅,成個主菜咁大。海鮮沙律中蟹肉同埋魷魚令人有驚喜。釀蘑菇不過不失,對於唔鍾意羊奶芝士嘅就唔好揀,另外啲麵包質地好似發泡膠。

到咗主菜,我哋叫咗肉眼扒,同燒雞,肉眼叫左medium rare, 有啲變左medium, 對於唔係追求入口即化嘅我哋,佢嘅肉味,我哋已經好滿意!
薯蓉都係,對於追求健康嘅我哋,我覺得佢攞到一個中庸但又好好味,我幾乎食晒!

甜品試晒兩個,一個係apple tacos pie
另一個係bread pudding
Apple pie係贏曬,勁好味!如果bread budding都可以come with 雲尼拿汁,就勢均力敵!

暫時未有酒牌嘅佢哋,可以容許自攜紅酒咁樣非常之好,所以我係M&S買枝自己鍾意嘅紅酒過嚟

由於新店開張,所以即使今晚係除夕,我哋直情係包場!
希望各位都嚟試吓,讓呢間高質嘅小店可以維持下去,今日外籍老闆娘都一直有問我地意見。

推介美食: Apple  tacos  pie

2018-12-06
類別 : 日本菜拉麵

有新拉麵店,決定去試吓!點知一入去,一個客都冇,搞到好淆底shocked,但黎到就試下佢啦!

要咗個味噌蝦湯拉麵,加蛋。

有驚喜!碗麵一黎到,湯超濃,放咗1分鐘竟然有薄薄一層油凝固到,證明碗湯超級濃厚。個麵難得係我鍾意嘅硬度,冇鹼水味。

而且叉燒竟然係分開上,好特別。
不過要浸下湯先會好味啲,淨食有啲乾,但個滷水味好岀,第一次食得岀拉麵叉燒有咁濃滷水味!蛋半熟夠軟身,不過比較淡味,可惜。。。

絕對可以再嚟食,趁佢仲唔使排隊嚟多幾次先tongue
用餐日期: 2018-12-06
是次消費: 每人約$100 (宵夜)

靚相

2014-07-22 (屬於相關食評)
類別 : 法國菜西式扒房海鮮浪漫情調

大家要小心所有由這間餐廳提供的團購
本人曾購買2次, 2次的服務都差如人意
第2次更被屈支付本身應付的小費

第二次經雅虎團購購買了由fun share提供的團購法國品蠔 2 人餐, 服務員服務令人失望
1. 英文能力低, 朋友點菜時說前菜要套餐中的ravioli (雲吞), 卻誤上了吞拿魚沙津, 並要求我們接受, 本人拒絕
2. 主菜rib eye, 朋友要求要medium rare, 點菜後卻再來確認要4成還是6成
可幸, 食物質素不錯, rib eye沒有過熟, risotto跟焦糖燉蛋也十分滿意

但重點來了,團購條款指只限堂食,另收取團購價 10% 服務費,$48.8/餐,即場以現金支付商戶.留意在下方關於小費的團購條款

本人於2014年7月16日往餐廳享用, 在最後付服務費時, 餐廳收取了我98元的服務費
餐廳指小費是每人$49, 所以共$98

本人即時以手機顯示網站的條款, 餐廳方面稱此為Fun Share出錯, 並已發出電郵告知客戶, 賠償會由Fun Share負責 (留意本人並沒有收到任何電購)收取了多於條款的小費

本人最初向2位服務員提示不滿, 2位都未能提供滿意解釋, 其中1人更走開,忽視我們
最後本人再向餐廳經理William AU投訴, 他提供以上所說的同樣原因,最後餐廳方面照樣收取了$98的小費

如果這樣的原因也算合理, 餐廳未免太不負責任
餐廳與fun share的紛爭, 不應牽涉到客戶

提醒所有購買此團購的客人, 應先查詢清楚此餐廳之收費,避免誤會
本人已向fun share, 雅虎團購投訴, 暫時未清楚問題來自哪一方

題外話/補充資料:
經過第一次經驗, 已對此餐廳不抱期望

卻沒想到是被屈
用餐日期: 2014-07-16
是次消費: 每人約$300 (晚餐)
用餐優惠: 團購

2014-07-22
類別 : 法國菜西式扒房海鮮浪漫情調

大家要小心所有由這間餐廳提供的團購
本人曾購買2次, 2次的服務都差如人意
第2次更被屈支付本身應付的小費
第一次經雅虎團購購買了尖沙咀〈Casablanca〉北非情迷 2 人午餐, 本身餐廳食物還好, 但服務員的態度有看不起團購客人之感, 不幸的是當時已購買了另一張晚餐團購, 後悔也來不及

餐廳指小費是每人$49, 所以共$98

如果這樣的原因也算合理, 餐廳未免太不負責任
餐廳與fun share的紛爭, 不應牽涉到客戶

題外話/補充資料:
經過第一次經驗, 已對此餐廳不抱期望

卻沒想到是被屈
用餐日期: 2014-07-16
是次消費: 每人約$300 (晚餐)
用餐優惠: 團購