中文 | English
donnaho
我是住在青衣的donnaho。我是一名Admin,在中環工作。我最常於中環九龍城旺角出沒,最鍾意日本菜意大利菜多國菜,歐洲菜,迴轉壽司店朱古力/糖果店西餐廳雪糕/乳酪自助餐壽司/刺身,pizza, chocolate。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
donnaho  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-01-30
類別 : 台灣菜外賣店台式飲品

如果唔係幾次都係咁, 都唔會想寫衰佢

之前一路都有幫襯, 一路都相安無事, order嘜就係俾d嘜, 珍珠夠多兼大細珠都有

最近幾次連接出問題...

初初係突然無細珠, 只得大珠, 心諗「lunch咋喎, 咁都無, 入貨預得咁差既...」
並且以為一次半次係咁, 但結果一兩星期去一次既頻率係次次都係咁 sad

之後試過一兩次order黑糖薑茶, 店員整完倒出黎先「俾我地發現」整左奶茶
當時諗住lunch hour可能太忙, 一兩次就唔出聲啦 sad

今日真係有點過份
友人去買...又無細珠啦... sad
準備嘟八達通時, 2個店員企係係度望住個八達通機係度run, 一d都無打算入去整杯野飲
睇唔過眼既友人直接話俾現金算數, 店員先叫另一個入去整野飲.....唔係以為我地無錢俾下化!? shocked
店員整完一倒出黎 --- 又係奶茶???? 無野呀!!!!! huffy huffy huffy

仲有呀, 平時飲到尾, 仲有起碼十幾20粒珠的
呢幾次買, 都未飲晒d珠已經無晒.....

好縮皮喎! huffy
自取等候時間: 5 分鐘
用餐日期: 2013-01-30
是次消費: 每人約$19 (下午茶)

2012-08-09
類別 : 泰國菜海鮮咖喱串燒

之前食過幾次, 試過weekday晚上2位食, 人流唔算多, 亦試過星期六晚碰下運氣walk-in, 8位都ok
唔知係咪而家多人認識, 所以就算已book位星期五晚, 仍然見到好多人係出面等

其實我已經早2日就打去訂位, 聽把聲似係老闆, 態度唔錯的, 我希望可以一家人坐角落位或圓檯, 唔駛搭檯食
對方都無問題, 話俾圓檯我

星期日晚早左20分鐘到, 見佢坐爆晒, 出面都有d人等緊, 都知佢勁忙, 所以只係入一入去問左句係咪未有位, 就出番黎係附近行下等夠鐘

訂位時間前幾分鐘我再返去, 望入餐廳, 坐係度既客仍然係同一班人, 有d唔對路, 問一問貌似老闆既後生仔:「我訂左位架喇, 請問幾時會有位呀?」
雖然佢個樣一臉無奈兼尷尬, 答左句:「呀, 唔好意思呀, 一半架喇, 等多一陣」
但係我眼見2張圓檯都有客, 一班剛開始食, 另一班菜都未點....如何一半....? sad

結果等足半小時, 情況無變, 佢地唔知係咪生意太好, 當我意圖問下野個陣, 佢地都似乎避開我, 似乎無心留客... sad
最終我地都無再等落去

當然明白生意好自然踢腳甩碌, 不過, 訂左位都要等, 呢個真係唔太ok... sad
係~人多係要等下架啦~ 之但係, 我訂左位喎, 係咪應該有樣野叫做「訂左位就等於留位」呢?
堂食等位時間: 30 分鐘
用餐日期: 2012-08-05

共有2 人投票

2011-01-13
類別 : 台灣菜外賣店台式飲品

中環終於有珍珠奶茶店, 係好興奮既事!

可惜一拎就有d失望...

食個早lunch就去買, 所以去到人唔多, 買完就剛好有人排長龍
落單 & 等候位置比想像中大, 因為係地庫, 入去只得1條好窄既走廊, 所以排隊就變得較唔方便

買左1熱1暖既飲品, 質素ok, 同平時好味個d level差唔多既, 珍珠都幾好咬口
可惜一拎上手就發覺比凍飲少左份量!! shocked
雖然平時都約略有咁既感覺, 不過今次真係好明顯囉!
我唔知係唔係因為用既係密封杯, 所以會有倒少d之嫌...希望一切只係我既猜測... sad

員工態度ok, 唔算好亦唔係特別差, 唯獨係當我問佢點樣分2杯飲品邊杯打邊杯個陣, 個位員工有d串咁一句野都無講, 轉個杯身俾我睇個label...
呢個態度就唔太好啦... sad

希望盡快會有改善啦
自取等候時間: 2 分鐘
用餐日期: 2011-01-13
是次消費: 每人約$11 (其他)

2010-10-29
類別 : 意大利菜外賣店薄餅

當佢新開個陣行過已經俾佢門口個塊勁勁勁大塊既pizza吸引住企左係度!! shocked

終於今日黎食!
12點幾去到大家都好忙, 等左幾分鐘先落得單, 佢有樓下位, 所以係地下counter度落單俾錢, 就可以落去下面等佢送黎.
我地見住師傅係面前整咁大塊既pizza, 真係大開眼界!
師傅仲非常貪玩咁問「係咪影我呀?」跟手就擺pose, 超搞笑! tongue

老闆都好好笑架, 又係問同一句「係咪影我呀?」lol
可惜問完已經又好忙咁接電話take order...

見佢門口d pizza咁吸引, 問下店員係咩味, 佢話一個係pepperoni, 一個係plain, 咁我就要左塊pepperoni啦, 再加杯可樂
估下幾錢?? $40咋!!!!!!!!!!! shocked
到樓下等幾分鐘, 店員就送pizza落黎!
難為佢竟然搵隻細紙碟裝個塊完全over size隻碟既pizza!!!
果真係大過塊面!!!!
大過塊面既一slice pizza!

大過塊面既一slice pizza!

一見到係驚喜到暈!!
食落第一感覺係唔算熱, 可能真係就咁係門口個display拎黎就算, 唔會加熱
第2個感覺就係個底唔厚但食得好舒服! 唔會太厚只係食麵粉, 亦唔會薄脆到「界」口~ smile
pepperoni就真係只有pepperoni既料, 當然好多芝士啦! tongue
食到pizza邊都係好軟身既麵包, 好新鮮!
可惜風口吹住, 本身唔算熱既pizza已經凍晒了...同埋都真係幾大件...所以放棄左3分1個邊... (已經勁飽了!)
下次一定要再黎!!!
溫馨小提示:
座位唔多, 12:30pm已經好多人, 樓下坐爆左, 要堂食就要早黎喇!
推介美食: 超級巨型pizza!!!
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2010-10-29
是次消費: 每人約$40 (午餐)

共有2 人投票

2010-08-25 (屬於相關食評)
類別 : 港式點心中式包點

放工再次去試另一味既包~ smile

見到openrice另一分店有人叫香芋包, 好似好好味, 就點呢個啦, 另外再加一個菜肉包!

拎到返屋企叮一叮, 熱辣辣已經好香
size依然照大, 大過我個拳頭!! 而且仲係好平幾蚊一個!!! shocked

香芋包紫色好靚, 麵包鬆軟, 不過就無嘜香芋味
饀料都係紫色, 但就唔多覺香芋味, 不過都好好食!

菜肉包有少少驚喜, 仍然鬆軟啦, 重點係入面都唔少料!
肉應該係雞肉吧, 好滑, 菜好難得地新鮮~ smile

不過真係太大個, 做晚餐都過飽...下次要嚴重考慮一下份量先買2個~ tongue

另外已經見到佢設有八達通付款喇, 進步得好快喎! smile
而且有位員工企係櫃檯同客人講「請等叫number」, 咁樣明顯地好好多, 唔駛d客手足無措咁
不過由於新舖大家都走去試野, 所以都好多人, 但勝在佢地手腳夠快
我排隊俾錢花左1分鐘, 等拎包都只係1分鐘, 非常快!!

推介美食: 香芋包,菜肉包
自取等候時間: 2 分鐘
用餐日期: 2010-08-24
是次消費: 每人約$7 (晚餐)