中文 | English
opeparadox
我是住在大埔的opeparadox。我在大埔工作。我最常於尖沙咀大埔西貢出沒,最鍾意粵菜 (廣東)越南菜日本菜,法國菜,意大利菜,私房菜西餐廳中菜館咖喱素食,好吃的。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
opeparadox  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-10-01
類別 : 日本菜拉麵

今日,二零一九年十月一日,想寫一篇。
香港,一直是自由開放港口,今日, 烽煙四起。避走上水,算是安閒之地,試這家,一直想试的,小本经營的日本麵店。
大街轉小巷,行到巷尾,只見麵店的門面、廚房,點了麵,在旁邊的楼梯往上爬一層,就是吃面處。坦白说梯間殘破,有 尋幽探秘夫。
吃面處一樣簡陋, 幸好十分乾淨。 大都是年青人,也有年轻夫婦常著小朋友。人客都斯文,也不嘈吵。
等了好一會,先來炸蝦,蝦肉爽甜,皮略厚,收貨。
再等一會,麵與炸芝士同上。
咦,怎麼兩碗都是黑蒜油?😏
你話點最受歡迎嘛😥
不過,依家谂到可以點唔同款😞
唔緊要喇,開動喇。先试湯,肉味濃,出乎意料的,油不算多。但,略有點咸。
叉燒味道剛好,帶焦香,而且份量足。
麵條略帶韌度,影完相吃,剛好。
溏心蛋當然美味,再混少少湯 就更加鮮。
這樣的日子裏面,在此安安靜靜地食一碗麵,只覺,浮生亂世。
尚欠的,應該系,一杯清甜的開水,又或許,一杯茶。
店面廚房點餐店處

店面廚房點餐店處

推介美食: 黑蒜叉燒拉麵
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2019-10-01
是次消費: 每人約$100 (午餐)

2018-10-11
類別 : 港式茶餐廳/冰室粉麵/米線

行過見到個名好搞野,做人如果可以老馮咁咪幾好。所以決定入去試試。
室內佈置有D懷舊風味,光猛闊落乾淨,幾好坐。餐牌選擇不少,見到下午茶幾吸引,就點XO醬豬頸肉扭扭粉配奄列多士檸水。
在無期望既情況下,扭扭粉一上枱,就好有驚喜。堆在豬頚肉上既XO醬好香,豬頸肉爽,湯清甜,好味。再配上奄列及多士,好夠飽昵
離開時同侍者講好好味,佢細細講,你都冇食曬!笑笑,女仔不可吃太多澱粉質嘛!真系好食架。
服務都非常不錯,CP超高新發現。

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-10-11
是次消費: 每人約$45 (下午茶)

2018-09-27
類別 : 日本菜鐵板燒任食/放題

放工經過,見到這家新開不久的店。下午五時多,顧客不多。落單後限時個半鐘,點左與御好燒同埋大阪燒,不久就送上材料。
在日本吃有DlY也有店家代勞的,店家代表勞的話,真有點無聊。這𥚃只有DlY的,而且有清晰的圖解說明,新手都冇問題。
按照步驟慢慢做,大阪燒比較簡單,手殘都成功。御好燒就少少複雜,一星難度,不過味道好啲。
二人一邊談笑,一邊整餅,挺開心的,好似旅遊中。
離去時,七點多,店內滿客,油煙味不重,門外已有不少客在等呢!

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-09-26

2016-10-02
類別 : 日本菜快餐店漢堡包

在屋企附近,一個禮拜總會食番次。
最常吃的是金平牛蒡珍珠堡,因為佢最低卡,又系素食。

冇咁低卡,又係素食既仲有南瓜堡,炸既,香口D。配埋沙律,都幾健康。

肉既比較少食,不過,期間限定既和牛堡又唔錯,的確比普通既好得多,呢個系友人買的加大版,超飽肚!

近排既期間限定,泰式碎豬肉堡,幾有趣,味道都唔錯。

香港人,難免要食下快餐,到這裡,還OK吧😄

點菜後,坐下,有要事人送上。員工有禮,感覺良好。乾淨企理,簡簡單單又一餐,最啱😄

2016-10-01
類別 : 西式咖啡店甜品/糖水All Day Breakfast飲o野傾計

就在住處附近新開了,挺方便,就去試。
設計清爽舒服。

第一餐試了下午茶的甜點。百爵茶多士香又脆,入面好豐富。

第二餐,吃了個快閃午餐,蟹肉海膽意粉,還不錯。

知道有All day breakfast,也試試。用料不錯,炒蛋香滑。

見到餐牌內有lobster roll 也試試,不錯,最喜歡的是杯龍蝦湯。

另外點了一個大埔店的特別甜點,噢,加了蜜糖還不錯,下次會試綠茶甜點set。

吃了3次,覺得最要改善的是咖啡。好淡。

還有,暫時未能用信用卡付款呢!lol