中文 | English
LiLiLi
我是LiLiLi。我在沙田工作。我最常於中環尖沙咀沙田出沒,最鍾意台灣菜日本菜意大利菜西餐廳咖啡店露天茶座壽司/刺身麵包店,咖啡。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
LiLiLi  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-06-10
類別 : 台灣菜台式飲品

在openrice上想叫荃灣站附近的台式奶茶自取,看到這間有個鳳梨酥系列,試一試叫了一杯黑金奶茶鳳梨酥。

細看可能是剛開店,店內還挺乾淨的。等了幾分鐘就做好了。

外表非常討好!底層黑糖珍珠,再佈上幼滑的奶茶沙冰,幼細的鳳梨酥餅碎,再一層既奶茶沙冰及餅碎。

奶茶沙冰茶味剛好,不會太甜及太少茶味,黑糖珍珠又軟又有咬口,加上餅碎,口感及味道都不錯。但略嫌欠缺鳳梨的味道,及餅碎過了15分鐘變軟後口感不及剛上時。

整體還是不錯的,下次再試其他茶。

自取等候時間: 3 分鐘
用餐日期: 2021-06-10

2012-08-02
類別 : 西式咖啡店甜品/糖水飲o野傾計

聽友人說朗豪坊開了一間精品蛋糕店,為滿記甜品另一分支,開業期間不時推出新產品,而且坐位寛敞舒適,因此找了個空檔到來。

店內裝修高貴簡單。而且好寬敞

店內裝修高貴簡單。而且好寬敞

半自助式的餐廳,入門口直直走到蛋糕櫃前,款式林羅滿目,價錢由$2X到$40附近,飲品另點,沒有套餐。選了個自已比較喜歡的綠茶白朱古力慕絲蛋糕,先付款取號碼牌就自已找個位置坐。門面雖小,但內裡原來有3﹣4張大長枱適合三五知已擁有自已的空間,亦有多張2/4人枱約可容納20人,蛋糕店而言是非常大。
買好之後拎個號碼牌,就可以坐定定等食:D

買好之後拎個號碼牌,就可以坐定定等食:D

綠茶白朱古力慕絲蛋糕

綠茶白朱古力慕絲蛋糕

蛋糕既外表就好似女士既帽一樣,仲有珍珠圍邊咁,好靚。
面有一塊軟身既白朱古力加上銀薄點綴,簡單又高貴。
横切面

横切面

切開,明顯見到外層綠色一粒粒蓋著整個蛋糕的東西,這些都是綠茶味的白朱古力,所以帶少少硬同甜味,但係綠茶味都好突出,可以中和唔少甜味,成個蛋糕我最鍾意呢個部份。
裡面先係一層綠茶慕絲,再一層白朱古力慕絲,而底層是簡單的海棉蛋糕。兩層慕絲入口順滑,綠茶味跟白朱古力味很到位,不過不會太甜太膩;底層的海棉蛋糕反而太乾身,為整個蛋糕最格格不入的地方。

食完成個餅,老闆娘走過來問意見,非常有禮及用心。希望來緊會有更多款式推出:)

堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$35 (下午茶)

共有1 人投票

2012-07-31
類別 : 西式咖啡店All Day Breakfast

自從旺角開左18grams,很自然想嘆好咖啡時就會走到這裡,再加上有all-day breakfast,唔想出去中上環既時候實在係太方便了!
All-day breakfast with mushroom

磨菇。蕃茄。炒蛋。茄汁豆。拼多士
望落去份量都唔少,而且每款配料都有幾多。
磨菇味好香,沒有草腥味,仲有少少牛油香味;炒蛋都頗滑,而且份量都唔少;多士烘得好脆,不過無味既;煎過既蕃茄仔幾甜。
skimmed cappuccino

skimmed cappuccino

來到呢度當然要叫埋杯意式咖啡,是日點左skimmed cappuccino,奶泡打發時可能比較高溫,雖然氣泡都細密,但係放左一陣之後某些大既氣泡升到上面,令面層既拉花有少少走形。不過味道方面,水準仍保持,咖啡帶一點甘香,口感尚算細滑。放鬆心情來這裡飲一杯,消磨時間確實不錯。
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$102 (晚餐)

2012-07-31
類別 : 美國菜咖啡店沙律西式糕點 飲o野傾計

喺旺角行人街行得耐,想搵間cafe靜靜地坐下,呢度附近有既大概係朗豪坊既100bites同其他茶坊,家樂既18grams,新開懷舊風既starbucks,同埋荷里活中心既pacific coffee。連鎖店式既咖啡店,勝在坐得舒服,周圍都有一間;而近年亦推出不少層出不窮的新咖啡及新甜品小吃,就來到最就腳既pacific點了個金寶批。
蘋果金寶批

蘋果金寶批

這個批必須烘熱才吃,面層既肉桂金寶鹹中帶甜,金寶有點像曲奇餅碎,外脆內軟,加上少少既肉桂味,確實唔錯,但若不烘熱就一定沒有這個口感。批中的蘋果泥偏甜,底層批底是最不討好,太薄太濕,不夠鬆脆。

但是這裡的環境確實唔錯,可能沒有太多人知道這裡有一間店,所以約二十多個座位只有4﹣5人。
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$19 (下午茶)

2012-07-29
類別 : 西式咖啡店飲o野傾計

在尖東尖沙咀附近,找一間可以輕鬆下既cafe似乎都唔係易事。Crema地點就腳,方便,而且店舖唔算細,就算坐得耐都唔會有阻住佢做生意既感覺,所以去開呢區都鐘意來呢度坐下,飲杯拉花拉得靚靚既cappuccino smile 不過早餐就一次都未食過,今日就得登早少少起身食返個靚早餐。

九點鐘來到,全店大約有十位客人用餐,唔算好多人。因為呢度係地面落一層,唯一淨係得一個角落有個天窗,所以二話不說就走左過去。
我最鍾意呢個地庫有個小天窗!

我最鍾意呢個地庫有個小天窗!

早餐MENU

早餐MENU

侍應主動收拾枱上,遞上餐牌,很快就選定B3:磨菇芝士奄烈配茄汁豆及穀麥多士,另外加左$8飲意式泡沬咖啡(仲可以轉脫脂奶)。
B3餐。比圖片差少少

B3餐。比圖片差少少

等左大約5﹣10分鐘,早餐先上場。同相片差少少啫,不過都可以接受。先食個奄烈,切開明顯有唔少既芝士喺入面,磨菇切成片既,不過食落蛋唔香,多油;磨菇出左D水,影響芝士同埋蛋既質感;蛋同磨菇都無乜味,幸好有芝士既鹹味,整體只是麻麻,下次會選擇炒蛋就算。穀麥多士反而幾鐘意,輕微焗過既,仲有少少甜味,就算唔加牛油都OK。
必加$8飲杯cappuccino(skimmed)!!

必加$8飲杯cappuccino(skimmed)!!

好喜歡呢度既拉花,每次見到都好開心,barista好有心思,唔忙既時候總會整唔同既拉花:)奶泡都幾綿密,但係唔算好厚實,所以飲左一半,個拉花都散散地,奶既比例比我偏好既多D,所以Crema既甘苦味唔太濃,不過質素都好過好多連鎖店!

埋單只係$43!
有環境,有少許足夠既服務,有穩定既質素,不錯既開飯之選:)
推介美食: Cappuccino
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$43 (早餐)