中文 | English

2016-06-03
類別 : 日本菜小食店壽司/刺身

自從係尖東食過半板海膽手卷之後就念念不忘
但奈何唔係成日去尖東所以再無機會可以食到

但係社交網站見到旺角區竟然開左一間手卷專門店,而且仲有我最愛海膽做招牌手卷
當然要專程去試下喇chopstick

呢度既手卷定價比尖東店高,唔係走平價路線
黎到當然order最愛半板馬糞海膽手卷

盛為60蚊

一望之下就即刻失望,眼見落去一定冇半板既份量,而且淨係放係面,食完上面就淨係得白飯,並不貨真價實huffy味道就可以接受

下次想食海膽手卷我會選擇去番尖東sick
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2016-06-03
是次消費: 每人約$60 (晚餐)

2013-08-26
類別 : 日本菜咖喱烏冬

第一次來丼丼屋係食親子丼,已經非常失望!淡茂茂 sad

今次唔信邪再來到試第二種丼,點知又有失望 sad

首先,見到新出的十勝帶廣名物豚丼,賣相不錯,於是order了四件豚肉的份量。

這個豚丼都唔錯!賣相吸引,又香噴噴!
豚肉幾有咬口,肉質幾軟。 smile
但隔離白色那個小食就非常難食,塑膠味 sad

另外叫左滑蛋豬扒飯

唉,又係個蛋令人失望! sad
其實個蛋都幾滑,但真係冇味架!要加調味先好d huffy
豬扒都幾大件,厚肉。但肉質"鞋"左小小!

整體黎講,對蛋類的丼頗失望 sad
但新出的豚肉不錯,可以一試!
是次消費: 每人約$90 (下午茶)

2013-08-26
類別 : 港式茶餐廳/冰室適合駕駛人士

聽聞這裡的咸肉餅和口水雞不錯,便來一試!
都頗多人排隊,等了大概15分鐘就有位。
排隊時可以諗定食咩:

我地一坐低就叫了咸旦蒸肉餅、口水雞、馬拉盞抄通菜、兩碗白飯、兩支可樂。

上菜速度超快!仲快過澳牛!

咸旦蒸肉餅 賣相幾特別!食落去都幾鬆軟,幾香。但千其唔好沾太多豉油,好咸! mad

口水雞得個樣,完全唔入味 sad
雞肉同汁完全分開,味道太流於表面 sad

最後還有通菜(忘記拍照 tongue
這個通菜都幾好味!可能一開始冇期望,所以冇失望 tongue

整體而言,只要不抱太高期望來吃,其實食物質素都不錯的,很有家常便飯的感覺 smile

是次消費: 每人約$100 (晚餐)

2013-08-14
類別 : 多國菜薄餅西式糕點 浪漫情調慶祝紀念日

今日是紀念日二人入左去愉景灣去散下心,二人世界一下
黎之前已經係開飯做定research ,呢間餐廳既評價都不錯,而且仲有靚景tim,所以就決定一試。

由於我地午餐太遲食所以我地大既8:30左右先入坐,我想由於係平日既關係所以都唔係好full,就算冇訂位都即時入坐smile

第一道係Half BBQ rib,一上檯就俾佢份量嚇到,比想像中的大份,味道方面,呢個rib焗得好淋,雖然有香濃既肉汁但唔夠咬口,但都有75分
過淋

過淋

另外一道就係Margherita tomato pizza,呢個pizza芝士味香濃但蕃茄味就略有不足,令整體失色不少(65分)

茄味不足

茄味不足

我地仲叫左個 linguine vongole
意粉既軟硬度十分適中,有咬口不會過淋
蜆肉肥味沒有沙,但白酒份量下得重手令意粉味道偏苦,一大敗筆(80分)
好味但偏苦

好味但偏苦

最後再order多一杯冰凍既Hoegaarden降下溫

總括來講,食物味道中上,夜景優美,情調一流,值得再來lol
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-08-12         慶祝紀念: 紀念日
是次消費: 每人約$260 (晚餐)

2013-08-14
類別 : 港式茶餐廳/冰室

兩人係旺角睇完戲後去左搵食
本身都諗好食咩嫁喇,但經過呢間餐廳被佢個茄牛通所吸引,所以我地就轉移陣地去左呢度開餐喇!lollol

我地諗左一陣大家都叫左個常餐,當中有茄牛通、炒蛋、厚多士同埋一杯野飲

蕃茄牛通首先黎到,個湯比想像中濃郁,而且牛肉亦都冇俾鬆肉粉過量洗禮,依然仲有牛肉味,總括來講,好味!tongue
濃濃蕃茄味

濃濃蕃茄味

炒蛋厚多士之後都跟住黎,炒蛋不油夠滑有蛋香,但厚多士就不夠熱而且偏淋sad
炒蛋滑,多士淋

炒蛋滑,多士淋

但係呢度環境就一般,冷氣機滴水四圍都見到,雖然係少事但都幾影嚮食慾huffy

如果改善下用餐環境,呢度係一個十分不錯既選擇smile

推介美食: 茄牛通,炒滑蛋
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2013-08-02
是次消費: 每人約$40 (晚餐)