中文 | English
米奇王
我是米奇王。我在九龍灣工作。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
米奇王  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-06-11
類別 : 日本菜壽司/刺身

一個釣完墨魚既晚上,一D收獲都無,
係船上食既野又唔係幾飽,
出到銅鑼灣已經係凌晨12點,壽司店早已閉門,係有少少肚餓既情況下,
又唔想食M記 或者 雲吞麵,
突然俾我諗到去專食吞拿魚飯既Doraya,
呢間野真係夜貓子既天堂,能夠開到半夜2-3點,
消夜都真係多個選擇,入到去仲有好多人係度食野,
我睇下餐牌,想落order 先知原來中拖羅,赤身,海膽都賣哂sad,好彩佢有得自選刺身飯,揀左甜蝦,吞拿魚蓉,油金魚,三文魚,
十分鐘後有得食啦,嘩,個餐仲有甜蛋,面豉湯,醃菜,都幾豐富,食落d刺身都幾新鮮,嗯,好滿足lol,為我呢個晚上添上一d幸福色彩。
幸福感上升

幸福感上升

用餐日期: 2014-05-31
是次消費: 每人約$150 (宵夜)

2014-06-09
類別 : 日本菜拉麵

在星期六的晚上,可能是天氣的影響吧,
沒有什麼食慾,sad想著想著,已到了八點半,
本想吃壽司,但常常吃有點膩,腦海一閃,
不如吃個拉麵,之後我們去到佐敦的Ramen Champion裏面找食,
第一次黎,一入去就有職員俾張卡我地,用黎記低消費記錄,
走時先去收銀處結帳,
面前有好幾間拉麵店,唔知食邊間好,花多眼亂,
最後揀左無雙既冠軍拉麵,
麵來了,嗅著有一絲香氣,喝一口湯頭,湯味道一般,
不太濃但好多油,溫泉蛋和麵都合格,叉燒就幾好食,有驚喜,
如果愛吃濃味拉麵的朋友就唔太適合。
結論是可以一試,但再encore 就未必會。chopstick
湯頭好油,味道尚可

湯頭好油,味道尚可

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-06-07
是次消費: 每人約$100 (晚餐)

2010-01-14
類別 : 港式扒房西餐廳

行街行到10點,本來諗住凍凍地去打下邊爐,點知小肥羊成百幾蚊/位,所以就揀左平D既牛扒,一入到去,waiter 都好快咁安排位置俾我同男友,但叫完野食之後,等左半個鐘都仲未有得食,眼見D人都已經食完,自己都仲未有得食,
問:我地叫左野食,但好耐都未黎...
答:你地叫左D咩?
當聽到佢咁講都心知不妙,但我地都係重覆咁話左俾佢聽,又等,等多15分鐘,先有得食...
食物既味道同質素都好一般,根本就唔值得等咁耐….huffy
肉眼牛扒:勁多根,每食一口都有渣…好多醃肉粉味,唔好食
牛柳餐:D肉質好D,無咩根,但都係唔好食
當我地食完之後,就問佢有無甜品,佢就拎左2個雪糕過黎,但係個雪糕有D雪味,好淡味…
結賬要170元,早知去食金鳳都好過佢。
用餐日期: 2010-01-12
是次消費: 每人約$85 (晚餐)

共有1 人投票

2010-01-14
類別 : 台灣菜小食店粉麵/米線

放工後行經旺角,本來想吃面線,但被新推出的盬酥蚵仔吸引,試下都無壞。
不過要等成10分鐘先有得食,食落又幾香口,幾脆,就咁食就已經幾OK,唔使加D咩調味,唔使3分鐘就食哂lu。tongue
推介美食: 盬酥蚵仔
用餐日期: 2010-01-12
是次消費: 每人約$15 (下午茶)

2009-10-28
類別 : 滬菜 (上海)中菜館酒樓點心中式包點

個日咁岩去開香港個邊,所以就打算係香港個度找野食,記起之前男友講過話想食呢間,所以諗都唔諗就黎左呢度啦。
之前以為呢個野好貴,原來都唔係,都係D可接受價錢。除非你叫D好特色個D,要預訂個D就貴啦。

我地叫左:
醉雞:D酒GE分量唔係好多,都OK 入味GE。($約 70)
鮮肉小籠包:呢個一般,翡翠好食好多。($約 50)
肉骨頭:原來呢個係D肥豬肉黎GE,鍾意食肥肉GE可能會幾鍾意食。($約 75)
上海炒年糕:呢個D汁幾濃,OK 好味。($ 約78)
炒蟮蝴:呢個應該係最好食,因為D汁好濃,所以令到D蟮好入味。($約 78)

埋單3百幾,我個人認為可以一試,但應該唔會再黎,因為D野食都係唔係做得特別出色。
PS::lol服務幾好,加水、落order都OK 快。
推介美食: 醉雞、炒蟮蝴
用餐日期: 2009-10-24
是次消費: 每人約$170 (晚餐)

共有1 人投票