msannie28

msannie28

我是 msannie28
訊息
正顯示第 110 篇(共 11 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
涼粉+明列子
2016-06-24
每人約$75
JUN 16

星期五午飯時間, 店內唔多人, 感覺好寧靜, 餐廳樓底高, 又夠光猛, 令人好舒服 裝修擺設都好有特式,帶住一點點懷舊又新穎的風格 已經食過幾次~食物一向唔錯, WAITER又夠親切^^ - 冬陰功湯河: 河粉係一大片的, 同平時食開的好唔同, 不過湯底都略嫌唔夠辣 - 炸蝦餅: 好食! 外皮夠鬆脆 - 炸春卷: 好食! 有淡涼咖哩味 - 芒果冰: 新鮮芒果做, 推介! - 甜品 (跟午餐送): 涼粉+明列子, 夏天食岩哂! 食完成個人爽哂smile
檢視所有留言 ()
20分鐘 (堂食)
2016-06-23
是次消費
每人約$80 (晚餐)
JUN 16

閒日星期四夜晚, 因為係工業區, 大廈正門已經落左閘, 要兜路, 又上樓梯, 又要穿過停車上先到達, 去到8點15左右, 5個人要等位….等左20分鐘先有位, WATIER話9點LAST ORDER, 所以一有位就立即趕頭趕命去點餐, 呢度係自助形式, 類似快餐店, 自己出去買, 買完比個訊號器你, DoDo響先出去拎餐, 仲要自己拎餐具, 水, 水杯(好污糟, 都唔知有無洗乾淨T_T), 紙巾… 食完仲要自己執野…都唔緊要啦~最大問題係唔夠冷氣!!  一路食已經一路滴汗, 仲要忙拎餐, 忙收野…行黎行去真係熱到無朋友@_@ 食物方面, ...
豬併盤
雞肉
豬腩薄片
2014-07-30
是次消費
每人約$200 (晚餐)
AUG 14

星期3的晚上7點多, 已是第二次幫襯。 閒日關係加上地方很大, 所以也不用訂位。 滿心期待要翻吃的豬皮居然一早便賣完了, 很傷心T_T 吸取上次經驗(點了份$168的牛, 賣相不太新鮮及味道平凡)今次不再點牛, 於是這次點了豬併盤(豬梅頭, 腩肉, 豬頸肉, 豬排骨), 豬腩薄片, 雞肉及雞腎 豬併盤非常不錯! 尤其豬頸肉,很新鮮! 豬腩薄片燒後變得有點像煙肉般, 很香帶點脆 雞肉是隨意點的, 卻意想不到的好吃!甜甜的 服務態度很好~不斷會幫忙燒肉及更換鐵板 侍應有些也是韓國人, 真的很夠韓式風味!推介!
1 推介
片皮鴨
2014-07-12
每人約$200
JUL 14

已聽朋友說這家常常要等位, 於是星期6的晚上6時左右便到達, 餐廳已有9成入坐的人! 我們一行5人,還好尚有位, 不用等便入坐了, 而且還是卡位, 能望海景! 起初以為沒有水提供 (因為環顧其他的台也沒發現有水) 所以每人都點了飲品...最後才知道是有水的! 侍應怎麼不自動提供呢? 片皮鴨因即燒關係, 侍應說要等40分鐘, 所以最後才上 皮沒有肥膏, 吃起來不膩, 等得值! 所有食物質與環境都很好! AE白金還有折! 所以此晚餐真的物超所值!
檢視所有留言 ()
60分鐘 (堂食)
2014-07-16
是次消費
每人約$100 (下午茶)
JUL 14

下午3時可始等位 可能是暑假關係, 雖是星期3的下午等位的人也不少 1小時候才有位, 用餐時間限定為1.5小時 點了兩杯飲品及兩份甜品 鮮果荼很有新意,杯中檸檬與冰塊結在一起~ 這杯荼有熱情果, 橙, 萍果, 青檸等材料 很適合在這麼炎熱的天氣喝呢 一直想試的窩夫卻有點失望 窩夫很厚, 聞起來吃看, 奇怪的是吃起來卻沒什麼味道 而且外層很硬! 吃了2塊已經吃不下去了.. 窩夫絕對不值得用1小時等侯換來呢
辣牛肉湯
辣牛肉湯
10分鐘 (堂食)
2014-04-15
是次消費
每人約$150 (晚餐)
APR 14

第二次光顧這家小店, 地方不大, 但是閒日的晚上, 2人枱很快有位. 裝修比上次來的時候有點不同, 變得更有韓國餐廳的味道. 小小的就店有3位侍應生, 服務也不錯. 今次點了辣牛肉湯配白飯, 雜錦拌飯和豬肉泡棻煎餅. 雜錦拌飯沒什麼特別, 但勝在特別熱, 連碗也是熱的, 材料有少許肉, 味道還可以 辣牛肉湯味道很好!雖然很辣, 但又很有牛肉的味道, 讚! 豬肉泡棻煎餅味道也不錯, 很香也不辣, 不過吃不到有肉? 整體也是不錯, 真的很地道的韓國風味~下次也會再光顧的
2056
2014-02-22
是次消費
每人約$430 (晚餐)
FEB 14

星期六當日下午才訂晚餐, 想不到還未滿.已有多年沒吃, 上一次幫襯還是在地鋪, 現在的新位置非常寬敞, 由門口步入晚餐位置都走了一段距離. 由於只有兩段時間選擇 (晚上9點與6點), 所以只好選擇6點 我們一行4人, 6點多便到達, 可能時間尚早, 餐廳內完全沒有客人, 侍應安排了能看到海的位置, 這算是早到的待遇吧. 我們點了11OZ的牛柳, 羊扒一份, 蟹肉蘑菇, 著條再加甜品香蕉忌簾批. 牛柳和羊扒確是一流! 我們點的都是Medium well, 但完全不會太乾或太韌. 重要要的是, 上扒前, 他們會給你一隻燒熱了的餐碟, 進食時仍然...
梅菜扣肉
蒸鯇魚
2013-12-25
聖誕節
是次消費
每人約$140 (晚餐)
JAN 14

有十多年無食,聖誕難得一大棚親友一齊食飯, 唔去食西餐, 反而黎食醉瓊樓, 但果然無揀錯! 一圉十二人所以就叫個套餐, 碟碟都好足料, 份量夠哂食 梅菜扣肉, 每台客人必點! 睇落好肥膩, 但入口即溶! 梅菜又唔會好咸, 又香鹽焗雞, 無冰鮮味, 忍不住連雞皮都食埋客家釀豆腐, 夠獲氣~蒸鯇魚, 無泥味又大條, 好彩無加錢要條斑 白胡椒豬肚湯, 唔辣, 都不錯,但感覺似腐竹糖水多D~ 真係保持住十幾年前的味道, 下次一定再黎食過^^
2013-09-07
是次消費
每人約$170 (晚餐)
SEP 13

多年無黎呢間韓燒餐廳, 印象中野食係麻麻地, 但估唔到比印象中仲差左. 一行五人, 唸住食好少少, 所以就叫左個4人餐, $7xx. 套餐有前菜, 西冷牛排, 雞肉, 蝦, 帶子, 牛肋骨, 人蔘雞湯, 牛尾煲等..都算豐富, 先講前菜, 泡菜應該係韓國菜中既靈魂, 但一食落口, 好酸味道好怪..一句講哂, 難食. 其他前菜正常D, 可以入口, 但絕對唔係好食, 前菜都咁既質素, 已經對主菜無咩期望, 黎到D野果然大失所望…, 蝦同帶子都還可以, 但D肉類食落去無哂肉味, ”乸”到過哂隆. 人蔘雞湯, 一飲落去以為係豬肉湯, 完全無雞味, 真係不知所謂! ...
檢視所有留言 ()
5分鐘 (堂食)
2013-07-18
每人約$35
AUG 13

午餐時間人多,見無乜人就唸住試下,其實之前食過大埔分店,覺得麻麻,唸住比多次機會,點知都係唔掂 sad 檸檬茶:檸檬3片超薄、葉底味道好奇怪,唔係平時飲個種,一句講哂,難飲,同同事都無郁過 吉列海鮮拉面:想食湯面,午市套餐得呢款係湯拉面,所以就點左。面同湯底都尚可接受,正常拉面加湯,但d所謂既海鮮,真係嚇死人,吉列超厚,仲要放左入湯,已經發哂,魚柳,紙咁簿,仲要瘀哂色,帶子蟹柳,面粉一堆,完全唔想食。 早知食茶餐廳好過,點都唔會差成咁。
Top