中文 | English
John Cool
我是住在大埔的John Cool。我是一名Managment ,在太子工作。我最常於深井馬灣出沒,最鍾意越南菜日本菜法國菜露天茶座薄餅壽司/刺身點心,Sake。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
John Cool  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-10-11
類別 : 港式大牌檔車仔麵串燒

夜媽媽做完嘢又攰又肚餓,一個人行行吓去到華麗廣場見到間自已攞比佢燒,
老闆兩夫婦都好熱情,問我係咪啱啱收工?第一眼就比佢睇穿咗😩,
就決定比你燒~突然諗起日劇「孤獨的X食家」
我比較鍾意食海鮮,所以就揀多啲海鮮食

蒜芯:爽口、多汁
韭菜:呢個時候係咪當做呢?唔痴牙喎
白鱔:男人必食,因為我鐘意食😂
多春魚:一啲都唔苦,食到個肚位置就好爽口👍🏻
牛舌:咁岩撞正老闆即整即燒,啲牛味非常出👍🏻👍🏻👍🏻
金菇肥牛:一般般,因食唔出係牛味
黃花:一夾就骨肉分離,食落有口感,絕對新鮮👍🏻👍🏻
燒魚干:有啲硬

可惜呢個時候無啤酒,老闆話要我去轉彎士多買,仲叫我揀啲凍嘅比佢幫我雪
爽口、多汁

一夾就骨肉分離,食落有口感,絕對新鮮👍🏻👍🏻

一啲都唔苦,食到個肚位置仲好爽口👍🏻

一啲都唔苦,食到個肚位置仲好爽口👍🏻

題外話/補充資料:
食食下突然有個小妹妹係我面前跳舞跟住同我揮手,夜媽媽咁恐怖,突然聽到有把女聲大叫 : "唔好攪住哥哥食嘢啦,快啲過嚟食埋碗麵"😅 原來呢到有麵食,但我已經好飽食唔落
推介美食: 蒜芯, 黃花, 牛舌;, 白鱔;
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2019-10-10
是次消費: 每人約$190 (晚餐)

類別 : 泰國菜咖啡店

身邊有好多同期生日朋友及同事,今日跟一位同事出去食wine lunch,特別搵個坐得舒服Greyhound,有”咕順”梳化位,叫咗支白酒,慢慢傾下緊tonguetongue
頭盤
炸雞(不過無啤酒madmad):唔錯有水準,以一開二上台易容易chopstickchopstickchopstick
Carbonara : 真係想唔到會咁差,醬汁似水,完全水還女,粉還粉,味道就好淡huffyhuffy
漢堡burget : 多肉汁,口感嫩滑,夠水準,好味,chopstickchopstickchopstickchopstickchopstick

題外話/補充資料:
服務水平唔太表揚,已分開叫頭盤、主菜等等,再有一支酒,但上菜就全部一齊上晒,全台面都係嘢食,好似係間茶餐廳食飯!
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-06-16         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$500 (午餐)

類別 : 西式快餐店三文治無肉餐單沙律

Happy Birthday to you !
   因為生日太多人約食飯tongue,同事今早就約定我食lunch,所以安排咗一點去新世紀搵嘢食啦,最後決定健康又舒服嘅三文治店smile
  健康嘅同事就食碎蛋焗薯仔,佢就覺得味道軟腍,新鮮薯仔味,伴菜脆口chopstickchopstickchopstick
  我點咗挪威三文魚沙律餐,有磨菇忌廉湯,咖啡。
磨菇忌廉湯:忌廉及磨菇味濃郁,磨菇口感就非常乾chopstickchopstick
挪威三文魚沙律:三文魚一般,沙律油味道鮮明,但口感最吸引係蘆筍仔,非常嫩口汞新鮮chopstickchopstickchopstickchopstick
咖啡:Cappuccino 整杯味道好平均chopstickchopstickchopstick

推介美食: 挪威三文魚沙律
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-06-19         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$65

類別 : 川菜 (四川)粉麵/米線串燒

三五知己探朋友途中見到有間麻辣嘢,比佢門口嘅大海報吸引住,所以係門口睇下食乜嘢,原來係”麻”同”辣”嘅粉麵和串燒,我自已對”麻”味道都幾偏好,決定同友人一齊去”挑機”,希望唔會失去味覺。
  入到舖頭都幾地道,以四川、重慶擺設,啲姐姐仲要著住件好民族風味圍巾mad,一見就知係佢啦”落單”tongue,見到有支重慶”乳奶”想叫,民族姐姐話擺設唔飲得喎lollol
  食物嚟啦...
燒馬友:夠新鮮、入口香滑、有重慶味道同時不失魚本身味道~辣度(微辣)chopstickchopstickchopstickchopstickchopstick
燒雞亦:真係燒,唔炸完再燒,而且有雞味,肉質剛剛好~辣度(小辣)chopstickchopstickchopstickchopstick
燒雞脾菇:嘩嘩...原來可以燒,呢個係我個人認為最勁,因為菇類好快乾身但又要熟,真係考功夫及細心,入口有口感(噱頭),保留有菇菇味tongue~辣度(中辣)chopstickchopstickchopstickchopstickchopstick

燒韭菜:重慶串燒必有,所以試下,都唔錯~辣度(中辣)chopstickchopstickchopstick
羊肉串:唔太羶,肉味濃厚~辣度(小辣)chopstickchopstickchopstickchopstick
燒蕃薯:細細粒,食落方便,香甜,又健康smile~辣度(無辣)chopstickchopstickchopstickchopstick
燒魚干:唔夠干身~辣度(無辣)chopstickchopstick
牛肋骨:入口惹味,肉質嫩滑~辣度(中辣)chopstickchopstickchopstickchopstick
食完啦,但唔覺有”麻”,問下民族姐姐點解唔串串燒”麻”?
佢笑著答我
”靚仔,麻辣燙係粉麵,要幾麻有幾麻,
串串香係串燒,要幾辣有幾辣” tongue tongue tongue

好,下次我mad就嚟試下你地有幾麻shocked?
推介美食: 燒雞脾菇;,燒雞亦
用餐日期: 2014-05-31
是次消費: 每人約$60 (下午茶)

2014-06-07
類別 : 泰國菜

同家姐食飯傾計,想飲杯紅酒,但又想食啲濃味嘢,所以揀咗呢間泰國菜,諗住坐得舒服咗慢慢坐,整體食物都有水平,可以嚟多次,因為座位舒服!
頭盤
沙律: 木瓜沙律 味道特出 / 有口感 / 唔夠凍
酒 : House red 揀得唔錯 / 淨飲偏酸 / 食物入口後酸味全無 / 配得好 / 有前後分別 / 原本一杯隨後再叫一枝
主菜
青咖喱蟹 正常 / 味濃 / 唔太辣 / 夾酒可以 / 有肉質 / 夠新鮮 / 肉質滑
配菜

House red

House red

青咖喱蟹

青咖喱蟹

推介美食: 青咖喱蟹,青木瓜沙律
用餐日期: 2014-06-07
是次消費: 每人約$330 (晚餐)