中文 | English
mydark_mail
我是mydark_mail。
食評會員 10次成為首位寫食評會員
mydark_mail  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-07-15
類別 : 日本菜拉麵

由於後日準備離澳數天,於是屋企人就諗住同我食番餐好既當餞行。今次就黎到「千色」,千色其實有幾間分店,今次我地光顧果間係高士德果間 (開心天地對面) ,千色有上下二層, 我會建議上二樓用餐, 因為環景比較寛廠舒服。
門面 - 千色

門面 - 千色

未入門口,己經比門口的日本娃娃吸引, 一個個陳列櫃展列出日本木偶,因為我地係BOOK左位, 所以都唔駛等,服務員帶我們走上二樓, 用心看會看到墙壁掛滿日式風情的掛畫。
陳列櫃擺放著各種有趣的日本娃娃

陳列櫃擺放著各種有趣的日本娃娃

回到正題,今次我地係黎食日本料理, 刺身丫什麼的, 反正就係日本野, 但沒想到原來拉麵才是最好味的 (後面會講 ) , 我們就隨便點了一些今天師傅推介的美食。
MOP 42

MOP 42

第一個上台既汁燒牛肋骨拉麵, 拉麵爽口彈牙, 拉麵比較幼身, 我想是比較符合港澳人的口感,唔好睇舊牛肋骨黑媽媽以為好"濃", 塊牛肋骨好入妹, 而且十分嫩(唔係淋) , 另外湯底唔會太咸,推薦。
MOP 28

MOP 28

藍天使蝦壽司 - 其實我本人唔食得蝦,特別係生蝦, 食完個喉嚨一定唔舒服,但我都係試左隻, 因為貌想實在太吸引, 依隻藍天使蝦十分新鮮, 食落去一D都唔霉,蝦身晶瑩剔透,而肉質卻實淨彈牙。推薦
MOP 22

MOP 22

MOP 158

MOP 158

我重點想講海胆, 落單前其實一直考慮要唔要點依個, 但師父推薦咁就試下啦。果然無另我地失望,海胆入口甘香,一D都唔腥, 旁邊還有拖囉壽司,可以張海膽同拖囉壽司一齊食, 感覺更好。
MOP 108

MOP 108

MOP 70

MOP 70

黃金焗蠔 - 黃金焗蠔除左有新鮮肥美既蠔之外,係上面更鋪左芝士同芒果,食落去酸酸甜,好開胃。

之後再點多個鮮濠野菜湯(2-3人, MOP40), 個湯好清甜好入味,面鼓湯另一個好的選擇。

最後賣單既時候, 服務員很有禮貌地再問我們要不要再加水。對於這一餐, 我好滿足,價錢亦都不會太誇張, 最後四人賣單加埋服務費係MOP625 ,另外, 點菜前不妨問問師傅或服務員當日有什麼特別推介,相信會有不錯的收獲。

總括來說, 千色是一個食日本料理既好地方。
題外話/補充資料:
當我食完準備打食評果陣,上網一SEARCH, 什麼千色原來最出味既係......拉麵? OH NO 其實如果我知道千色招牌係拉麵的話, 我一定會狂點拉麵。
推介美食: 汁燒牛肋骨拉麵,三文魚腩壽司,黃金焗蠔
用餐日期: 2013-07-15
是次消費: 每人約$156 (晚餐)

2015-02-24
類別 : 咖啡店麵包店

其實果日去到,完全冇人,就得我同我女朋友,我入去果刻都有D猶擬。間店空冇一人,冇人食?! shocked

我地選左樓上座位,坐位是沙發,坐得十分舒服,而且有優閒既音樂係度播放,心情十分舒坦。我同女朋友叫左個心太軟同窩夫。

朱古力心太軟,當一切開佢,熱呼呼GE朱古力漿湧出來,正丫。而且睇得出有落足心機擺切。視覺同味覺既享受。 love
一切開,朱古力就湧出來。

一切開,朱古力就湧出來。

窩夫我覺得就中規中舉,窩夫夾住既CREAM幾滑,整體黎講OK。
足料的窩夫

足料的窩夫

如果行開舊城區,想抖下嘆下下午茶,可以一試。
用餐日期: 2014-01-05
是次消費: 每人約$70

2015-02-10
類別 : 粵菜 (廣東)大牌檔

其實唔講,我係完全唔會知道依間大排檔叫強記,佢店就係食「秘制羊腩煲」,今日上網CHECK有邊間好食既煲,見到強記羊腩煲,先知原來我之前果間叫強記。

強記其實幾出名,好多旅遊書都有推介,所以要有心理準備排隊。
大排檔,想食請排隊。

大排檔,想食請排隊。

由於百物騰貴,上年食羊腩煲果陣,都已經升到170蚊煲,細既都要90蚊煲了。sick

由於我同我女朋友食,叫個細煲就夠晒食,但我建議食得晒既話叫大煲。相對黎講會抵食D。
慢慢煲,火好猛,唔夠猛唔好怕丑,叫佢換一個,唔係既話冇意思。

叫左個細煲,就等佢慢慢煲吧,感覺個火好猛。
羊腩煲顧命思議,入面有羊腩,仲有枝竹。

羊腩煲顧命思議,入面有羊腩,仲有枝竹。

羊腩煲顧命思議,入面有羊腩,仲有枝竹,大件大件的羊腩,讓我大口大口的食,痛快mad。唔羶而且幾淋。可惜渣車,唔係既話叫多支啤酒,簡直係男人既天堂。balloon

同場加多碗牛栢葉,我本身唔鍾意食牛栢葉,我女朋友叫的。我食落口覺得好一般,同羊腩冇得比。

炸芋片,這個蠻有意思,就是芋味的薯片。食落口脆卜卜。一開始,我心諗其實係未要浸落個煲到滾佢,但老闆娘話就咁食的。

由於自由行越來越多,每次看到長長的人龍在等候,咩食欲都冇晒 upset,而且你又唔好意思食得太慢。但好食係真係好食,所以都特登搵番之前影既相片同大家分享下依間大排檔。
用餐日期: 2013-12-20
是次消費: 每人約$60

2015-02-05
類別 : 日本菜居酒屋串燒店拉麵壽司/刺身串燒

其實這間店在10月時透過朋友得知,但一直就是找不到位置,今日透過朋友帶路先搵到依間日式料理店。
門口裝橫有俾心思設計。

門口裝橫有俾心思設計。

去到嵐鰭,唔駛等位。侍應安排好地坐位之後,就開始殷勤地服務茶之類的。而且還介紹左一D今日比較新鮮既刺身。
一入店門口就見到擺滿晒新鮮食材,食欲大增。

一入店門口就見到擺滿晒新鮮食材,食欲大增。

餐牌講真好難睇,唔明個餐牌點解要選依隻字體,好撩。睇落去好唔舒服,或者係特色吧。。。 shocked

我地5個人點左個刺身,壽司,拉麵,燒物同埋蛋。

先講刺身盛-(櫻)刺身包括有三文魚,甜蝦,元貝、帆立貼、八爪魚、螺、油金魚等,好鐘意佢個三文魚厚切,而且整個拼砌好用心。由於其它幾個唔食吞拿魚,我地就張吞拿魚換左做希靈魚。
刺身包括有三文魚,甜蝦,元貝、帆立貼、八爪魚、螺、油金魚等,好鐘意佢個三文魚厚切,而且整個拼砌好用心。。

再黎就係依個壽司盛合(12),顧命思義就係有十二件壽司,壽司方面我最欣賞係佢個花支戀,佢將牌三文魚雕到好似花咁,但沙律就嫌多左D。

如果你諗唔到食咩,壽司盛合係你不2之選。有齊大路一般人都鐘意食既壽司。

鐵板燒帆立貝,
帆立貝燒得啱啱好,唔會話燒到太干,而且仲KEEP到帆立貝鮮美軟嫩,唔錯 yummy

相反依個汁燒魷魚筒真係好差,燒到干晒,好似食緊魷魚思,越細件越濃,食到尾好似食緊碳咁。 huffy
汁燒魷魚筒真係好差,燒到干晒,好似食緊碳咁

汁燒魷魚筒真係好差,燒到干晒,好似食緊碳咁

自家制玉子饅魚燒,
依個玉子饅魚燒索價108蚊,但食落口有點失望 upset ,可能期望太大,太甜了,如果沙律醬可以俾少D,我諗就啱啱好。饅魚OK的。 like
這個價錢有D失望。

這個價錢有D失望。

雜錦海鮮拉麵,我認為係最抵食的,除左有玉子,同大蝦外,仲有青口,帆立貝,魷魚等等,幾抵食。 lol

最後係侍應推介的海龍王卷,海龍王卷其實即係饅魚同,瀨料蝦天婦羅,食落去其實我覺得用普通蝦黎炸其實都冇咩分別,148蚊真係見人見置。
海龍王卷總共有8件,料幾足,口感豐富。

海龍王卷總共有8件,料幾足,口感豐富。

即係饅魚同,瀨料蝦天婦羅壽司卷物

即係饅魚同,瀨料蝦天婦羅壽司卷物

用餐日期: 2015-01-28
是次消費: 每人約$250

2015-01-21
類別 : 台灣菜

從台灣回澳,念念不忙台灣的牛肉麵,我在向朋友訴:難道澳門就冇間稍為正宗少少既台灣牛肉麵嗎,朋友就推薦我試下依間鋪頭:綠茶坊。

個名聽落去,完全唔會俾我覺得係食牛肉麵,賣飲品甜品仲講得過去(事實佢都賣飲品甜品),唔理了,即管入去試下,入到去之後,好多位坐,有個講國語既侍應問要點什麼呢,我二話不話,紅燒牛肉麵一碗。
好淋好入味既牛肉麵

好淋好入味既牛肉麵

牛肉炆得真係好淋好入味heart,肉略帶有肥肉,由唔話成舊肥膏,麵條爽口彈牙,剩係個湯好唔掂,整體黎講,還可以吧。下次俾我㨂我會叫剩牛肉mad
用餐日期: 2013-12-04