foodpornlover

foodpornlover

我是 foodpornlover
訊息
正顯示第 110 篇(共 16 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
NOV 13

太耐無番韓國搞到韓食癮起,想起元朗有間韓點,就決定行番轉。 叫紫菜包飯,係因為我同韓醬夫經常揸車經過小店就買上車食,又平又正^_^ 點知自稱正宗的韓點出品和在韓國太不同,在韓國,係兩倍粗,好似日本太卷咁。 呢度不但細,用料也求其,韓式條狀火腿慘變廚師腸一開四! 飯很爛,亦無芝麻油味。 雖然物離鄉貴,但係人地7蚊(1000₩),你此質素卻收25大元,未免太過!
NOV 13

在街市旁的街舖,旁邊都係豬肉檔菜檔,衛生麻麻。 下午茶興起,買生果之餘,又買左撈面,廿蚊盒,以為係蔥油撈粗,點知一打開原來係印尼撈。 雞有雞味但好鞋。唔討好。下次去厚興好過!
NOV 13

環境很好,木椅也很舒適,我坐的是四人桌,二人坐滿不錯,但見鄰坐四人坐則較迫。 擔擔面面底不錯,彈牙有面粉香,但湯底劣,不杰也不濃,沒花生味,沒鮮味,只覺很油,且有點辣。 排骨一看便知不好吃,很薄,也很乾,看顏色便知油不好,層炸粉又乾又有油味,實在吃不下口。 六十多元一個面,卻如此質素,實在難以接受!
NOV 13

和朋友吃完晚餐,想吃甜品聊聊天,奈何元朗較味美的甜品店都擠滿人。突然想起此甜品店,朋友也駕車,便買了兩件淺嚐。 夜晚九時,沒剩多少選擇,波羅油王子太有趣,忍不了一問店員,友善的店員稱聽起來怪怪的,吃起來卻出奇的夾,便要了一件,而朋友要了賣相可愛的士多啤梨蛋糕。 菠蘿的清甜和朱古力出奇地夾,蛋糕軟綿的質感也很令人滿意。 精緻的小店,可口的蛋糕,甜美的店員,值得推介!
NOV 13

今日行過見倒有炒面面包,停低左買一個做下午茶。 小店內有四名店員,一名很有誠意的女店員告知小店也送外賣,但我實在很難理解這小店如何處理營運成本。 等了大概兩分鐘,炒面面包便製成!裝在膠盒中很方便食用。 奈何咬了一口便覺出事。 面包是甜餐包的質感及味道,此甜味實在配不了任何餡料。包也沒燙過,質感如同嘉頓甜餐包。 炒面面底也不好,不彈牙,質感是最廉價的噹噹拉面。醬汁也不夠,炒面沒有了日式醬汁的味道,整個包便失敗了。 更別說包面的薑絲,咸得難以接受。 另外包料失衡,一口三分二是包,三分一是面。建議選...
OCT 13

麥當勞又出左包包,雖然成30蚊個餐,都要試下! 今次係玉子吉列豬扒包,望落幾厚身,都唔錯。 但係一咬就知中伏,塊豬係梅嘅,無肉味,得如茶記豬扒嘅咖哩粉味,炸漿唔脆但硬,真係好難食。 食到一半忍唔住掉左塊豬,結果蛋香且滑,又有椰菜絲,個汁又幾好味,都總算食完個包! 如果大家都係想試,記住要有玉子嘅,起碼唔會浪費成個包!
SEP 13

My Korean family came for a trip, so we had a great day sightseeing. We ended our night with the night show in TST. Before heading to TST, I called plenty of steak houses but done of them have place for 6 after 8 pm.  I gave up for booking originally but when we were heading to LCX, I found this restaurant. I used to enjoy my dinner there (precious one), so I booked a table there and felt so lucky to find a nice place.  After the show, we head straight to the restauran...
SEP 13

曾經很喜歡吃西九傳香飯團,奈何分店越執越少,都好幾年無食過。今日送完韓醬夫機,行過見倒,就忍唔住回味下。 以前可以自己揀餸,而家set死晒做好晒,響個暖櫃度拎完就俾錢。一個飯團23蚊,真係幾貴下。 佢個紫米唔係紫米,失實,白米中得果幾粒紫米。另半嘅米飯仲要淋晒,棉得滯。 料太少,飯餸比例不合,料微溫,整體感覺好差。 雞肉好鞋,所有料都無味道,得肉鬆有點味,無味的料加過淋的飯,結果我食左半個就食唔落去。 我掛念從前的味道,現在的飯團實在不值一吃。
檢視所有留言 ()
5分鐘 (外賣自取)
SEP 13

行過見倒好多人買,我又貪新鮮買番杯! 44蚊一杯有兩球,不過好細球,見倒真係好失望。 士多啤梨味有點假,唔知係咪用左果醬,所以無想像中鮮甜。 不過淋面的黑醋又出奇地match ,都幾好味。 奈何溶得好快,我響商場邊行邊食都溶左半球。 不過我都係比較鍾意BEN N JERRY,$44 實在不值!
檢視所有留言 ()
燒牛肉沙律(上次食過)
SEP 13

lollollollollollollollollollol 首先俾10個好! 唔係第一次黎,不過第一次寫。每次黎,服務都好好,尤其係三個叔叔,每次都好好笑容! 今日同媽咪一去到,個叔叔即刻執張二人桌俾我地,後來有張四人桌吉左,另一叔叔就叫我地轉桌,話有位擺野會坐得舒服啲lol 星期日都有下午茶,40蚊倒,都唔係貴。 平日呢個價食倒午餐,送餐湯面包,不過星期日貴點係正常嘅! 有約20款,我揀左卡邦尼意粉,汁太浠,且味淡,意粉彈牙,火腿絲同煙肉絲多,但用料普通,實在不太好吃,但40蚊有野飲又有如此環境同服務,已很好! 媽媽叫的呑拿魚薄餅,很腥,大概...
Top