中文 | English
chunggggg
我是住在長沙灣的chunggggg。我是一名學生,在石硤尾工作。我最鍾意露天茶座西餐廳快餐店甜品/糖水雪糕/乳酪自助餐
食評會員 1次成為首位寫食評會員
chunggggg  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-03-29
類別 : 港式茶餐廳/冰室大牌檔懷舊老店

病人終於出街街拉~
好耐之前食過一次勝香園 果次排左好耐隊 又要同人逼得好緊要 所以琴琴青食完就走左。
今次好好彩無乜人排隊 加上今日25度天氣幾好 太陽不太猛 就算系街邊食都ok既。
我地好快就有位坐低喇 menu依舊 我實在太餓所以好貪心甘叫左好多送mad
蕃茄牛肉麵+蕃茄餐肉腸仔蛋麵

蕃茄牛肉麵+蕃茄餐肉腸仔蛋麵

男朋友食茄牛麵 我食茄餐蛋腸麵。先講蕃茄湯底 有煮得半爛既蕃茄肉 而且分量幾多 酸酸甜甜真系好好味 湯底同麵好夾味 夾起一串串麵既時候夾雜好多蕃茄蓉。牛肉吾算得上好新鮮 不過都ok滑、而餐肉竟然有2大塊 有少少surprise、蛋系荷包蛋 一下吉蛋黃出泥就漏蛋汁、雞肉腸亦ok。
奶茶滑到不得了 應該拉左好多次 奶同茶既比例岩岩好 加左冰都吾會影響味道 真系飲一啖就停吾到!
檸蜜脆脆

檸蜜脆脆

檸蜜脆脆又系必食之一 即叫即烘架!脆得泥又會好鬆化 檸蜜好香但又吾會太甜 好好味!
推介美食: 檸蜜脆脆,茄牛麵
堂食等位時間: 10 分鐘
是次消費: 每人約$44 (午餐)

2014-03-28
類別 : 港式

筋疲力盡情況下 我地見到d相幾吸引 所以入左去食。
餐廳裝潢普通 似薩莉亞feel 我地被安排坐卡位 但系真系for 2個人坐既卡位:(
menu分開好多張 圖文並茂 列明價錢 非常清晰。
我地叫左2個餐 男朋友叫左羊扒餐 我就叫左焗飯餐 只想簡簡單單食完飯就回家~
忌廉湯+牛角包

忌廉湯+牛角包

男朋友個羊扒餐符送既餐湯同餐包 佢叫左白湯 入面有粟米粒同菇 味道幾濃 吾會溝好多水甘淡而無味 不過顏色偏黃 男朋友話可能煲左好耐。
牛角包就有驚喜 好香牛油味 而且真系好鬆化又有少少脆脆地 好食過麵包店!
羊扒餐

羊扒餐

男朋友既羊扒配飯 今次佢叫左燒汁 羊扒size正常 分量吾算多 味道不過不失 味道吾突出 不過口感又好好 吾會稔吾會靭。佢+$8加煎鵝肝 我無食到 所以吾比評論喇 但系配菜涼哂 真系少少暖都無 應該改善下> <
芝士黑松露焗豬扒飯

芝士黑松露焗豬扒飯

我既焗飯上場拉!有4小塊豬扒 其中2塊連骨 分量適中。黑松露味道幾濃 啖啖飯都充滿黑松露同芝士 而且食飯時仲會有少少芝士絲呢 豬扒吾算好厚 不過勝在好入味!
北海道布丁紅豆冰+杏仁霜

北海道布丁紅豆冰+杏仁霜

左邊既特飲需要+$5 右邊熱飲吾洗加錢 我覺得布丁甜左少少 不過幾多紅豆 椰汁味偏輕 奶味偏重 正 正合我心意!如果再凍少少可能會更加好飲tongue

需要加一服務費
是次消費: 每人約$68 (晚餐)

2014-03-22
類別 : 美國菜快餐店漢堡包

McDonald已經系普遍到不得了 其實無乜食評好寫。。
椰子綿花糖新地

椰子綿花糖新地

見到廣告知道m記又出新雪糕 雖然外觀同名都不太討好 但系見食飽飯無乜野做就買個泥試下新口味。椰子醬太甜 甜得過分 仲要同普通呍喱拿雪糕完全吾夾 加埋d七彩綿花糖又系奇奇怪怪 比d椰醬浸到好嘔心 完全fail 希望m記推出新產品前真系做一做調查先 吾好好似明將甘9吾搭8:(
是次消費: 每人約$7 (下午茶)

2014-03-22
類別 : 意大利菜日式西餐薄餅

接近中午 由於時間關係 我地要早少少泥到食lunch~
照舊 每人點一分主食 然後加個小食醫肚:P
水牛芝士pizza

水牛芝士pizza

呢個pizza好似大分左 而且芝士算足料 當您切開既時候d芝士已經痴住左 一拎起就做到相入面既效果 雖然食落芝士味不太重 但系無乜欺場 只系芝士比較淡。
卡邦尼意粉

卡邦尼意粉

太肚餓喇 食左幾啖先記得影低 意粉成本低 材料簡單 唯一有少少吾好既地方就系芝士粉做成粒粒 搞到入口無甘好食 不過整體泥講卡邦尼既味道都ok $27真系幾抵 煙肉片都有10片左右。
羊鞍鐵板

羊鞍鐵板

粟米粒應該系罐頭粟米 好甜好好味 薯角做到入口半溶既粉狀 最好食就系個羊鞍喇 口感吾會好靭 而且都算多肉 略嫌淡左d 如果煎前醃一醃應該會好食好多 靠七味粉實在吾夠> <
是次消費: 每人約$48 (午餐)

靚相

2014-03-22 (屬於相關食評)
類別 : 港式麵包店

特色撻已經出左好耐 由$7升至$8 但系琴日路過留意到某幾款改頭換面 亦都改左名叫新既特色撻 所以我就買左個泥試下。
新特色撻

新特色撻

店員細心提示購買優惠 買4送1 即是買5個既價錢比以前平左喎!
眼前既芒果撻賣相一般 相比以前就有少少吾同。第一口 感覺奇怪 芒果味又吾似 橙味又吾似 桃味又吾似 總之就分吾到咩味 而且十分乾睜睜 完全兩回事 難怪而加既優惠平左拉sad
是次消費: 每人約$8 (下午茶)