henrylauhenrylau
henrylauhenrylau的個人專頁
我是住在天水圍的henrylauhenrylau。 我在青衣工作 。 我最常於旺角佐敦出沒,最鍾意 港式意大利菜小食店樓上cafe甜品/糖水
留言 留言給此食家
共 457 食評,正顯示第 1 至 15 篇食評
ok喇24小時內
類別 : 港式

黑椒牛柳粒

放左學同幾個同學黎呢間食,雖然係放飯時間,但都好快搵到位既。呢度好得
意架,餐牌係手寫既。而個環境就迫小小,我地仲要坐卡位。sad我地一人叫一
個餐食啦。smile

紅湯bowl雖則係好普通,但味道也不賴。好香蕃茄味,材料又算幾多,而且
一定係無味精既。tongue
黑椒牛柳粒chopstick以為個份量唔大,但又唔係喎。牛柳整得好入味,好有
牛味。又幾煙韌可口,真係唔錯既。而個黑椒汁好好味,唔會太濃同太辣,
搶哂味。smile

野食就唔錯,不過服務就差啦。我地叫餐飲,三個字都未到。最後就取消
左啦。shocked
用餐日期: 2009-11-18

評分:味道 4   環境 3   服務 3   衛生 3   抵食 3

笑臉1天前

南瓜蓉

牛肉、蝦滑

蔬菜包

呢晚同家人黎呢度打邊爐,講真爭美心就試齊三大快餐既火鍋啦。呢晚係平日既
關係,人都算幾多,但都好快搵到位既。tongue

食物bowl
我就食南瓜牛乳湯底,好濃既牛乳味。就算唔加南瓜都好好食,個湯底真係幾好
既。tongue而今次就食個肥牛鮮蝦,個配料都算幾多。牛肉雖然得幾片,但都算幾新
鮮既。而鮮蝦都唔錯既,都係細隻左小小,但不乏鮮味既。tongue而蝦滑都唔差既,
不過都係大家樂好食。而蔬菜既份量就好多,都算幾新鮮既。而個蔬菜包用
保鮮紙包住,保持新鮮。tongue烏冬既份量小得可憐,只係得半份。出手真係小家。

飲品chopstick
綠茶利賓納,都唔算太甜既。清清地幾好飲既。tongue

整體上都唔錯既,只係份量小左。smile
用餐日期: 2009-11-17

評分:味道 4   環境 3   服務 3   衛生 4   抵食 3

笑臉3天前
類別 : 港式西餐廳扒房

鐵板牛扒

尋日同幾個同學黎呢度食午餐,大家都叫鐵板餐。因為呢個真係幾出名,而
午餐都算幾多人。而張卡位就唔係太舒服,坐得有小小迫。smile

羅宋湯bowl好香蕃茄味,我又飲到小小辣椒仔既味。又幾好飲,整得好足
料呀。
鐵板牛扒chopstick我估唔會太大塊,但我估錯左啦。有成三大塊,而且牛
扒又唔韌。又有肉味,肉汁都幾juicy,係幾好食。好耐都無食過咁既牛扒
啦。黑椒汁又唔會太辣,但好香、呀。tongue
凍奶茶bowl唔係太好飲,硬係覺得唔夠甜。
甜品chopstick係有朱古力碎既朱古力雪糕,有驚喜。tongue

個午餐又唔係太貴,野食又算大份。下次有機會既都會再黎。tongue
用餐日期: 2009-11-17

評分:味道 4   環境 3   服務 3   衛生 4   抵食 4

笑臉4天前
類別 : 意大利菜外賣店薄餅

炸雞

忌廉湯

辣香雞pizza

蒜香牛肉通粉

呢一日放假,就黎呢度食午餐。都係叫左二人套餐,因為又唔係貴,而且真係
幾好食架。tongue好彩早黎到,唔係就會好多人。tongue

忌廉湯bowl好好飲,好香忌廉味,個湯又幾足料。smile
炸雞chopstick皮脆肉滑,個炸雞又辣辣地。肉汁又多,真係好juicy。又唔會
炸到過哂火,認真唔錯。tongue
蒜香牛肉通粉bowl呢個都幾好食,好香忌廉味。而通粉整得幾彈牙,面頭又
有芝士,唔錯唔錯。smile
泰式辣香雞pizzachopstick雖然細細個,但pizza依然足料。個汁酸酸地,幾
好味。個雞既味道又幾得意。而芝士既份量又幾多,個批又好脆口,好正。tongue

雖然呢間既環境係細,但食物既質素真係唔錯。又唔係好貴,所以點都有
下次既。tongue
用餐日期: 2009-11-16

評分:味道 5   環境 3   服務 4   衛生 4   抵食 5

ok喇4天前
類別 : 多國菜西餐廳

黑椒牛仔骨

咖喱牛腩飯

都好耐無黎過食,上次黎都係裝修之前既事。我對呢間都無乜期望,呢
次都唔例外啦。呢日假期都坐唔滿,我都估到架啦。smile

紅湯bowl好過以前,有小小辣椒仔既味道,但湯料都係無乜特別。
黑椒牛仔骨chopstick都估到唔會太熱,呢係YLK既style。可幸既
係,牛仔骨都有小小肉味。黑椒汁都係好似開粉咁既味。
咖喱牛腩飯bowl得果三四舊牛腩,又唔係好食。個飯又唔算太大份,
咁就四十八蚊,好唔抵呀。sad
凍奶茶chopstick無乜特別,但都唔算太好飲既。

食物都係普通啦,不過上菜就快左既。希望食物既質素可以改善下啦。
用餐日期: 2009-11-15

評分:味道 3   環境 3   服務 3   衛生 3   抵食 3

笑臉4天前
類別 : 港式茶餐廳/冰室

炒蛋多、叉燒意

呢一日放左學之後,同個同學黎呢度食午餐啦。呢日都好彩,等左唔使一
分鐘就有得坐。落單既效率都係咁快,野食當然唔使一分鐘就黎哂啦。shocked

炒蛋多士bowl炒蛋真係好好食,好滑同蛋漿都幾多。食完又唔會滯,好
有蛋味,又大碟,好好味。tongue多士都係一大塊厚多,牛油味好夠,當然唔
會落得太多啦。跟餐既火腿無乜特別,唔使講既。
叉燒意粉chopstick唔差既,一試就知係金寶忌廉湯。意粉整得好爽口,
叉燒都唔算太特別。
熱奶茶bowl好有茶味,飲完都有陣茶香個口到。tongue
凍燉蛋chopstick好香杏仁味,燉蛋又夠滑,真係好正。tongue

雖然服務有時會因為效率而差左小小,不過我都受到。因為我地都係一日
為兩餐,快小小都無法啦。要吹水傾計就唔會黎呢度啦。tongue
用餐日期: 2009-11-13

笑臉5天前
類別 : 港式

紅湯

紅豆冰

焗雞扒飯

呢一日黎到大埔,唔知食乜野好。見呢間既好評都幾多,咁就入左黎試下。
過左午飯既時間…所以人唔算太多。都係叫個焗飯食啦,焗飯咁出名。tongue

紅湯bowl都係無乜特別,個味唔算太濃,唔太好飲。
焗雞扒飯chopstick雞扒係煎完先焗既,味道唔錯。雞肉又唔會鞋口,唔錯。
個飯係蛋炒飯底,整得好煙韌同好好食。而面頭又幾多芝士,都算有料到。tongue
紅豆冰bowl唔係太好飲,紅豆太硬。有係咬唔開既,未飲過咁既紅豆冰,飲
到都怕怕。sad

野食就唔錯,不過環境就唔算太好。唔知點解,間餐廳有陣怪味,又唔係好乾淨。
焗飯都係天水圍間森堡做得更好。tongue
用餐日期: 2009-11-12

評分:味道 4   環境 3   服務 3   衛生 3   抵食 4

笑臉6天前
類別 : 意大利菜西餐廳薄餅

香蒜佛西亞意大利飽

野菌意大利飯

上個禮拜同幾個同學黎呢度食飯,呢間真係好平又多野食。呢個下午又唔
算多人,都好快搵到位既,真係幾好。tongue

香蒜佛西亞意大利飽chopstick呢個包即叫即焗,好香蒜蓉味。好軟熟既
包包,真係好好食。tongue
野菌意大利飯chopstick個飯好軟熟,不過個白汁食完係好漏。忌廉味係
幾重既,野菌既味道都唔錯。但下次都係唔食啦,食完真係好漏架。tongue
牛肉pizzabowl個批比之前薄左好多,而且唔係咁易切到。個pizza好脆
口,好多牛肉。芝士可以拉到好長,就已經好食過pizza hut啦。tongue

食物就幾好,但野食等左好耐。而且午餐可以任飲咖啡、汽水呢飲品。
難怪午餐都咁多人食啦。smile
用餐日期: 2009-11-11

評分:味道 4   環境 4   服務 3   衛生 3   抵食 5

笑臉7天前
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒樓點心

火鍋配料

呢日放左學之後同個同學黎呢度打邊爐,任飲任食都唔使一百。應該幾好食既,
現場所見都唔係坐左好多人,超過一半既係打邊爐。tongue

湯底要左鴛鴦湯底,即係沙嗲加清湯。沙嗲就略為鹹左小小,只係有小小沙嗲味。
而清湯就唔錯既,清清地。不過呀姐加左幾次水之後,就已經唔再鴛鴦啦。shocked
野食都有幾多,有肥牛、雞件、雞子、雜丸、蝦滑等等啦。不過唔知點解野食
會漏既,有時要追多幾次先俾到我地。不過,野食都幾好食既,話哂都差唔多
一百蚊一位呀。tongue
飲品有幾多俾你飲,有綠茶蜜、凍檸賓、汽水同寶礦力水特。不過寶礦力既味好
怪,唔係太好飲。tongue

整體上,都唔算太差既,野食幾好食。而服務都唔錯,成日幫你收碟同換碟,都
唔會唔夠人做野既。可能係人小既關係呢!tongue但打邊爐既價錢就有小小整蠱,話
就話六十八一位,但茶芥同醬料已經二十二蚊。再加一就九十九啦。smile
用餐日期: 2009-11-10

評分:味道 4   環境 3   服務 4   衛生 4   抵食 3

笑臉2009-11-13
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓海鮮點心火鍋

點心

奶皇包

呢日同爺爺飲茶,呢間又唔算太貴。所以又再黎呢間,呢間都坐得
幾舒服,野食又算幾好食架。tongue

蒜蓉蝦春卷bowl平時唔係呢隻,今次黎唔知點解有得食。真係唔錯既,
蝦就唔係好覺有。不過蒜味就幾夠,而且炸得幾脆架。tongue
牛柳脆卷chopstick同春卷差唔多既,不過味道都係咁上下。個牛柳都
唔係好覺,係好細細舊既。
肉餅飯bowl個份量係比好多年前既細好多,但味道都唔錯。肉餅整得好
入味。
齋腸粉chopstick雖然係好似食緊舊粉,不過我又幾鍾意食。清清地,好
健康架。tongue
奶皇包bowl依舊咁好食,流沙既奶皇流出黎真係好正。又唔係好甜,次
次黎都會食既。

其實唔只食咁小既,只不過呢印象深刻先寫既。可能係食飯時候,人
始終唔係好夠。shocked
用餐日期: 2009-11-09

評分:味道 4   環境 4   服務 3   衛生 3   抵食 4

笑臉2009-11-12
類別 : 美國菜快餐店

• Caption

呢一晚黎左呢度食,本來都唔知食咩好。見呢個餐幾抵食,就食呢個啦。
呢個餐有加大既雞髀,茄汁雞皇飯同加大既汽水。不過呢晚個茄汁飯要等
好耐,就幫我轉雞皇飯。tongue

雞皇飯bowl都係咁好食既,個白汁算幾濃。都有好多雞既,個配料都算幾
多,好好食。而個飯就唔錯既,算整得幾煙韌。我覺得會好食過茄汁既飯。tongue
香辣雞髀chopstick我鍾意食呢個多過n年前既原味雞髀。最小無咁鹹,辣辣
地會好食。
薯格bowl本來無乜特別,不過加左芝士醬就好食得多。tongue

呢個餐算幾好食,個飯都唔錯既。個雞髀真係幾好食,點都會有下次既。tongue

笑臉2009-11-11

下午茶便當

紅豆冰

呢一日行過呢頭,就呢度食個下午茶。呢度都唔算多人,始終唔係太
旺,好舒服咁食個下午茶。tongue都係食個下午茶便當,呢個都係抵食。tongue

下午茶便當bowl都係要西多士果隻。沙律就無乜特別,應該都係罐頭貨。
而薯條都係扭紋薯條,都幾夠熱。呢間仲主動俾茄汁,真是貼心。tongue而雞
翼係普通既炸雞翼,但食得出係即炸既,好食。吉列豬柳都唔錯,豬柳唔
會鞋口同整得幾好食。西多士係即整既,花生醬好多,好豐富。tongue
紅豆冰chopstick紅豆好淋,奶味又夠,幾好飲既紅豆冰。tongue

呢餐都幾好,唔算太貴,野食又好食。tongue

笑臉2009-11-10

雞扒炒蛋

無糖麥皮

呢日返學之前黎呢度食個早餐,可能係早餐過後既時間,人已經唔算太多。好容
易就搵到位食早餐,實在太好啦。smile

麥皮bowl呢隻係無糖麥皮,不過之後都加糖。因為佢地呢隻係無煉奶加落去個麥
皮,呢個會好食。麥皮綿綿既質感,真係好正。tongue
雞扒炒蛋chopstick雞扒係預先加左蜜糖,感覺都唔錯既。最小唔會咁油膩既,雞
扒既肉又唔算鞋口,唔錯唔錯。而炒蛋都幾滑,又有蛋香。多士就普通啦,唔夠
脆口。shocked
凍奶茶bowl好香茶味,又夠滑,次次飲都無失手既。tongue

呢間既質素都算唔錯,點都有下次既。smile
用餐日期: 2009-11-05

評分:味道 4   環境 4   服務 4   衛生 4   抵食 4

笑臉2009-11-10
類別 : 港式甜品/糖水

雪糕涼粉

食完飯點都有要有個甜品作結既,行下行下就黎左呢度。先莫論間舖大唔
大,但坐得算幾舒服都可以架啦。shocked

雪糕涼粉bowl呢個就有兩舊雪糕,一個係雲呢拿,另一個係豆腐。個豆
腐雪糕好好食,唔太甜又有豆香味。tongue而涼粉就粒粒爽口,認真唔錯。
而呢度係唔用花奶,反而會用咖啡奶架。smile

食物都唔錯,服務態度都可以既。smile
用餐日期: 2009-11-04

評分:味道 4   環境 4   服務 4   衛生 3   抵食 4

笑臉2009-11-09
類別 : 美國菜快餐店漢堡包

黑椒漢堡

黑椒漢堡都唔知出左幾多次,不過我次次出都會食既。呢個係我一年一度都
期待既產品。

黑椒漢堡bowl呢次係雙層黑椒漢堡,個汁都唔錯既,好香同黑椒味幾夠架。
而牛肉都可以啦,好有肉味。四塊牛肉一齊食都不失味道既。個包整體上
都唔錯既,食得過架。smile
脆香雞翼chopstick普普通通啦,只係幾隻好細隻既雞翼。

其實黑椒漢堡都出左好多次,但次次都唔會令我失望,點都有下次既。tongue
用餐日期: 2009-11-02

查看結果

加入 OpenRice 至我的最愛 | 設定 OpenRice 為首頁
首頁 | 餐廳 | 食評 | 食家 | 食譜 | 情報 | 優惠 | 討論 | 我的OpenRice | 自助餐 | 包場Party
澳門開飯 | 深圳開飯 | 開飯遊蹤 | 手機版 & Gadgets
會員登記 | 提供餐廳資料 | 廣告查詢 | 聯絡我們 | 有關我們 | FAQ | 私隱政策 | 使用條款 | 用戶手冊 | 網站導覽
《開飯喇!》OpenRice.com為香港最具規模的餐廳指南及食評搜尋器,提供最新的飲食資訊、餐廳優惠及時令食譜,更是最受食家歡迎的食評發表平台及討論區。利用 OpenRice香港餐廳澳門餐廳深圳餐廳搜尋服務,無論你想食日本菜上海菜意大利菜火鍋還是酒店自助餐,你都可以輕易找到心水餐廳。

Copyright © 1999-2009 OpenRice Limited. 版權所有 不得轉載
全港最受歡迎飲食資訊媒體
Hong Kong's Most Popular Dining Guide,
with restaurant search, restaurants reviews, and dining coupons.

Other Group Products