中文 | English
良善熊熊  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-04-05
類別 : 港式粥品

一連幾日大魚大肉,食粥清淡一下,搵咗幾間油尖旺一帶的粥店,都係9點前關門!同時唔知係咪依家物價太貴,食碗粥都幾十蚊,真係肉赤。最後揾到黎生記!

新地都算係旺角老字號粥店,以前個位比較開揚,但搬咗舖之後,喺上海街,夜晚生意就比較淡靜。不過佢一至日都開,而且營業到23:30,今時今日喺唔憂做嘅香港,呢點真係好難得。

夜晚嚟到得三兩台人,我覺得自己黎得合適!因為呢啲良心小店,真係需要幫襯!

餐牌上大部份的粥品都不超過$25蚊,真係良心價。當然生滾粥就貴少少!

點了魚片艇仔粥、皮蛋碎牛粥、蝦米腸和一個炒麵。粥底好綿密,唔會好稀,料都好足,食完唔會覺得只係飲水咁,真係幾好食!

腸粉和炒麵都正常發揮,送粥係最佳配搭!食食吓粥,仲有可愛的小貓店長過嚟陪食,好溫馴好可愛,好想同人玩!

埋單86蚊,食到飽飽!呢間小店值得幫襯!

用餐日期: 2024-04-04

2024-04-01
類別 : 法國菜海鮮

中環返工幾許路經半山扶手電梯位,都會見到La Brasserie的大廣告,著實很吸引,終於在長假期前一晚,特地來探店一嚐法式滋味。

餐廳簡潔高雅,入口處就是大大張Bar枱區。左手邊是存酒窖,各種類的紅白酒皆有。

因為第二天一早趕飛機,所以熱情的侍應推介我們酒精含量輕微的Hugo和La Petite Reve。

Hugo
由St.Germain、Lillet Blanc、青瓜、香檳調配而成,味道好refresh,令人飲完心曠神怡!令人驚喜的一杯cocktail。

La Petite Reve
由蝶豆花Vodka、薰衣草和藍莓調配而成,淺紫色的香甜易入口。

Tartare au couteau
他他的牛肉望落血紅色,但口感不似食生肉,反而十分嫩滑。生牛肉味道微辣偏酸,夠開胃。

Escargots bourguignonne
香草牛油焗法式田螺
薯蓉細滑,田螺已經預先去殼,食落有蒜頭香,仲有陣陣蕃茜香。最欣賞那微微脆的麵包糠,令小小的一碟焗田螺,加分不少!

Bouillabaisse法式海鮮湯
鍾意飲湯的你,絕對不可以錯過這個海鮮湯!它就似中式的海龍王湯,有很多海鮮。包括青口、帶子、海蝦、鱸魚、炸蝦頭等,成個湯creamy又鮮甜!龍蝦味道濃郁,海鮮又新鮮,帶子肥美,魚肉嫩滑,而且有焦脆的魚皮,加上份量又多,這個價錢,這個份量,這個好味道,真係物超所值!

Crispy layered potatoes with the meat and rosemary
可以喚作千層脆薯塊,因為長方型的一條,做出了千層的效果,入口香脆,滿滿薯仔酥皮香,感覺有點像拿破崙和脆薯餅的混合體!真的估唔到薯仔可以做得咁好食,令人一試難忘。

Magret de canard風乾煙燻鴨胸
法國紅標認證的鴨胸,生產品質得到保證,所以除了肉眼見到的肥美外,肉味亦佳。鴨胸碩大肉厚,食落鮮嫩。襯上金橘蜜糖醬,那酸甜配上那肉嫩的鴨胸,真係食過最出色的鴨胸,難怪每枱都點!真可以算是鎮店招牌也不為過!

最後的甜品是Soufflé Pistache和Tarte Tatin 。蘋果批當然是滿滿的青蘋果香氣飄逸,帶點酥脆的餅底,伴隨埋肉桂,是令人不能抗拒的麵粉香。再配一口幼滑的雲呢拿雪糕,簡單又滿足!開心果疏乎厘開心果味道很濃,疏乎厘做得鬆軟,空氣感十足,入口一點都不覺厚重!中間流心的開心果醬,是畫龍點睛,令成個甜品更見出色。

可以說,吃過香港無數的法餐,但是這家真的每一道菜都有驚喜,每一道菜都看得到廚師在細節的用心,務求令每道菜都以最佳的味道給食客呈現。La Brasserie真的是近年食過令我覺得絕對推薦的法式餐廳!性價比、味道、環境、服務都很高分!
用餐日期: 2024-03-18

2024-02-01
類別 : 泰國菜粉麵/米線

放工來到Isquare 食野,回到Boat Thai encore其招牌船河。晚飯時間都滿了人,要等位大概5分鐘。

點了5款食物,簡簡單單食一餐。

泰式椰子刨冰
新鮮即打的椰子,椰子味道幾濃,椰子蓉係杯邊,真材實料。

泰式菠蘿刨冰
菠蘿味道好香,入口香甜,好醒神開胃。

泰式肉碎生菜包
好好食的生菜包,份量不少!最欣賞其肉碎炒得一啲都不油,但又夠香口,夾生菜食真係一絕。

泰式船湯河
湯底十分鮮甜和濃郁,有卜卜脆的炸豬皮係面,牛肉份量好足而且大大塊,加埋彈牙牛丸,仲有金不換的香味,令人食唔停口。

泰式鳳尾蝦炒金邊粉
蝦肉爽口彈牙,金邊粉炒得乾身,微微帶甜,撈埋花生碎及泰式香料,香口又好食!

最後食埋個粟米椰子雪糕,就滿足而歸。小店能繼續保持水準,不錯不錯。

推介美食: 泰式船湯河, 泰式肉碎生菜包, 泰式街頭椰子粟米雪糕, 泰式鳳尾蝦炒金邊粉
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2024-01-24

2023-11-17
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒店餐廳點心同客食飯

大閘蟹季的來臨總是令人期待又興奮。因為肥美的大閘蟹,令人食指大動。是夜和家人來到著名的海景軒,品嚐一下當造的蟹粉滋味。

四式小花碟
蟹粉小籠包熱辣辣爆汁,叉子臘腸卷用了巴西莓果捲著臘腸,一點也不膩。鮮竹豆苗卷有咬口,家鄉煎茶粿則煙韌有米香。

清蒸大閘蟹
來自太湖的大閘蟹目測有六両重,是我鍾意的蟹公,蟹膏金黃甘香,肥美豐腴,齒頰留香,蟹肉鮮甜彈牙。食完立刻奉上一杯驅寒薑茶,貼心之致。

蟹肉釀焗牛油果
用上了三隻蟹拆肉才夠釀滿一個牛油果,絲絲蟹肉加上creamy的牛油果,估唔到咁夾,好好食,好有驚喜!

花膠蟹粉茄子
懶人之選首推蟹粉莫屬,上枱一刻仍熱得滋滋作響。花膠香軟、茄子嫩稔,加上肥美蟹粉,這個懶人配搭,每一口皆滋味無窮!

家鄉鹽焗雞
龍崗雞先用鹽、花椒、八角去醃好,再拎去焗45分鐘,肉汁被鎖在雞皮。雞被預先分好上枱,再淋上酒去燒,雞皮微脆帶酒香,而雞肉又嫩又滑。

焗蟹粉荷葉飯
又一懶人之選!大愛呀!荷葉香撲鼻而來,金黃的蟹粉鋪在粒粒分明的炒飯面上,再撈匀來食,一啖接一啖,食唔停口!

最後以一壺甜蜜回憶茶作結,以茶香清除徘徊在口腔內的蟹香。薑茶湯丸、鴛鴦芝麻卷、黃金脆奶卷,少少的幾款,為這頓飯劃上完美的句號。家人食得很開心,大讚不已!我也覺得很滿意。

用餐日期: 2023-11-08

2023-10-10
類別 : 日本菜

閒日的晚上來了個小眾聚會,幾個很久不見的朋友,來到K11 Musea享受了一場割烹之夜,聚舊一下之餘,要盡興一番。

眾人選了$1480的長月。精美菜單早已安放在桌上,然了先來一杯甜的Sake welcome drink。大谷誠師傅是妥妥的日本人,帶著腼腆的笑容,低頭專注準備著食材。開放式吧枱可以將師傅的精湛刀功一目了然,有說有笑的氛圍以及時令的食材,通通都是那麼令人悅目。

先付
松葉蟹肉海膽最中餅,原隻蟹蓋上枱,造型已滿分!脆卜卜的最中餅夾著鮮甜的海膽和絲絲松葉蟹肉,三重口感於一身!

前菜
秋刀魚正值當造之時,入口肥美富油香,賀茂茄子炸漬配高湯啫喱。
菊花金菇高湯漬有三文魚子鋪面,混入了4款秋天時令蔬菜,不時不食!
燻製石蠔上放了西伯利亞鱘魚子,入口陣陣海水鮮味和咸香。
和牛春卷炸得卜卜脆,夾著秋筍和韭菜。

強肴
慢烤A5和牛,伴上了茗荷、迷你番茄,佐以蒜片洋葱柚子醋,食落口好柔軟,牛味突出之餘又帶點清新。Sake送牛,一樂也。

蒸物
安康魚肝茶碗蒸,魚肝預先煎香再放入蛋蒸,所以蒸完仍食到甘香焦脆,出色之作!

額外追加
野生河鰻,外皮烤得焦脆,散發著淡淡炭火香,入口油香滿滿。
燒牛舌,竟然用禾稈草燒!!!!熊熊烈火就是一場表演。
海膽熱狗,不用多講的、那橙黃色的、鮮甜肥美,令人回味!!

清口
水果番茄沙律,用上了靜崗的Amela 水果番茄,甜度足有16度,猶如食生果,口感清甜,鋪上金箔,賣相更加滿分!

鍋物
A5和牛壽喜燒,想不到師傅將成件和牛托出黎俾我地影相!厚切的嫩粉紅的肉夾著雪花紋,看得到的肥美!蘸上蛋汁,肉質更添滑嫩!

食事
壽喜燒的肉,當然少不了一碗熱飯。這碗長野縣的越光米,粒粒晶瑩剔透,煙韌細滑,米味香濃,令人食唔停口!一再添飯!甜品前喝一口熱的赤味噌湯,吃點漬物清清味蕾!

甘味
香濃的自家製椰子雪糕一旁是雷電赤肉瓜伴上石榴,以香甜完美作結。

度過了一個愉快又盡興的割烹之夜,依依不捨和師傅揮手道別,期待下次再回。

用餐日期: 2023-10-03