中文 | English
盈盈豬  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-02-12
類別 : 日本菜任食/放題

朋友聽講「大滿喜」嘅放題唔錯,所以趁著佢生日特意同佢一試,不過打去訂位時已經Full Booking,好彩最後成功Book到,咁就事不宜遲相約慶祝。因為經已Book咗位嘅關係,所以一到步跟著職員安排都唔使等好耐就有得入座,店鋪算係幾大,雖然坐得都密密地,不過唔會太逼坐得唔舒服。一坐低當然係點野食先,雖然食物都離唔開和食、刺身、壽司,不過款式比一般坊間放題鋪頭為多,一啲比較少見嘅款都有。mad
刺身款式算多,而且都夠新鮮,而且比紙時寫咗少少要求例如三文魚想要腩位之類,真係有架!讚!mad

壽司款式都好多,而且款式幾新,鮮度亦算唔錯,用料亦唔係馬虎,而且尺寸唔大係重點,細細件就算係女仔都可以一啖食哂,可以比人試到更多款式!讚!tongue

熟食方面同樣出色,燒物水準唔錯,不會係dry爆,最有驚喜係「蟹粥」,意外地好食and天婦羅番薯仔,食之前要人心理準備!因為會停唔倒口呀!呀!tongue

記住食完燉旦(甜食),先好食雪榚呀!!!madmad
整體嚟講,價錢較合理,但食物水準好高,而且侍應服務態度超級好,會收Order紙、同你傾下計問有咩好味、唔好味、邊到可以改進等等,絕對係值得一試lollollollollol
推介美食: 壽司,刺身,蟹粥,雞骨腸,天婦羅番薯仔,炸物,芝士漢堡扒
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-02-11         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2013-08-04
類別 : 日本菜自助餐壽司/刺身無肉餐單

第二次到大喜屋
今次一家人啖試下 LUNCH 放題
一家大細懷著非常期待的心情帶著空肚嚐LUNCH日式放題mad一周前巳經訂了中午的位子
店家說中午跟晚市供應的食材都是一樣的
但價格卻是HKD198 及 HKD238
中午吃飽飽還有半天好好消化
12點開始的午市自助餐tongue
我們在11點50分巳經到場
員工還在整理店裏
在門口稍等一會中環大喜屋座位都不算很窄狹
我們的坐位靠近壽司吧附近的長卡位
坐在窗邊的大卡位,望住對面的藝穗會等建築
多寫意舒服lol點菜紙有十幾款,在格子內寫上需要多少份
再在右上角填上桌號及客人數目
遞給服務生就可以
汽水是可以隨便喝到飽的
除了基本的可樂,七喜
還有零度可樂,芬達橙及芬達提子
店家真的一點都不小氣呢~第一回合全部的魚生各點了六份
chopstick三文魚肥美得像在吃三文魚腩
三文魚本身味道很淡肉質又偏軟,這裏的味道及質感比坊間的讚
chopstick甜蝦超級甜美,又鮮又有彈性,一直猛吃這個巳經覺得很感動~
chopstick帶子刺身依然雪白and大過5蚊銀~~~~讚
chopstick愛希靈魚,酸脆兼有,好好吃唷
chopstick油亮亮的油甘魚及象拔蚌,入口爽脆,新鮮
chopstick榮螺片有嚼勁卻不會太韌,味道清爽其他食材差不多每款都點來嚐看看,以下來慢慢介紹:
chopstick帆立貝壽司不是想像中的白色帶子,味道不怎麼樣
shocked海膽手卷沒吃,但朋友說海膽很新鮮,海苔很脆很好吃
chopstick鰻魚卷的鰻魚雖有點冰冰的,烤的焦焦的~~好吃
chopstick明蝦沙拉真的有不少的蝦肉在面層,不錯~
並以和風油醋汁調成的和風什菜沙拉,酸滋滋的很開胃,我們後來再encore!
chopstick牛油果軟殼蟹反卷,賣相跟味道還算不錯chopstick鐵板牛柳粒還滿嫩的,多加點黑胡椒及海鹽更好
chopstick鹽燒海蝦很鮮味,不過還是甜蝦刺身來的好吃
chopstick鹽燒牛舌烤得剛好,又香又爽好吃到停不下來~~勁歌推介
chopstick一人份的鹽燒鯖魚巳經是掌心大,烤的香香的,配上檸檬汁還不錯說
chopstick燒冬菇串,沒有那種外皮微乾內裏juicy的口感
chopstick燒香草羊鞍小小一支,直接用手拿起來啃,香草味很重,肉嫩不老
chopstick焗廣島蠔加上沙拉醬及洋蔥,雖很飽膩,但很野味
chopstick凍稻庭烏冬的烏冬滑溜又富彈性,可是份量太少
chopstick金黃色的芝麻雞翅,外皮酥脆,沾上芝麻更添香氣!encore之作
chopstick炸蝦及南瓜天婦羅,麵衣薄薄的吃下去不會滿口是油
chopstick雪花牛肉鍋實在不可不點
裏有牛肉、豆腐、生雞蛋、香菇、什菜、金針菇等
薄薄的牛肉涮幾下進口裏,滑嫩有牛味
chopstick海鮮粥有一大只螃蟹,粥底很綿,加上牛奶來煮,味道鮮甜
chopstick東風螺的肉還滿厚大的,不過沒什麼鮮味
chopstick有機甜酸蘿蔔是想像不到的好吃!酸度剛好,蘿蔔爽脆,encore了四次水果只有西瓜跟波羅!吃了整整二個半小時
再也吃不下其他的
今次黎食仲多左雪榚任食
但真的嚥不下了

其他食家說這裏的漏單情況,
基本上沒有點了又沒送上的情況出現
只是某的食材像燒物都要等很… … 久
建議大家第一回合先點燒物
邊吃邊等~
服務方面雖然沒有很熱情的招待
但服務生反應也挺快的
收碟及換碟都唔駛我地開囗!!
中環大喜屋,都值得一訪唷!
是次要照顧小孩沒有影相!!下次啦........
題外話/補充資料:
第一次係幫親銅鑼灣,兩者食物質素沒有大分別,下次再戰尖沙咀時作寫食評啦!!
推介美食: 各款刺身,雪花牛肉鍋,芝麻雞翼,芝士年糕,海鮮粥
用餐日期: 2013-08-04
是次消費: 每人約$198 (午餐)

2016-09-14
類別 : 日本菜咪嘥嘢食店壽司/刺身串燒任食/放題

大喜屋既口啤一向都好好,今次去”殿”分店,真係越開越高級,聽聞大喜屋walk in好難有位,穩陣d所以一早book左黎探個虛實。

店內環境真係幾似啲酒店buffet,好大,以前啲人係哂出面排隊拎野食,飲品,長腳蟹,翡翠螺,某啲刺身同燒和牛。今次嚟呢d堆食物就唔洗再排隊,全部響放題紙入面,點就得啦!e家排隊所得既戰利品就有勁多海膽同埋即刻整的手卷,飲品,甜品and雪榚

長腳蟹估唔到又幾新鮮,而且任點唔嬲,又唔會好咸好重海水味,但肉質爽嫩。
翡翠螺夠凍,而且起埋殼,唔駛整到隻手”污joe哂”

刺身黎講可以話係食過最好食既放題刺身,全部都好肥美,而且新鮮又唔腥,連平時唔係點食既人都忍唔任食多左!推介有拖羅and赤蝦
章紅魚薄切拌海葡萄,食落口感真係一流

燒牛舌未算出色,但中意佢燒得唔太乾而且唔咸。

壽司黎講,細細件又幾好。和牛鵝肝係必食,另外左口魚裙邊一樣入口即融,唔食對唔住自己啊!
天婦羅都不錯,炸粉唔厚,個蕃薯仔一定要試,好甜!
呂宋芒味雪糕真係好好味,中意奶味重既朋友必試!另外仲有哈根大師任君選擇。
服務方面都幾細心,天氣開始轉涼有侍應生主動問你需唔需要披肩, 收碟速度and上菜極快! 點幾多嚟幾多!
價錢係$298加一,咁既質素配呢個價錢好抵!
推介美食: 章紅魚薄切拌海葡萄, 芝士玉子, 赤蝦, 拖羅, 和牛薄燒, 刺身, 鹽燒牛舌
用餐日期: 2016-09-13
是次消費: 每人約$298