中文 | English
Getwell
我是Getwell。我最常於旺角紅磡樂富出沒,最鍾意港式川菜 (四川)日本菜小食店日式西餐樓上cafe火鍋壽司/刺身串燒
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Getwell  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-05-27
類別 : 日本菜壽司/刺身無肉餐單

今天的晚飯忽發奇想,想吃日本菜,跟妹妹商議過後,決定去試一試新開張不久的這間《壽司大》。

去到時門口沒有人排隊,但裡面除了壽司吧前幾個的座位,其他都是全滿的。
有禮貌的經理詢問我們要否坐吧枱的位置,由於我們想聊天,所以決定等一會。
等了約十分鐘後,經理帶我們去到二人座位,可能由於生意太好關係,拆了枱,我們坐的位置頗逼。
我們點了一客 豪華海鮮鍋 燒鯖魚小食 兩客三文魚壽司 兩客辣味三文魚壽司 一客八爪魚壽司及一客三文魚三味壽司。
二人共享,應該滿足吧smile
先來的是 豪華海鮮鍋

這個鍋要自己煮的 服務員拿來時會拿走蓋子,當時我跟妹妹都訝異待會如果湯滾時會否溢出,
結果真的溢出來,大家吃時要小心。
鍋的湯底應該是麵豉湯,不過味道較淡。上面有2隻生蠔,金菇菜,2片三文魚及2隻蝦,其餘的
全部是菜,其實頗不值,真的稱不上豪華,讓人有少許失望。sad

再來的是幾客壽司

三文魚壽司味道不錯,飯的軟硬度及溫度亦適中,三文魚亦新鮮。
可是辣味三文魚軍艋就略嫌失色,辣味不夠,吃下去竟有點榴蓮味,但不難食。
八爪魚壽司很重海水味,十分咸。
三文魚三味亦失望,因為三款味道都像一樣,只是有一款好像是三文魚魚腩,
但是較為硬身。

最後上的是燒鯖魚小食。

這個味道不錯,把檸檬汁灑上去後,配合得不錯。只是魚肉略為乾身,如果
烹調時間短一點我想會更美味。

整體上這餐晚飯尚算不錯,而且店裡的員工服務態度十分好,由經理至侍應員工都
十分有禮,到我們吃完時,店外已有十多人排隊,或許是他們的服務態度
令人再度光臨吧。
這餐晚飯吃了182元,我們都吃得捧腹回家去了lol
題外話/補充資料:
去到後才看見門口有塊宣傳牌,原來9時後入座 吃滿100元有30元回贈,是一個十分化算的優惠呢!
推介美食: 燒鲭魚
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2013-05-26
是次消費: 每人約$91 (晚餐)

推介此食評

你覺得這篇食評:
靚相

2013-07-27
類別 : 多國菜壽司/刺身

無影相!huffy
因為同行四位都食到一肚氣!huffyhuffy
坦白講句 可一不可再!
服務態度惡劣 ,而且食物質素勁差!
首先 我哋係抱住上去門口睇下啲食物種類既心態黎到,一黎到侍應問我哋幾位,而且立即有位 我哋都已經好肚餓 所以入咗一坐低就話我哋知我哋唔使點刺身住,因為會先黎一個刺身拼盤。咁我哋就點其他,講真佢食物種類唔多,我哋隨便點咗啲。點知啲刺身係完全唔新鮮,三文魚入面有渣有骨 啲希靈魚極硬 其他又好臭 講真完全係好似放咗幾日咁! 而且!佢啲豉油係勁咸 咸到不得了!
2個朋友點咗杯洛神花茶梳打 色素勁重 而且味道唔討好
我同另一個朋友點咗熱茶 諗住開下胃咁啦!
點知黎到既炸物 啲粉極厚
又好咸 咸到真係無辦法入口!
每樣食物黎到 都唔能夠入到口
好難食 好咸!
而且到後尾 我哋點既食物好多都無黎,諗住追既時候 個侍應拋張單埋黎叫我哋自己睇下有咩未到,我就拎張單睇下同剔下有咩未到,點知個侍應竟然啤住我 仲要係好差態度 我都好嬲! 態度勁唔掂!
然後! 我哋真係唔飽囉,又last order wo.咁咪叫啲甜品
叫咗個意式芝士餅同藍莓凍餅咁既物體 雪糕糯米糍等!
圖明明係一件蛋糕 黎到既係一忽蛋糕 一個小既正方型 而且臭咗!
原來無雪糕糯米糍 可以唔通知 就咁不停畀杯裝雪糕就算!
有一個叫咩泡芙 入面係無辦法咬開!係好硬好硬 到底雪咗幾耐!

埋單一人180幾加人 我真是即時想講粗口 一蚊小費都無畀 因為真係好嬲!實在唔明白點解咁多好評!
真係好差!好嬲!!!!

無下次!!!!永久blacklist!!!!!!!!
係我食過最難食既一間餐廳!!!!!!

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-07-26
是次消費: 每人約$190 (晚餐)

推介此食評

你覺得這篇食評: