中文 | English
Misha28
我是住在屯門的Misha28。我最常於屯門出沒,最鍾意港式泰國菜日本菜小食店日式西餐西餐廳火鍋自助餐海鮮
食評會員 1次成為首位寫食評會員
Misha28  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-01-16
類別 : 法國菜西式咖啡店麵包店西式糕點

置身於上水中心的crostini,其店裡悠閒的空氣wow,與店外川流不息的人群熾熱形成強烈的對比!我悠然自得地獨自啖著味道與甜度都非常適中的cappuccino,咀上不其然哼著一首老歌:衣香飄灑輕撲鼻,人獨處咖啡座心昏睡......

夢在浪漫街道,啖着Cappucino擁抱你......!在云云同類比倒模式的cafe中,帶出非快餐式調制風味!

難得碰巧能嚐到分店限定的迷李牛角包套餐heart,暫時只有大埔、荃灣及上水分店能嚐到!由木盤盛上四款不同味道的迷李牛角包!味道包括芝士黑松露、九牙菜蟹肉醬、牛油果車厘茄及吉士朱古力等wow。完全符合近年的健康飲食風氣king!當中尤以吉士朱古力最為美味yummy。我常感覺一般咸點甜吃是最為破了食物本身應有的味道風格。但,這次crostini的調制,令我改觀,味道非常之調和,感覺就像吃泡芙一樣美味!

我個人建議品嚐四款牛角包餐的先後次序為1/牛油果車厘茄、2/芝士黑松露、3/九牙菜蟹肉醬及最後的吉士朱古力!starstar

不過,對我們一般大個子的男士來說,牛角包份量未必足夠,可以補上迷李辣肉腸薄餅,就剛剛好!like

推介美食: 分店限定的迷李牛角包套餐
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2017-01-15
是次消費: 每人約$68 (下午茶)

2016-12-09
類別 : 粵菜 (廣東)港式點心

位處灣仔蘭杜街的老爺點心,一間別具創意的新派小店,創新的中式點心輔以帶點西式酒吧裝修格局,套用曾經的一句說話:「只環有創意,我愛蔡一智!musiclike
老爺有沒有喜歡蔡一智我沒在意lol,我只知道老爺喜歡家的感覺,不論店內的裝潢與食物的款式,在創作中以傳統輕食為主調,為食客帶來不經意的亮點!
wowwow「金沙骨」是以炭火燒製,溫柔的鎖著肉汁,上桌時賣相甚為一般,可是食在口中,炭香與肉香水乳交融,尋常的一道家常菜,創製出多層次的風味。
由於我們只是happy hour時段,盡點的食物都是佐酒小食為主,極些推介這道「酥炸櫻花蝦」yummy,貨源來自日本的櫻花蝦,鬆化鮮甜,只溶於口不溶於手!
其他的出色精點食物包括:「酥炸蘿蔔糕」、「串燒煙肉牛肉球」及除非不試,一試難忘的「口水雞翼」!口水雞可能大家就食得多,而這道「口水雞翼」醬汁starmusic,並不是普通吃到超味濃的那一種。而是經重新調製,而且非常配合女生口味!入口時會感到很辛辣,但那種辛辣感來得快退得快,捉摸不到又非常懷念!
食物款式雖不算驚艷,不造作的淡淡然的驚喜,環境非常舒適,絕對沒有酒吧那些拳腳兵器1520及6個6大戰的嘈吵!啤酒一個價錢任飲不同牌子的啤酒,絕對超值!like
上海公館風格裝修

上海公館風格裝修

堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2016-12-07
是次消費: 每人約$220

2014-07-22
類別 : 日本菜火鍋

放假成班friend想一齊食餐飯,一係就唱k一係就食放題架喇,食放題唔使就住就住,食都食得開心d啦。講番正題,係openrice見到呢間日滿屋,睇落又唔錯,決定就黎呢間試一試先,話說我都係第一次黎九龍城廣場,地方都幾靚下。
入到去鋪頭即刻就見到好多名人黎食既相,我地張枱隔離就痴住細細粒…幅相,牆上仲有好多日本風味裝飾,其中一個就係呢幅七福神畫喇,畫得好得意呀d公仔 (左邊有細細粒呀)

放題梗係要多d唔同既野食先正架啦,呢間日滿屋點野食既紙由A排到L,我個人黎講就覺得幾足夠喇。

一坐得嗌番杯野飲消下暑先,我就嗌左杯綠茶消下脂先,都幾大杯下,我成餐都淨係嗌左一杯,不過好彩杯茶唔太甜,唔會確喉。

有個friend就嗌左啤酒,我就唔飲既,不過見個樣幾靚影番幅相,餐廳用個杯咁裝住靚係靚既,不過當成枱都係野食既時候都幾阻著下。

餐廳仲有另一隻啤酒,個friend就話呢隻就好飲過日本果隻

飲飲下刺身就黎lu~有海膽,青口,蝦,帶子,螺同蟹,蝦呢就有熟蝦同牡丹蝦,牡丹蝦好鮮甜,我一個人食左兩隻,帶子大大粒,食落口果下超滿足,海膽睇個樣都幾靚,食落去咸咸地甜甜地,好濃郁。

呢個燒牛舌真係不得不提,有牛味,咬落去係唔un,食放題有好味牛舌我都真係估唔到,推介~

呵呵,仲有燒蕃薯仔,我成日好鍾意買黎食,見到呢間放題有點可以唔嗌呢?一個人食哂兩串都未夠喉,呢間燒蕃薯真係唔錯,有口感又不太甜

有人嗌未夠喉,於是就嗌左個蟹粥就食,睇個樣都好咁,食落綿綿地啖啖蟹味,食放題嗌下粥都幾好,冇咁濟

仲有呢個辣酒煮蜆,唔係講笑,都真係幾辣下,成班唔食得辣既都投哂降,結果由我同另外一個friend兩條友清左佢,成鍋都幾多隻蜆,d蜆食落冇沙,甜甜地既酒味,我覺得送酒應該唔錯。

其實仲有好多野冇影到,成班人一路吹水一路食就唔記左影,Overall黎講都唔錯既一間放題,下次gathering又可以黎呢到,仲有好多野食都未試架我!

推介美食: 燒牛舌,燒蕃薯仔,辣酒煮蜆

2014-07-16
類別 : 日本菜日式西餐

自從係台灣食過蛋包飯之後,香港都好少有蛋包飯可以滿足到我
呢間絕對係其中一間令我滿意既蛋包飯餐廳

店內裝潢幾靚,特別鐘意蛋蛋吊燈同相中既蛋牆,隻隻蛋都有d好鬼馬既表情,我係望住d蛋食蛋包飯
菜單

菜單

是日午餐菜單,我既目標係蛋包飯所以都冇留意其他,蛋包飯有4款,加$18就可以轉流心蛋,不過第一次食呢間野,我都係穩穩陣陣食住個普通既先
沙律

沙律

跟餐既沙律,幾開胃,餐前食d菜又健康d

好快就黎喇個蛋包飯,我叫左個日式海鮮蛋包飯,簡左最經典既茄汁,成個賣相都好靚,食蛋包飯個賣相係重點,呢個蛋包飯就夠飽滿喇

篤開個蛋就見到好多海鮮既飯,值得一提係呢個飯材料好足,啖啖飯都有好多海鮮,仲有好多蛋汁,本來我意為流心蛋先會有咁多蛋汁,原來普通都好有蛋味,美中不足既係海鮮有少少沙

總括黎講,呢間餐廳都係中上水準,咁既價錢直頭係抵,下次我都係再試下唔同味既蛋包飯,其實見到隔離枱既流心蛋都有d後悔自己冇嗌到,下次一定要試下!
是次消費: 每人約$48 (午餐)

2014-04-24
類別 : 西式西餐廳

兩個大細路小聚,好好彩搵到一間值得再去嘅餐廳
一坐低見到個menu, 就煩死人, 因為個個菜都好吸引, 個個好想食, 所以選咗兩個特別嘅一齊share
下次一定叫一大班人再嚟, 可以試多幾款

呢碟豬扒一嚟到出晒煙, 聞到好濃烈嘅黑椒味. 初時一聞到都心諗會唔會好辣? 但食落口又啱啱好, 個辣度又接受到
個豬扒肉質好滑同冧身,因好多時出去D豬扒都好有口感要咬好耐
雖然叫粗粒黑椒,但我就覺得個粗粒適中, 一咬到黑椒粒時個剌激感覺就好正

呢碟菜一嚟到,我就 “嘩”一聲 因為見到D泡沫好靘同好開心, 見到D泡沫慢慢消失有少少浪漫嘅感覺, 哈哈
紐西蘭A級牛柳好嫩滑,order 4成熟, 煮到啱啱好. 仲要好有肉汁同肉香味, 因我平時出去食牛柳會叫人俾其他調味料我, 但呢個牛柳絕對唔需要
大蝦肉質唔鞋口, 撈少少汁食已經夠晒味
自家野菌燒汁 好有濃郁嘅野菌味,仲要個汁唔太稀,剛剛黏上D蝦同牛柳上, 個味道match
加錢要咗自家製甜品

香濃硬身嘅芝士旦糕,簡直係我嘅至愛. 仲要一間餐廳可以做到有酒店feel 嘅芝士旦糕,真係好難得.
推介美食: 紐西蘭A級牛柳伴大蝦配自家野菌燒汁泡沫,芝士旦糕,板石燒 粗黑椒洋蔥豬扒