SY*

SY*

我是 SY*
訊息
正顯示第 18 篇(共 8 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
叉燒腸
叉燒腸
每人約$40
SEP 13

在 OPENRICE 找尋到此腸粉鋪, 特地前來一試 WEEKDAY夜晚去到, 只有兩枱客, 唔使等便可入座. ORDER了菜乾豬骨粥, 叉燒腸和蔥花蝦米腸 豬骨粥先到. 看得出是煲了長時間的粥? 顏色都被菜乾染成綠綠的. 菜乾已煲到糜爛~ 味道正常. 有少少偏咸.戲肉當然是腸粉! 吃粥吃到一半已上腸粉. 腸粉皮薄, 晶瑩剔透, 透現著粒粒叉燒, 賣相吸引!! 甜鼓油好味又唔咸, 但食左一條腸粉再吃粥, 粥已變得無味....... 蔥花蝦米腸同樣有水準同樣滑溜~ 每條都佈滿蔥花和蝦米~  總體來說.. 係會再返黎食的!!
花膠燉鮮奶蛋白
花膠燉鮮奶蛋白
花膠芒果布甸!!
花膠芒果布甸!!
5分鐘 (堂食)
是次消費
每人約$50 (晚餐)
SEP 13

在首頁的餐廳排行榜見到呢間227甜棧 於是食完飯就心思思就去左試下佢地既糖水~ 位置都易搵, 地鐵站行幾分鐘就到. 門口裝修得古式古香, 離遠一看已知沒有找錯地方 內部裝修精緻, 侍應亦算招呼周道, 解釋每款糖水可如何配搭等等落單後仲提我地有免費熱烏龍茶, 真細心, 可於食飽飯後消一消滯再食糖水~ 叫了一個花膠燉鮮奶蛋白, 一個花膠芒果布甸 第一次品嘗用花膠做的甜品, 感覺特別! 滑滑燉鮮奶蛋白,我個碗剛好新鮮燉起由廚房直送出黎, 正呀~ 蛋白燉得好滑, 中間有數片花膠, 食完感覺好滋補啊~另一個花膠芒果布甸, 布甸面頭亦...
1 推介
yellowbara
每人約$80
JUL 13

來過BO-LO’GNE不下五次食LUNCH SET 12點到, 沒有太多人. 有FREE WIFI~ 每個SET都包兩半片的丹麥麵包 上檯時還暖好新鮮, 趁暖立即再搽ANCHOR牛油, 濃濃的牛油味佈滿整個口腔.. 回味啊!雜菜湯非常足料, 幾乎有2/3都係菜, 1/3係湯. 味道酸酸的, 開胃美味~ 這次ORDER了三文魚忌廉意粉. 好大一碟, 味道好"寡", 冇乜三文魚味. 又冇其它材料, 有D悶..餐茶點了熱檸水. 普通冇特別. 而家惠顧仲有印花送. 儲夠可有野送或DISCOUNT~
2 推介
cheunsw
GaspardnLisa
這篇是 [非食評]
是次消費
每人約$300 (下午茶)
JUL 13

前一陣子的星期六約左朋友去THE LOUNGE食TEA BUFFET.. 一見到堆滿了的甜品架即是食慾大增~ 但都食左熱盤先~ 有即煮粥/粉麵, PASTA, 魚生等等.   甜品就睇相吧:仲有哈記雪糕~ YUMMY! 有D好特別既熱茶提供但唔好味既... 由兩點幾坐到差唔多五點先走. 滿足~ 埋單有似用某張CC卡有折, 每人三百左右 要預早幾星期BOOK位~
3 推介
潘芘芘
ttiggersa
MRS.TAN
這篇是 [非食評]
JUL 13

WEEKEND一家人去國金軒飲茶 最滿意粒大大隻蝦餃, 好足料! 環境舒服. 但廚房上菜(尤其係甜品)有點慢.  之前有個熱既特飲, 係雪梨茶, 前後去左兩次都話冇供應. 好差..
cakes
每人約$100
MAY 13

BOOK 左位, 唔駛等~ 約左一位朋友食晩餐~ 叫左個CHICKEN BURGER & CARBONARA...呢個CARBONARA真係難食到極, 不是説是最易做既意粉嗎...? 醬汁冇蛋黃味冇CHEESE味... 一點都不香... 在SIMPLY LIFE吃到這樣的意粉真有點SHOCKED....朋友的BURGER 據說不錯. 但薯條炸得過火了, 太乾..重點來了, 是蛋糕, 點了 CHOCOLATE BANANA 呢個就令我非常滿意 大大件才35蚊 白色的CREAM好有蕉味好香 下面朱古力好香同蕉好夾 好愛呢個甜品~
1 推介
CW625
檢視所有留言 ()
30分鐘 (外賣自取)
MAY 13

星期六的下午, 心血來潮好想食曲奇 去左CKE 買啦 預左要排, 但冇諗過真係咁多人... 排到轉左幾個彎先到.... 等左成半個鐘等到腳軟.... 好彩有貨... 見D自由人十罐十罐咁買... 心諗JENNY真係好好賺! 4 MIX 大罐盛惠 $110~最愛仍見牛油花形曲奇... 牛油味重, 好肥但忍不到口!!! SHORTBREAD 都係我既 FAVORITE!
2013-05-11
每人約$306
MAY 13

星期六約左幾個朋友食 ~ 12PM - 3PM~ 母親節前一日食, 酒店要求先落訂才可留位... 有點麻煩啊............... 去到餐廳見到只有八成滿..... -.-" 食物方面~ 好多選擇啊~ 我個人黎講最鍾意個即煮PASTA, 要落PARMESAN先最好味~ 個沙嗲都不錯~ 朋友食左幾隻蟹腳 & PARMA HAM 話OK! 個粥無味的... 唔好食.. 最後食甜品~ CHEESECAKE 好味. CHOCLATE MOUSSE 都好味~~ CREME BRULEE 出左一兩次比人拎哂就冇出了~ 冇VANILLA ...
Top