中文 | English
bonnie_03021987
我是住在藍田的bonnie_03021987。我在尖沙咀工作。我最常於尖沙咀旺角藍田出沒,最鍾意日本菜意大利菜法國菜朱古力/糖果店扒房西餐廳無肉餐單甜品/糖水雪糕/乳酪
食評會員 3次成為首位寫食評會員
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-09-25
類別 : 港式車仔麵

久違的食評。
突然心血來潮想食車仔麵,便詢問公司同事附近最近的車仔麵店,就在定富街惠康對面,小小的店面,約只能坐10多人!

3菜1麵$33
蘿白-清甜
炆牛筋-好入味同腍
通菜-份量夠多同新鮮

女職員服務態度不錯👍
平時細食的我都清曬麵同菜😋

2018-12-21
類別 : 滬菜 (上海)中菜館粉麵/米線點心

有朋友陪就行遠d試下呢間上海菜小店,其實好耐之前已經知道呢間餐廳,但係食lunch但係要快,所以一直唔敢試。

又係最愛既擔擔麵,花生味濃郁辣度適中,食每口麵都有湯掛住👍👍👍真心好味!
久違了好味既擔擔麵🤗

京蔥炒羊肉-火喉夠,羊肉唔會太羶亦唔會煮得過火位,配飯一流,冬天食羊順便補補身😊😊😊

最後當然要試小籠包,即叫即蒸,皮唔會太厚而且有肉汁,都好好味!

久違了一間出色小店👍👍👍

下次會再去試其他食物chopstickbowl
是次消費: 每人約$65 (午餐)

2017-08-04
類別 : 美國菜薄餅適合大夥人

久違的午餐。
很耐都冇黎過呢個餐廳食午餐,還記得剛認識呢間餐廳已經係十年前,價錢沒有太大變化,味道依舊是好。

最愛青荳薏米蓉湯,有些雜豆令口感豐富而且很香青豆及薏米的味道,很喜歡這個湯,至今水準都沒有改變。

燒雞沙律-有大量蕃茄及羅米生菜及脆脆片的沙律,加上一點青檸汁令口感更清新,沙律醬剛剛好沒有太over 的感覺。

咖啡-即磨黑咖啡,加半包糖亦不帶苦。
likewow

推介美食: 燒烤雞肉沙律

2017-07-30
類別 : 港式快餐店少鹽少糖食店無肉餐單

因為返完夜班的關係,又要等入境署開門所以就到大家樂食早餐先。

炒麵過油及份量同雞扒一樣大,以往食過其他分店都沒有這樣的。失望upset連我這胃口小小的人都不足夠飽。dislike希望店家能夠改善下

2017-07-20
類別 : 泰國菜

想食泰國菜已經數天,上網睇到呢個評價唔錯及坐位唔差既泰國餐館。

每日都會有一款$1菜色,今日星期四係飛天通菜。

飛天通菜,雖然$1蚊但絕對唔會將貨就價,吃得出菜嫩,材料足而且味道不會過咸。

串燒雞/牛/豬
擺位唔錯,串燒肉類不會燒過老,沙嗲汁花生味濃郁,美味!

雞肉碎生菜包

肉碎生菜包內有香葉,配生菜食很清爽,而且不會過辣有輕微辣味更能開胃。

蛋網海鮮炒金邊粉

賣相精緻打開後有數款海鮮(我記得印象有食過魚柳/青口/蝦),海鮮份量也不會少,炒金邊粉味道也很好👍

泰國生啤味道有點像1664 ,帶花香,清爽口感。

芒果沙冰,男友叫的,我試了一口,味道不算甜,有別其他間餐館,味道似新鮮芒果打造,但這只是我的推測。

總括而言:比起同區數間,這間餐廳較為乾整企理,坐位舒服,大致上味道不錯👍我應該會再回來食的。