shakuma

shakuma

我是 shakuma
訊息
正顯示第 110 篇(共 27 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
椒鹽豬手
JUN 21

叫咗四個餸,炸豬手點略沒有太多調味,算係好食嘅。蒸蟶子同炒通菜就一搬,偏咸。 想講一下隻炸子雞,係過熟,髀位都係鞋嘅。同侍應反映一下,佢好似唔識溝通一樣,佢話公司標準係鞋 (direct quote呀),我問係唔係公司標準啲雞骨唔可以有紅色呀?佢冇直接答。其實我都幫緊佢解釋啦。佢再話炸過一隻都係咁架喇。呢間莆田點值米芝蓮一星呢,咁嘅服務態度。佢叫我地一係轉其他,ok, 轉其他都唔該畀本menu吖。都係要囑咐先識做。我都未講炸蒜係林嘅。一個字,差。講完。dislikedislike
Scone
Scone
士多啤梨玫瑰果醬
5分鐘 (堂食)
2015-05-25
是次消費
每人約$200 (下午茶)
MAY 15

今次已經係第二次喺獅子樓high tea。 依然美味。 佢嘅high tea咸甜點各佔一半, 滿足了女士愛食甜品之餘, 咸點又可以中和一下, 唔會咁膩口。 美中不足係, 咖啡唔得。 我選了latte, 冇咖啡味, milk foam太厚。
2 推介
cestkit
霖迪
2015-05-21
是次消費
每人約$43 (晚餐)
MAY 15

因為唔太肚餓,諗住食少少野滿足一下口腹之慾,見到有糖水鋪就入去。我地見字"雪年",不其然想起雪蓮。咁就叫左百合雪"年"燉雪梨。點知黎到是雪耳,雪"年"不是雪蓮。Waitress態度傲慢,說道是雪耳,不是雪蓮,menu係錯,斯斯然走了。呢個糖水係死甜,一d都唔好食,百合又未溶。
Assorted oysters
Assorted oysters
Oyster soup
Oyster soup
鴨肝意粉
鴨肝意粉
2015-05-08
是次消費
每人約$316 (晚餐)
MAY 15

當晚係為妹好慶祝生日,佢Request要食蠔,佢就choose左呢間。後來發覺原來佢之前已經黎食過。水準都keep到。是日有六種oysters係做買一送一o既,咁我地就黎左一round先。如圖,waiter就叫我地由最淡味o既食起 - namibia, scoland pearl, arousa, st vasst, mermaid, divine。一向都鐘意濃海水味o既蠔,divine真係唔錯。喜出望外o既係not on menu list o既namibia,佢清得黎係好有蠔味,creamy得黎唔會膩口,而佢真係好似cream咁架。 另外值得推介o既係個鴨肝意粉,真係好香口,又唔膩。
1 推介
Phoenix0105
2015-02-07
是次消費
每人約$125 (晚餐)
FEB 15

我同友人點咗松露mushroom risotto同燴豬腳,兩樣都好好味,而且價錢相宜。我覺得平時嘅risotto好膩口,食少少就好飽,但呢個冇呢個感覺,份量啱啱好。友人就過如果松露可以多返啲就更好。
檢視所有留言 ()
pâté - pork, duck and duck rillettes
cheesy onion soup
cheesy onion soup
Mussels in white wine sauce
Mussels in white wine sauce
Braised Beef Cheek in Red Wine Sauce
Orange Wine Soufflé
Orange Wine Soufflé
Beef Cheek
onion soup
10分鐘 (堂食)
2015-01-03
是次消費
每人約$450 (晚餐)
JAN 15

今次係專程要黎試下坐南港島線去西環,順便去搵下嘢食。之後喺薄扶林返工,成日都會黎呢一頭食飯,轉工後就少之又少lu。 間餐廳唔係好大,所以一定要BOOK枱,esp weekends. 我地係book咗8:30pm嘅時段,不過我地早到,店員(其實似係老闆feel就安排我地喺bar枱飲住野先,好細心嘅服務,唔洗我地喺出面食風) 入正題,我係好怕睇menu,無論係中係英都怕,有選擇困難症。呢度唔係好多嘢選擇,免卻煩惱。未落order嗰陣,見到隔離枱叫咗洋蔥湯,好香,我地都follow suit叫左兩個share。堅好味,好cheesy,but一d都唔膩口。仲叫左...
2014-12-11
是次消費
每人約$45 (午餐)
JAN 15

如果唔係同事收到宣傳單張,一定唔會知道香港歷史博物館入面有間茶室。亦因為咁,午市都唔係有好多人,坐得好舒服。裡面有好多舊時香港嘅裝潢,有卡位,雀籠之類,不過呢d位就畀人把住lu。 d野食就一般,可以接受。份量夠食,價錢都相宜,同出面茶餐廳嘅選擇差唔多。我o個日食左個豬扒set lunch,意粉夠爽口,不過塊豬扒唔食好熱。我比教欣賞佢杯lemon tea,唔係用茶精,都幾香茶味。
雞煲
雞煲
Sasshima
Sasshima
牛肉
牛肉
2014-12-05
是次消費
每人約$200 (晚餐)
DEC 14

之前都喺雞煲食過一次,佢地嘅雞煲翅湯底,真係一試難忘,尤其是我係咁鐘意飲湯。湯底對於打邊爐真係有畫龍點精嘅作用。 不過,今次係朋友想食雞煲,即係食完啲雞,再加湯打邊爐嗰種。其實唔係好唔好食嘅問題,係鐘唔鐘意食嘅問題。我地唔係好食得辣,所以叫咗唔辣嘅雞煲,完全唔係兩回事,冇哂d麻辣料,就好似食一個小炒一樣,雖然佢都仲有好多garlin,薑,干蔥等,尚算夠味,不過同重慶風味嘅雞煲,相距甚遠。可幸d火鍋料係好新鮮,都ok有80分。
前菜,韓式米酒
前菜,韓式米酒
水冷麵
水冷麵
15分鐘 (堂食)
2014-11-21
是次消費
每人約$200 (晚餐)
DEC 14

阿里水之前已經食過好多次,果然係米之蓮餐廳,不負眾望。我平時鐘意食佢嘅套餐,都幾抵食。今次因為唔太肚餓,所以都係隨便叫左幾樣,有海鮮湯,水冷麵,再加白飯同紫菜,已經好滿足了。 好鐘意食韓國菜嘅前菜,伴飯一流。可能係睇得韓劇多嘅關係,成日都心思思想食hahah。
various
various
2014-12-08
是次消費
每人約$215 (晚餐)
DEC 14

之前老豆生日已經黎過,今次再黎,都冇令我地失望。你知好多時d餐廳第一次去食好味,第二,三次都唔係o個回事,只怪香港生意難做。 我係好鐘意飲湯架,打邊爐湯底好緊要。選呢個搖柱雞湯魚翅湯就serve到我個要求。先飲啖湯,食下雞,之後其他火鍋料慢慢送上。呢度好多嘢都好好味,推介牛拼盤,樣樣都有得試下 - 牛舌,牛展, 牛粒etc...好重牛味,正! 魚標又係另一推介。不過今次都有野要挑剔下,就係個響鈴炸得未夠時候,其他餐廳o既響鈴係一早整定,呢度係即叫即炸,附上甜酸sauce,你可以either放湯食or點個sauce就食。今次...
1948
Top