中文 | English
Garfield Life
我是Garfield Life。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
Garfield Life  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-06-25
類別 : 粵菜 (廣東)粉麵/米線

懷舊的車仔麵檔 惜日學生時期 最愛到車仔麵檔 如今再到百試不厭
榮興車仔麵@門口

榮興車仔麵@門口

時間的流逝 與惜日記憶的片段同樣 多年不變
感覺就好像再次光顧就好像昨天的事情一樣
榮興車仔麵@車仔麵Menu

榮興車仔麵@車仔麵Menu

有Garfield 最愛的"魷魚"同"豬紅" !
豬紅,魷魚,通菜,米粉底 配 咖哩汁

豬紅,魷魚,通菜,米粉底 配 咖哩汁

Garfield Order: 魷魚&豬紅&米粉 通菜配咖哩汁
魷魚: 軟硬適中
豬紅: 大大粒 食完無殘粒
米粉: 爽口彈牙
通菜+咖哩汁: 絕配的配合

Garfield Order:菊花茶 清熱消暑

人手寫的MENU

睇見都流口水

Garfield 推介@大什麵 兩人絕對兩人份量 大胃王
推介美食: 榮興車仔麵@車仔麵,榮興車仔麵@菊花茶
堂食等位時間: 1 分鐘
用餐日期: 2013-06-25
是次消費: 每人約$23 (午餐)

2013-06-22
類別 : 台灣菜茶餐廳/冰室

炎炎夏日 夏至當道 食慾不振 暑氣蒸人令人冲勁馬上去陽光與海灘,
對於繁忙的工作由如堆積如山般,偷得浮生半日閒是一個重大挑戰!
墾丁茶房@玻璃廣告

墾丁茶房@玻璃廣告

墾丁茶房(Kenting Tea House) 就好像一個為你打開暑熱一扇窗!
墾丁茶房@暖和柔光

墾丁茶房@暖和柔光

墾丁茶房@柔和燈光 配上木製的天花板 簡約設計 令人心礦神怡!
墾丁茶房@碧海藍天

墾丁茶房@碧海藍天

墾丁茶房@藍白色兩者互相配合 明亮清爽 由如身在一個世外桃源!
墾丁茶房@雪白的容瓷

墾丁茶房@雪白的容瓷

墾丁茶房@色白的瓷 而我在等妳!
墾丁茶房@台上餐紙

墾丁茶房@台上餐紙

墾丁茶房@山爬、海玩、美食、大街、一年一度的墾丁音樂季!
墾丁茶房@MENU LOGO

墾丁茶房@MENU LOGO

墾丁茶房@月夜星辰 在無際的天空 一顆顆的繁星不停閃爍著
豚肉片、家鄉肉丸、蛤蜊、菜肉餛飩、豆腐件、鮮冬冬菇、雲耳、唐生菜

墾丁茶房@ 花蓮蛤蜊總匯鍋+鹵水什錦盤+白飯

豚肉片: 厚薄適中 配上少少的醬油 為豚肉錦上添花。
家鄉肉丸: 肉質鲜美 感覺爽滑。
蛤蜊:以最簡單的烹调方法 帶出蛤蜊新鮮 湯更是鮮美無比。
菜肉餛飩:皮雖較厚 但不失透明感 豬肉&菜 兩者互相平均。
豆腐件:由如水嫩肌膚 外表帶有少少硬朗。
鮮冬菇:肥美口實 足足6CM大。
雲耳:爽口干脆 由如人的耳朵大。
唐生菜:青翠欲滴 感覺蓬勃。
墾丁茶房@上菜紙

墾丁茶房@上菜紙

墾丁茶房@完美的結局
推介美食: 花蓮蛤蜊總匯鍋+鹵水什錦盤+白飯
堂食等位時間: 3 分鐘
用餐日期: 2013-06-21
是次消費: 每人約$62 (晚餐)

2013-06-03
類別 : 港式小食店車仔麵

長洲除左美味的大魚旦,點少得 傳說中的長洲格仔餅----- Hello Kitty&Rilakkuma格仔餅
金毛雞旦仔(多多美食)

金毛雞旦仔(多多美食)

TVB飲食節目都有介紹推介 美女廚房評判周中師父都說"GOOD"
睇到三心兩意

睇到三心兩意

款式的選擇真多 傳統的雞蛋仔格仔餅都有 今次可以大飽口福
Hello Kitty

Hello Kitty

不管喜不喜歡品嚐格仔餅 看到Hello Kitty 和 Rilakkuma造型的格仔餅會不會心動感覺?

Garfield@ (唔知會唔會推出 Astro Boy(阿童木) & Garfield(加菲貓) & Doraemon( 哆啦A夢) 格仔餅)
Rilakkuma 格仔餅

Rilakkuma 格仔餅

Rilakkuma 格仔餅 (醬料可自己配 要多少花生醬/煉奶/牛油)
Hello Kitty 格仔餅

Hello Kitty 格仔餅

Hello Kitty 格仔餅 (醬料可自己配 要多少花生醬/煉奶/牛油)
消暑刨冰(多多美食)

消暑刨冰(多多美食)

夏天熱辣辣 最好刨冰消暑 身心舒服曬 款式的選擇有很多不同的選擇
芒果西米露汁

芒果西米露汁

美味的西瓜汁
點選的西瓜汁 就算沒有加冰塊 都有冰凍感覺
Garfield@一大口的飲用,冰涼的西瓜汁當中帶點西瓜粒 感覺這是天下最美味的飲品!

美味的芒果西米露汁
老闆說: 店舖芒果汁的芒果選用比較熟的 榨出來的芒果汁不用再加水

P.S.一般在街外買的芒果汁大都配大量冰水 把芒果汁精髓把從濃開稀 為求冰涼感覺

Garfield@芒果西米露汁飲下的第一口,其汁停留在口腔中,一粒粒的西米露在口腔內互相追逐,
西米露與芒果兩者正相配合,就好為嚴熱的夏天帶來一震清風,為熱騰騰的身體帶來降溫!

冰飲系列(多多美食)

冰飲系列(多多美食)

推介美食: Hello Kitty 格仔餅,Rilakkuma格仔餅,芒果西米露汁,西瓜汁
用餐日期: 2013-05-31
是次消費: 每人約$40 (其他)

2013-05-27
類別 : 意大利菜日式西餐薄餅

薩莉亞(Saizeriya)連鎖義大利家庭式餐廳。

這間座落在天水圍銀座的Saizeriya分店,雖然地方位置比較角位,但勝在地區闊,有不少的人光顧 !

當晚九點幾,銀座雖有不少的飲食店舖,但不少的店舖得小貓三四隻,唯獨Saizeriya門口不少人等候!

當時顯示號碼 還有十多個號碼先到
門口餐牌

門口餐牌

等期間睇下店舖內有咩野好野食先,期間等都等到腳軟,因為返工返到成個人散曬 !
薩莉亞布丁

肉醬焗雞肉雲吞

肉醬焗雞肉雲吞

友人點的 外表好似千層麵

用餐日期: 2013-05-26
是次消費: 每人約$40 (晚餐)

2013-04-29
類別 : 粵菜 (廣東)港式酒樓少鹽少糖食店點心中式包點

"煲仔王" 顧名思意 主打係煲仔菜。原來佢個前身係"多福居酒家"

首先講下間店舖的裝修先, "煲仔王"同以前"多福居" 相比 空間地方感覺比以前大左,
可能拆卸左個台階同個風屏,以前大部分地方好似以快餐店的方式就坐,
如果成大班人圍住坐選擇的地方比較少,宜家大圓台多左,就算一大班朋友坐都唔怕冇位簡,

其次,地方比以往整潔得多,燈光光猛,地方又通爽,未食都令人留下良好印象!

晚上十點幾係頌富站附近,同朋友係商場四周轉黎轉去,睇下附近有咩野好野食,
無可否認,頌富商場自從"領匯"接手之後,地方的確多引進唔同類型的店,
地方比以前清潔左,店舖的間隔多左,但賣衫的店多個飲食的地方!

如今個頌富商場,可以比人坐係到慢慢食個地方十隻手指可以數曬,
大家樂、吉野家、元綠壽司、銀龍、叙福....十點幾,唔少的店舖都放閘放狗了!
最後決去天恩睇下,睇下有咩野好野食,再唔係去俊宏軒大排檔,

最後去到天恩商場,見到 "煲仔王" 見佢還未放閘哦
門口見佢個牌話打麻雀時間去到十一點半
個時個埸真係黎依肚真係少之有少,鬼咩十點幾就算黎依肚的人都食完啊!

個時一入到去選好個睇電視好位,Waiter 就過黎問飲咩野茶,
順路比個晚市MENU我地睇, 而且MENU上款式個選擇都唔少,
最後點左個二人套餐,唔洗幾分鐘就落完單,等緊點的餸送黎期間,
Waiter好快送上是日令湯---蓮藕大骨湯服務快速一流!
蓮藕大骨湯

蓮藕大骨湯

個湯飲到三分一 Waiter 好快送上個「百花炸釀松葉蟹腿」,

見佢介紹個到話「百花炸釀松葉蟹腿」
係得獎大廚精心炮製的創意菜式,嚴選來自日本北海道高質松葉蟹蟹腿,
以鮮味的松葉蟹蟹肉、再混和以人手打製的蝦膠及爽口的馬啼肉,
加上配以紫菜條捲住炸至金黃色即成;外層香脆可口,口感煙韌彈牙,
保留蟹肉鮮味,盡顯大廚控制火火候的功力 !

最後出到黎個結果就係,如介紹一樣,絕對係比個要比個「讚」(LIKE)
[春日限定]百花炸釀松葉蟹腿

[春日限定]百花炸釀松葉蟹腿

通常點的「炸蟹油炸」未食都已已見到佢個油行先,要用紙巾索一索走油,
今次個「百花炸釀松葉蟹腿」雖然係春日限定 每位激送 但絕不求其
個松葉蟹腿金黃鬆脆 送上台時唔會油立立 脆漿份量剛好包住個蟹肉
而且個蟹肉食落口爽口彈牙 油份用量合度好處 就算食完都唔會油立立 絕對不容錯過 !

唔洗十分鐘 ,點的餸好快送到上台
雞粒豆腐煲

雞粒豆腐煲

雞粒豆腐煲: 白滑的雞粒加上軟嫩的豆腐 配上一碗美味的白飯 絕對係一大絕配
雖然雞粒的份量比較少,豆腐的份量比較多,勝在健康美味,但小食多知味!
鯇魚豆卜煲

鯇魚豆卜煲

鯇魚豆卜煲: 豆卜完全吸收到煲內的餸汁 魚的份量又大又肥美,
只是蔥的數量多了些,不過上一輩的老人話過 食得多蔥會聰明得多,相信取其意!
二人的晚餐

二人的晚餐

食到快十一點個時 Waiter 叫要結一結帳先,因為收銀結帳回數!
最後走個時,個肚食到脹卜卜 成隻雞泡魚 散一散步四周消化下個胃 !
推介美食: 百花炸釀松葉蟹腿、 鯇魚豆卜煲 、雞粒豆腐煲
用餐日期: 2013-04-27
是次消費: 每人約$61 (晚餐)

共有1 人投票