中文 | English
lmythl
我是lmythl。我是一名wine(freelance) and eyewear sales and marketing。我最常於中環尖沙咀旺角出沒,最鍾意印度菜法國菜西式,Mediteranean and Chinese ,chinese restaurants同素食自助餐清真認證食品,Steak and organic food。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
lmythl  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-04-30
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒樓火鍋點心

這裡食物比其他酒樓棒,廚師功力好,服務員像家人一樣,非常nice,坐得又舒服,有靚景欣賞,比較闊落舒服。常來吃,好過出面中高檔酒樓多多聲,食物的色香味都恰到好處,落足料。廚師很用心,無論是下午茶或者晚餐都是水準好好。服務員同我地好熟,,,,成日都會聊天,,,有歸屬感。

我們常吃又覺得一流的美食: 籠等魚二食(魚肉多又爽),口水雞(雞肉新鮮),醉雞鍋(藥材足,味道香),水煮牛肉(足料大滿足),其他例如雪山叉燒包,腐乳炸豬扒,平貴都正。

2018-06-25
類別 : 韓國菜意大利菜薄餅

一直想試下Mad For Garlic 九龍塘分店,但係最後同我朋友嚟咗銅鑼灣分店一試。一入到去有就感覺到係比較高級嘅意大利餐店feel,但係裏面嘅食物除咗意大利美食海鮮等,亦加插韓國美食嘅元素。

我哋最欣賞佢哋嘅pizza——食咗南瓜pizza,佢裏面有好鮮嘅芝士同鮮牛豬肉碎topping。意大利係唔會點樣用豬肉碎喺pizza上面,呢個好明顯係韓國元素。好好味好脆好薄。

配合埋意大利DOC級別既Rivera II Falcone,感覺良好,呢隻酒香濃郁有深度,唔系平時d 加好多sulphite飲到腎有事味道假既超市酒,必reorder。

個Dancing salsa 牛肉飯好似正常乾炒牛河既終極咸味版,加上非常非常非常辣嘅莎莎莎醬,可能一時整差左d。

我哋睇到呢一間餐廳其他嘢食都好正,尤其是海鮮platter一流,小心揀嘅話就唔會有問題。個格調好唔錯。

推介美食: Rivera II Falcone DOC

2018-06-25
類別 : 滬菜 (上海)中菜館

同媽媽去呢間滴滴色色既餐廳食晚餐,擔擔面對我嚟講好唔錯。擔擔麵啲湯都幾有味,冇乜花生,夾埋大大份花雕醉雞髀一set,味道都ok嘅,70幾蚊。

雪菜大湯黃魚都大大份,只係98蚊。有啲似住家飯啲湯,好飲但可能有啲啲味精(我媽講嘅)。

一人套餐,98蚊,入面有回鍋肉,發揮正常。送雲吞四隻,大大隻,發揮ok。

整體嚟講,雖然呢一度麻雀雖小,但整得幾靚,坐得都算舒服,好鍾意呢一度嘅掛畫,灰調上海灘油畫非常有品味。

2018-06-20
類別 : 英國菜扒房少鹽少糖食店無肉餐單All Day Breakfast

淨係去過尖沙咀分店,今次去銅鑼灣分店一試,前身係裝橫好浪漫好法式既agnes b黎,而家變左倫敦東部style既Brick Lane。

我對呢度特別有好感嘅原因係因為間餐廳嘅名叫Brick Lane,係我喺倫敦住嘅時候最鍾意嘅步行街。街道裏面有好多特色嘅古董/復古衣服同埋手衫店咁。

另外,坐得都係幾舒服,情況就係現時西式中高級連鎖餐店咁樣,洗手間有英國牌子馬莎嘅香水同埋lotion畀你用。
不得不提嘅係呢度嘅服務生服務態度好好,見到佢哋都好開心同埋有有耐性。

前菜叫咗帶子藜麥沙律,158蚊,輕輕嘅橙香味,賣相好靚好靚。

Dinner set 德國咸豬手皮冇其他地方咁厚同埋脆,亦都冇咁硬,有好濃厚嘅黑椒味,不錯。288蚊有嘢飲,加三十蚊會有甜品。叫咗88蚊嘅士多啤梨班戟。

呢度啲甜品種類其實啱我胃口,但係非常細size ,亦都比較貴,不過有佢地嘅特色。我最鍾意嘅就係今次冇影相嘅甜品:焗棉花糖配Nutella同餅乾,其他地方一定無咁好食,跟足英國人要求係用濃厚既Nutella而唔係薄薄既朱古力醬,一百五十八蚊,大約4吋。

用餐日期: 2018-06-20
是次消費: 每人約$308

2018-04-04
類別 : 日本菜居酒屋壽司/刺身

香港人開的海鮮丼,有誠意,小店開在銅鑼灣街頭,門口挺小,不小心就會直行直過,留意不到。

當晚8點多鐘有一些人訂了臺,可是還有一些空位。不一定要訂臺。吃了海之幸丼($338),精緻漂亮,不是很大碗,新鮮豐富,個人最愛左口魚刺身已經融入飯中,最驚喜是他們的吞拿魚腩是最新鮮肥美的 —— 早知我就order吞拿魚腩丼啦,還便宜一點呀,,,真的很好吃。

小食品嚐了鰻玉子燒($38),都不錯看。

係會想返黎再吃吞拿魚腩丼,200幾蚊埋單!

用餐日期: 2018-03-13
是次消費: 每人約$400