中文 | English
bluelilysze
我是住在北角的bluelilysze。我在銅鑼灣工作。我最常於銅鑼灣九龍城尖沙咀出沒,最鍾意港式中東菜法國菜露天茶座燒烤場咖啡店火鍋自助餐雪糕/乳酪
食評會員 0次成為首位寫食評會員
bluelilysze  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2016-03-09
類別 : 台灣菜小食店

試過天后出名既蛋餅,相對下呢個手抓餅口感更加豐厚口味更加多元化lol自由配搭 醬汁方面有沙律醬 同辣粉love 好鬼惹味like

不得不讚老闆好主動,見有人睇就直接俾紙我落單like珍惜每一個客人。

第一次食就試左穩陣絕配既 芝士雞蛋雞肉配沙律醬同辣粉。

香而酥煎到帶微脆既手抓餅包住半溶芝士搭嫩雞肉一齊食真係好正。

PS.麵團都獨立包好每個即叫即整絕對新鮮熱辣。loveyummy

推介美食: 手抓餅
自取等候時間: 5 分鐘
用餐日期: 2016-02-25
是次消費: 每人約$44 (下午茶)

2016-02-04
類別 : 西式咖啡店薄餅All Day Breakfast

拍拖搵食smileheart今次嚟試左呢間火車聞名既cafe, lunch 時間一到成間餐廳即時9成滿坐好彩我早嚟可以坐較裡面靜少少。

午餐70至90蚊左右,有意粉/焗飯,pizza包餐飲,加10蚊可以轉特飲。

叫左2個set 巴黎牛柳粒扁意粉,牛柳粒煎得啱啱好非常好食意粉亦好入味道底配青紅椒。感覺非常健康。

pizza,新鮮熱騰騰脆餅底加上青紅椒雞粒料非常足。

口痕添左個小食,份量都幾大,有少少食唔落,不過d薯角真係好惹味好食再飽都食多幾舊。lollikestar

唯一美中不足係咖啡並不出色。所以冇須加錢轉特飲都可以。
非常惹味

非常惹味

Pizza好食非常多料

Pizza好食非常多料

牛柳粒煎得啱啱好非常好食

牛柳粒煎得啱啱好非常好食

推介美食: 巴黎牛柳粒扁意粉, 薯角
用餐日期: 2016-01-28
是次消費: 每人約$100 (午餐)

類別 : 西式美國菜酒吧薄餅飲o野傾計

tongue好鐘意呢度氣氛,有室外同內揀最正係叫啤酒有花生俾你食完係就咁丢係地下即可。服務生都唔會黑你面。

今次嚟叫左碟雞翼同漢堡

雞翼hot wings 令我有d失望太乾過哂火,個醬得個辣字。

漢堡令我驚喜,配菜有洋蔥圈同薯條新鮮炸起份外好食就算最後凍左味道都唔會差,再嚟漢堡肉好有炭烤香肉汁夠唔over cook好食。

我有時間都會嚟happy hour食晚飯,價錢工道環境舒服令人放鬆。只係行過嚟有d唔太方便。同南華會會員免費入場,唔想申請每次俾$10入場就得。

推介美食: Nachos, burger
用餐日期: 2016-01-31

類別 : 韓國菜快餐店拉麵韓式炸雞

睇得多韓劇,不斷見到炸雞,啤酒,泡菜湯,燒五花肉等等等等,真係令我時時有條癮想食韓國野yummy

收工諗食咩自己一個本來想是但食碗粉麵點知行過見到價錢合理又有位咁就入左去。叫完泡菜湯大概6.7分鐘就有得食,熱辣辣又惹味既湯底加上滑豆腐少許豬肉同泡菜煮出嚟既湯酸酸甜甜辣辣再配韓國米煮白飯mad又暖身又飽肚。

推介美食: 泡菜湯
自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2016-01-26
是次消費: 每人約$50 (晚餐)

類別 : 川菜 (四川)私房菜

公司團年,第一次上嚟試果然冇失望成班同事都好滿意。首先晚市佢會訂立每位人頭$300,再因人數而定叫可以係菜單隨自己喜愛揀菜,有涼盤,湯,主菜等。如果想另外再加菜就$100一道,份量會因人數而定。

招牌涼麵,眼見枱枱都叫,嚟到果然不負所望,秘制辣椒醬係面,香辣帶小麻加埋涼麵真係絶配。

涼拌本耳,涼拌皮蛋,口水雞,木耳比較清新,皮蛋會較重豆豉香,口水雞幾滑美中不足係有碎骨而且量較少唔夠候可能係前菜關係。

水煮牛肉,毛血旺,一大窩上嚟紅當當,但唔會辣到食唔到。

辣子雞,辣子蝦,個人較愛蝦,蝦大大隻炸到脆卜卜連頭食都冇問題隻隻有蝦膏而且啖啖肉鮮甜美味食完仲會有小小麻辣係口腔度。like

雞都唔錯唔會炸到冇肉食。

回窩肉,太甜同平時食既分別太大。

糖燥豬里肉,酸甜適中好好食送飯一流。

番茄蛋花湯,簡單一個湯,酸甜味中和左滿口麻辣味,好清新令成餐飯更完滿。

店屬私房菜記得要打電話訂位。

只收現金,冇加一。
推介美食: 招牌四川涼麵, 蒜泥白肉, 糖醋里脊, 辣子蝦
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2016-02-01         慶祝紀念: 團年飯
是次消費: 每人約$350 (晚餐)