中文 | English
la gastronomie
我是la gastronomie。我是一名Trader,在灣仔工作。我最常於中環赤柱大坑出沒,最鍾意川菜 (四川)日本菜法國菜酒店餐廳私房菜扒房拉麵海鮮點心
食評會員 0次成為首位寫食評會員
la gastronomie  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-06-21
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館燒臘

本來想星期5晚訂定星期六同屋企人去食飯, 點知已經FULL BOOKED, O係屯門FULL BOOKED 其實係好少見架, 所以佢都算幾厲害~

既然係咁, 就O係番屋企食, 買乳豬外賣咪得LOR, 還掂又唔會食魚翅海班, 洗咩O係門口等個幾鐘, 外賣部阿姐讚我醒目仔, haha, 講真屯門d人9成都係食d 普通小菜架je, 唔會好似cwb, 佐敦 d 公司食飯勝地咁食得咁豪, 所以我唔知佢地係咪太得閒定係唔知有外賣呢樣野而唔打包拎走呢,,

一貫的脆薄皮, 做法唔多講應該好多人都聽過, 好似食著片咁, 第一次同公司食o既時候係幾有驚喜, 但今次反而覺得肉真係太少而且咁細分真係有d 唔抵食,,,

2013-06-20
類別 : 粵菜 (廣東)熟食中心少鹽少糖食店海鮮

公司每個月都會O係黃泥涌體育館BOOK場打下波咁, 打完就成班同事去附近食飯, 銖記O係正隔離街市1樓, 第一次係老細介紹去食既, 之後我地就食過番尋味了~!

我地係每一叫個小菜咁樣SHARE, 呢個就係我叫O既, 貪佢個名夠搞笑, 食落都唔錯, 有蝦, 紅燒豆腐, 魷魚等等, 材料簡單但都幾OK~!

我諗大家睇相都覺得正, 連我呢個唔好雞O既人都有讚冇彈, 好香口而且雞肉軟滑!

銖記除左撚手小菜之外, 海鮮都幾有保證, 之前食過扇貝同蟶子王都幾正, 又唔算貴, 所以今次都有再叫~!
推介美食: 蒜容粉絲蟶子王,風砂雞
用餐日期: 2013-06-17
是次消費: 每人約$130

2013-06-20
類別 : 西式無肉餐單

睇完戲已經9點半, 聽日仲要番工, 同女朋友就普普通通搵間餐廳食下, 雖然成日都會去中環食飯飲野, 但係總係冇去過呢間來佬餐廳~
去到餐廳原來都幾full, (不過d人好似坐左好耐咁), 咁o岩仲有樓梯邊o既2人台, 冇所謂拉唔洗等, 好彩早幾分鐘, 之後都有幾多人入黎dinner,

叫左一個干炒牛河同來佬鵝肝充闊佬飯, 本來諗住試下佢地個雞翼, 不過女朋友冇咩胃口我又唔係好鐘意食雞就冇叫到,

如果用平時睇燒味飯o既角度去睇真係幾靚架, 仲有件鵝肝, 鵝肝煎得唔錯, 外面香脆裡面軟滑, 賣相一流~
干炒牛河唔會太油, 好香老抽味, 茶餐廳完全唔係佢o個皮~
題外話/補充資料:
其實一班FDS去GATHER都應該唔錯, 有張大卡位台坐到6-8人, 希望下次順便試埋個雞翼拉~
用餐日期: 2013-06-19

2013-05-06
類別 : 法國菜西餐廳慶祝紀念日

第二次黎到the french window dinner, 發覺waiter 推介o既daily special 係應該要捧下場, 因為通常都係比較有特色同抵食既~
除左o個個好似$1388 o既seafood platter 之外..=_=...見到對面台叫了一個好似份量輕一點的賣相都唔討好, 應該唔試好過試
Oysters ( Gillardeau & Royale)

既然冇order seafood platter, 台面又放左一個oysters o既menu, 好似幾講究咁, 就試左waiter 介紹o既2款oysters. Gillardeau 係來自法國o既, 價錢較貴$60 pc , 其實肉質口感都好唔錯, 第一啖食落去d海水味o係口入面迴盪, 真係有一下幻想自己去左歐遊o係海邊享受緊seafood, 但之後卻有d腥味跟住黎, 我分唔清呢d 叫鮮定腥, 但個sense就係覺得腥..lol 扣少少分, 反而平d $42pc o既Royale 既有海水o既味道, 而且冇咁salty, 而且好清甜, 好o岩嘴形哩~!
smoked salmon

smoked salmon

頭盤冇咩特別, 不過tomato 都幾甜幾新鮮
beef  tenderloin

beef tenderloin

beef tenderloin 完全冇脂肪而且幼嫩, 不過可能有d overdone, 比想像中冇咁juicy
challan duck

challan duck

血鴨係daily special, 知道o係香港唔係咁易食到, 有得試梗係試下啦, 白老鼠都唔怕做啦, 又真係好正wo, 鴨肉非常鮮嫩多汁, 個sauce更係畫龍點睛, 仲幾抵食~
Rum baba & Apple Souffle

Rum baba & Apple Souffle

最後到甜品時間, 鐘意飲rum cocktail o既我一見到有個rum字o既rum baba 就唔理係咩叫黎試試, 先知道原來將rum 浸住烤好
o既蛋糕係咁正o既, 結果我同gf 就忘記了原本其實都唔錯o既apple souffle 了~tongue

Generally 其實好滿意, 不過對french window o既白色燈光感覺唔太好, 因為捱了一天, 晚飯的時候, 眼睛和心情都想relax一點吧,
而且走進french window前總係經過食中菜o既國金軒, 感覺怪怪的~
推介美食: Royale oyster,血鴨,Rum baba
用餐日期: 2013-03-08
是次消費: 每人約$700 (晚餐)

2013-05-03
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓燒臘點心

太耐冇飲過茶, 放五一假都寧願早d起身去飲個靚茶~

今次第2次去龍皇飲茶, 2個人都算叫左幾多野食
意式黑豚肉雲吞

意式黑豚肉雲吞

其實不知道點解係意式, 不過黑豚肉的確比一般豬肉雲吞香口冇冰鮮味, 而且唔會韌, 但冇咩特別
脆皮燒腩仔

脆皮燒腩仔

燒腩仔就真係一流, 咬落去真係卜卜脆, 從相中都應該睇到d肥肉同瘦肉係好balance, 好有層次感!
鮑魚燒賣

鮑魚燒賣

賣相黎講差左d, 但蝦和豬肉都應該較一般的新鮮所以都算唔錯
水晶禮盒

水晶禮盒

上次黎冇食過, 真係失察, 同一般o既菜較好唔同, 首先佢o既皮係好似水晶飽o既皮, 而且都算薄, 唔會有韌同成啖都係皮好滯o既感覺, 而且個餡加左黑松露令到成個餡o既味道出晒黎, 水準之作~!
春風得意腸

春風得意腸

腸粉內有薄脆, 鮮蝦, 幾香口~!
石窩生煎包

石窩生煎包

唔知係咪用石窩o既關係, 感覺就係特別有煎香, 皮很乾爽沒有油份, 創意味道俱佳!

p.s. 今次女朋友拎左部新相機出黎試玩個影食物o既mode, 影像真係好清晰, 大家不妨俾個like 支持下我呢個新加入o既美食界龍友吧, 謝謝~ smile
推介美食: 脆皮燒腩仔,水晶禮盒
用餐日期: 2013-05-01
是次消費: 每人約$220 (早餐)