中文 | English
我是wong_cnnie。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
wong_cnnie  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-04-30
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館素食

一年一次上圓玄學院食素, 今次同2位老友, 一起上出素食.
點了以往食開的食物, 每年再食都保持同樣水準.
師傅非常認真.
荔蓉魚

荔蓉魚

1.脆皮荔蓉魚, 芋頭蓉魚, 外皮香脆, 芋蓉入口香滑, 芋頭味重, 加上酸汁一起吃, 感覺好像不會太油膩,

羅漢齋

羅漢齋

2. 羅漢齋上素, 必食之食物, 素齋材料有雲耳, 生根, 青豆, 雜菇, 豆腐, 冬菇, 草菇, 紅蘿蔔, 馬蹄片, 筍片, 生菜底等等.
味道菊味重, 芡汁亦剛好, 保持水準.
鮑菰豆腐

鮑菰豆腐

3. 鮑菰豆腐 , 豆腐及菰相比下, 菰當然味道較濃, 加上豆腐煙韌內面較淡, 二種食才一起煮, 非常之夾.但菜芯比較老一點.
素球炆伕伊麵

素球炆伕伊麵

4. 素球炆伕伊麵 - 伊麵食落不會太油膩, 拖水後用大火炒, 加大件素雞及草茹上面, 真的令人回味無窮.

用餐日期: 2013-02-01

2013-04-12
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒樓海鮮大閘蟹點心

媽咪生日, 一家人開開心心地去慶祝.
朋友介紹壽包會帶有點驚起.所以去東海一試.

半隻乳豬 - 香脆美味.
半隻燒鵝 - 外皮香脆, 肉汁豐富.
翡翠鮮蝦仁 - 荷蘭豆炒蝦球, 蝦球好大隻. 但食落欠鮮味
鮑片花菇 - 鮑片加上蠔油煮花菇, 食落鮑片很一般,欠缺鮑魚味, 花茹比較硬.
清蒸老虎斑 - ,魚肉還有點痴骨,蒸得剛好.
脆皮炸子雞 - 雞皮炸到香口,當然冰鮮雞是欠雞味, 但起碼食落都唔鞋.
黃金炸蟹拑 -外層香脆,食落夠彈牙,加上酸甜汁醬, 十分好味.
椒鹽豆腐粒, 炸到金黃色,入口熱騰騰, 十分香口,外脆內滑.
長壽伊麵 - 炒得乾身又不會太多油. 不錯.
東海壽桃包 -真的驚起, 送上大籠, 大籠打開蒸氣散開,大家才知這樣大個的壽包,壽包軟綿綿地打開,內裹有一隻咸蛋黃,
味道相當之好美,咸蛋黃還有油流出,蓮蓉亦不會過甜.不過食到最後,頂多都係食得半個.太飽了.

推介美食: 燒鵝

2013-04-12
類別 : 日本菜拉麵

行九龍灣見到一風堂無人掛隊, 自然要去試一試
自己一個當然不能叫得太多

日式叉燒荳芽辣味沙律,
大荳芽菜+叉燒切條+玖菜做成沙律, 果然加入辣汁/芝麻,再加麻油,食落全口都是麻味道,小許辣汁真的開胃,做前菜相當好

叉燒角包
厚厚軟棉棉的包,夾內肉汁豐富的叉燒,食落一點都不覺肥. 包皮很像在酒店中餐廳吃的乳豬夾皮感覺,

白丸元味拉麵
楝了硬麵底, 可借食落一點都不會硬, 還有點過軟的感覺,
湯底豬骨味, 濃濃的湯帶有豐富的豬骨味. 食落都可以接受.