中文 | English
clming2001
我是clming2001。我最常於尖沙咀佐敦出沒,最鍾意台灣菜日本菜西式樓上cafe扒房西餐廳海鮮甜品/糖水鐵板燒
食評會員 3次成為首位寫食評會員
clming2001  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-07-27
類別 : 港式茶餐廳/冰室

今晚叫咗個外賣,香煎雞扒麻辣撈麵,配炒蛋餐包及嘢飲。撈麵非常之惹味,味道香口,雞扒煎得很軟,而且有肉汁,有點驚喜。另外餐包是菠蘿包,把炒蛋和火腿扒夾在一起食,十分不錯。
可惜的是收銀的一位女侍應態度黑口黑面。只是外賣短短幾分鐘,已經令人反感。看到其他食評也有相同分享,未知是否同一人。我只係一時講錯付款app名字,該女侍應即刻不耐煩串嘴說我之前講錯,我馬上道歉。
說真的,我不求這裏服務可以笑臉迎人,但在這裏消費也至少不要受氣吧。劣評是給那位收銀的女侍應。
用餐日期: 2023-07-27
是次消費: 每人約$60 (晚餐)

評分: 味道 3   環境 3   服務 1   衛生 3

2023-07-14
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館海鮮點心

見呢間新開,於是叫個外賣試下。聽職員介紹叫咗初戀咕嚕肉。

午餐跟個白飯,咕嚕肉酸酸甜甜,沒有肥肉不多,保有肉汁。味道正常,餸菜量不算多,但能夠吃飽。

另外午餐加錢叫咗杯茶走,問題就開始了。

杯奶茶見到已心知不妙,好似咖啡咁色,應該加唔夠奶。職員阿叔見我懷疑,大聲極力同我講係咁樣一定夠甜。
返到公司去攪勻杯奶茶,飲咗都只係有茶的苦澀。我好聲好氣打電話去問解決方法,個阿叔反轉頭話我嘅問題,佢冇問題,茶走係咁,叫我好心唔好投訴,仲想cut我線,最後發晦氣話一係攞返嚟換之後cut我線,語氣好激動。
其實因為真係好難飲,又加錢買,我決定攞返去。
一入到個阿叔好勞氣咁搶過杯奶茶,話俾杯普通奶茶我,我怕佢加料,叫佢俾多啲煉奶俾我就算。
其實客人反應食物問題又話返個客轉頭,咁樣真係倒自己米,只能講呢間冇下次。
用餐日期: 2023-07-14
是次消費: 每人約$73 (午餐)

2023-02-28
類別 : 多國菜咖啡店日式西餐

因為看到餐廳有戶外座位,而且環境不俗,時間有點趕,所以決定試一試。
來到的時間因為比較早,餐廳沒有人,我和朋友走進餐廳想視察下坐哪裏,突然有個男侍應大聲叫住我們,叫我們停步。語氣比較硬問我們多少人,然後叫我們坐在他指定的位置上。由於我們想坐室外,告訴他後,他也允許我們坐室外。那男的語氣態度比較趕客,未知是否是老闆才敢那樣對客人。
食物方面,叫了一個漢堡扒和唐揚炸雞蕎麥麵午餐。

漢堡扒口感有點像蒸肉餅,肉質比較實,吃的時候也差點忘了這是漢堡扒。醬汁的味道比較一般,只是賣相比較好。

另一個唐楊炸雞蕎麥麵也比較普通,蕎麥麵的湯是淡淡的,一定要配合炸雞食才有點味道,沙律菜比較新鮮,值得一讚。
加錢點一杯朱古力和Mocha,比想像中好,而且有拉花,打卡不錯。
服務態度有待改善,否則以這樣的食物質素及價錢,客人還可以有更好的選擇。

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2023-02-28
是次消費: 每人約$112 (午餐)

2022-11-29
類別 : 日本菜居酒屋

呢間日式餐廳,雖然店內空間不大,但勝在服務非常友善。中午時分,我們坐戶外位置,吹著微風,非常舒服。我哋點了一個日式鰻魚飯及泡菜雞肉飯定食。

定食包括魚湯,蔬菜和煎餃子。

餃子煎得很香口,味道不錯。炒雜菜也不錯。

泡菜雞肉飯的泡菜醬汁有少少過喊,要多配飯一起吃才能減少咸味。味道來說也算嘢未,可惜雞肉不夠嫩比較乾身。

鰻魚飯,朋友說不錯吃。
吃完飯的時候,店員會詢問我們味道合不合適,相信他們有用心聆聽適合的意見。

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2022-11-29
是次消費: 每人約$80 (午餐)

2022-09-12
類別 : 粵菜 (廣東)港式中菜館酒樓燒臘

下午茶時間去買個外賣。等待嘅時候見到厨房內所有師傅冇戴口罩,見到我望住佢亦都冇意識要帶返好過口罩。
之後返到公司差不多食完個菜遠牛河,發現有條蟲係裏面。好彩冇肚痛,但心情非常不好。
之前食過一次,味道一般,沒特別。
今次菜遠炒河,正正常常,牛肉算嫩滑,雖然下午茶幾抵,可惜衛生問題不會有下次。

用餐日期: 2022-09-09
是次消費: 每人約$31 (下午茶)