中文 | English
最曉食
我是最曉食。我最鍾意港式意大利菜西式,韓國菜,印尼菜,有特色, 有心思的菜同甜品/糖水漢堡包雞煲,基本上什麼都愛食!總之有得食就最開心!。
食評會員 5次成為首位寫食評會員
最曉食  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2020-06-02
類別 : 泰國菜酒吧海鮮適合駕駛人士包場派對

今日去左元朗行街,去到圖書館附近見到一間裝修得唔錯既泰菜餐廳。

入面有酒飲有野食,坐出面又得,坐入面又得。

時間尚早,餐廳入面冇乜人。一坐底,侍應就推介生蝦刺身。

生蝦刺身 $198

食落口新鮮,肉質唔會梅。
睇得出生蝦既精緻,我同朋友都特別用心品嘗珍貴的蝦。

之後我就叫左個二人餐:入面有生菜包,炸魔鬼魚,馬介休炒菜,同埋燒豬脾仔。

生菜包既肉碎炒得多汁又入味,生菜夠大塊,點埋汁就好好味,推薦!

炸魔鬼魚冇乜骨,炸得脆口,加埋佢既醬就好有泰國味,可以試下。

馬介休炒菜,有唔同既菜可以比你揀,我地揀左通菜,有鑊氣。

燒豬脾真係好有風味,唔係煮熟左先搵火機燒兩下果D,想食肉又想試下惹味既,推薦!

醬料有3款。

依間餐廳擺盤有心機,岩哂影相。

2020-06-02
類別 : 港式中菜館私房菜火鍋壽司/刺身

今日係佐敦行街,行到熱熱地搵到間樓上鋪坐左陣。

叫左個串燒拼盤,$168係抵食,有牛脷,蠔,大蝦,獅子狗,安格斯牛同埋粟米。

串燒落左好多香料,燒到好香,一放落枱我口水都流埋。

燒蠔真係抵,出面食既蠔係燒到蠔肉好細粒,但依間既蠔肉好大舊,好有蠔味,新鮮。

兩隻串燒蝦d皮脆到我可以連皮食埋,蝦味夠,唔會燒到乾哂,好食。

安格斯牛柳真係經典,好軟熟,多汁,食一串係唔夠,一定要食番兩三串先夠,佢調味得好好。

牛脷彈牙,拎黎送酒慢慢食就岩。

跟住我就叫左個毛血旺。

最主要我想講既就係佢好夠麻味!個湯順喉,飲少少都唔怕。不過豬皮可以剪細舊少少就最好。 我最鐘意食佢既豬紅,豬紅有豬紅味唔係咁易,唔會一夾就散,真係幾唔錯。

2020-01-20
類別 : 日本菜鐵板燒

其實出面有好多食石板燒牛既地方,佢地既賣點多數都係大件夾抵食,幾十蚊有大舊肉。

但屯門依間黃店唔同,佢係賣靚牛。

今日我早收工就早去,差唔多6點就開餐,做左佢第一枱客。本身想試下佢個鰻魚飯,但諗諗下佢招牌菜係石板燒,唔試又好傻,所以我同我朋友都揀左石板燒。

我自己就揀左牛小排,另外店員就推介左封門柳,佢話出面好少有得食,叫我地試下,咁我地就叫左。封門柳其實係牛橫隔膜肌肉,每隻牛都係得一舊,唔怪得話出面少有。

上菜既時候,店員話深色既係封門柳,淺色既係牛小排,影左幾張相之後就拿拿臨開始燒。

十幾蚊一小片既牛肉真係唔同,唔係要令你飽,係要令你食品質。封門柳食入口,肉味極濃,油花少,鐘意有口感既就要叫下。依塊肉我個人認為每邊燒五六秒就夠,熟度岩岩好,唔會太老。

另外既牛小排都唔可以睇少,見到佢油脂都幾豐富,所以每邊我煎左兩秒左右,將佢既油花煎香佢就夠。一放入口就未個即溶,但都十分幾嫩口。

依個套餐仲有鹽燒三文魚腩邊送,佢都燒得唔錯,燒到個魚香好出。

想試燒靚肉既就應該來依到啦!
支持下黃店!

2020-01-15
類別 : 日本菜拉麵

其實我本身就唔係拉面粉絲,但依次去朝勝下,主要係想食下係拉面王國—日本入面拎冠軍,即係全日本最好食既拉面到底係點樣。

林隆臣係日本人,非常後生,佢出名既地方係創意拉面,當中又以味增拉面最出色。

所以我今次黎到一就叫左個黃金味噌拉面。

其實一個廚師要發明一款新菜式,係好辛苦,要失敗幾百次先會成功。依款拉面都唔例外,湯底以免治豬肉、蒜頭、醬油、砂糖同埋牛奶煮成,甜中帶辣,有少少擔擔面既感覺。兩塊薄薄既叉燒,入口即化。

原來佢係用慢煮既方法,煮足4個鐘先係有咁既效果。碗面上面仲有個福袋,好有過年既氣氛。林師傅將傳統既拉面,用新既煮法拼湊,果然有畢卡索既影子。

另外我朋友就叫左碗特級白湯,湯既味道鮮甜,當然沒有味噌拉面既濃味,但食得出好多層既味道,唔係得咸味。

不過個面我就覺得可以再Fing乾少少,因為我食出左鹼水味。不過少少既失誤並無影響到我對碗拉面既感覺,因為果三塊叉燒實在太出色。果然係招牌貨。

最後叫左碟煎餃子,脆卜卜,肉味好出。

最後叫多支啤酒或者波子汽水黎一齊食,簡直係最佳享受!

2020-01-04
類別 : 川菜 (四川)中菜館咪嘥嘢食店

我怕的是同一種腿法練了一萬次的人 李小龍

香港每條街都是餐廳,在外面一看,寫著日式、西日式和粵式全部有得供應。心裡想著,那麼多菜都會做,做得一定半桶水,怎麼會好食呢?
但在銅鑼灣的這一家,專門做酸菜魚,店主還說專研了十三種地道的煮法。

地道的酸菜魚非試不可。走進去,地方寬敞,絕對坐得舒服。

這是一家叫「 廚十三老壇酸菜魚 」的餐廳,特製四川江湖菜,粗支大葉的酸菜魚,侍者用一個大盆,熱騰騰的放在桌的中心。

魚的是鱸魚,魚肉肥大結實,煮過後仍不會散開。廚十三選魚選得好,不然若是小器一點的話,整盆菜就毀了。

嚐了一口,味道果然好,真材實料,絕對沒下味精,這是四川的味道。大串的泡椒,青花椒和乾辣椒哂在盆上,這不像沒文化的笑話只令你爽一會,而是有強烈的後勁,讓你吃著不覺得,但味道不停在喉嚨發上來。

酸菜煮湯後,精華已在湯中,一口酸菜一啖湯,有咬口之餘味道亦有層次,所以四川人自古就用酸菜做湯不是沒道理的。

眾多配料最令我覺得驚喜的是青荀片,廚師把他切成薄片狀,青爽之餘亦與酸菜魚很匹配,是外面難得一見的組合,若要只挑一種配料,選這個好了。

其實菜式貴精不貴雜,只要有絕招,食客自然放不下筷子。